Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 81.GODINI

Preminuo večernjakovac Ladislav Mateić

Foto: Siniša Hančić/PIXSELL
1/2
13.04.2021.
u 16:08

Ispraćaj Ladislava Mateića bit će u subotu 17. travnja 2021. u 10 sati u zagrebačkom krematoriju.

U ponedjeljak navečer od posljedica bolesti COVID-19 u 81. godini umro je Ladislav Mateić, istaknuti grafički urednik Večernjeg lista, desetak godina voditelj grafičke rubrike.

Laci, kako su ga kolege zvali, bio je na čelu grafičke rubrike od 1990. do 2001. godine, kada je Večernji list postigao najveću tiskanu i prodanu nakladu u povijesti hrvatskoga tiskanog novinarstva: do milijun i više od milijun primjeraka. Grafički izgled bio je osobito prepoznatljiv dio Večernjakove desetljećima duge tiražne vladavine na hrvatskom, pa i jugoslavenskom prostoru.

Mateić pripada dugoj tradiciji istaknutih osoba koje su tijekom više od 60 godina postojanja Večernjeg lista sudjelovale u njegovu grafičkom oblikovanju, posebice u počecima pune digitalizacije prijeloma pri kraju 20. stoljeća. Kada su u redakcijsku upotrebu ušla računala Macintosh, Laci Mateić brzo je ovladao svim računalnim tajnama te je na uređivačkom kolegiju, u velikom oduševljenju i zanosu zbog postignutog milijunskog rezultata, prozvan čarobnjakom. 

Ladislav Mateić došao je u Večernji list 1986. iz „Informatora“. Rođen je 1940. u Karlovcu. Bio je zaljubljenik u jazz-glazbu, promicatelj i izvrstan poznavatelj povijesti, te autor i priređivač knjige „Free jazz“ koja je na hrvatskom i engleskom jeziku objavljena 2020. godine. Sudjelovao je u pisanju monografije Večernjeg lista u povodu 60. obljetnice Večernjaka. 

Ispraćaj Ladislava Mateića bit će u subotu 17. travnja 2021. u 10 sati u zagrebačkom krematoriju. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije