Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bazil Zukolo

Preminuo posljednji preživjeli sudionik proboja iz logora Jasenovac

jasenovac
Nikola Cutuk/PIXSELL
29.06.2021.
u 17:59

Na komemoraciji za žrtve logora Jasenovac 2013. godine, predsjednik Ivo Josipović odlikovao ga je Redom Stjepana Radića za osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac objavila je na svojem facebook profilu kako je preminuo Bazil Zukolo, posljednji preživjeli sudionik proboja iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.  

Bazil Zukolo rođen je u Novskoj 1922. godine. Životni put odveo ga je u Požegu gdje se zaposlio u brijačkoj radnji svojeg najstarijeg brata Stjepana. Kao talijanski državljani i simpatizeri narodnooslobodilačkog pokreta braća Zukolo uspjeli su izbjeći pozive za mobilizaciju u jedinice hrvatskog domobranstva. Kada je 1943. godine srednji brat Tomislav mobiliziran u talijansku vojsku, Bazil i Tomislav odlučili su se priključiti partizanskom pokretu.

Iste je godine uhapšena grupa stanovnika Požege među kojima je bio Stjepan Zukolo. Ubrzo je u selu Trenkovo uhapšen i Bazil gdje je pošao po informacije o obitelji svoje djevojke koja je bila iz toga sela. Otpremljen je u Novsku gdje je priključen grupi Požežana koja je uhapšena nešto ranije. Vezani žicom prebačeni su u studenom 1944. godine u logor Jasenovac.

Bazil i Stjepan u logoru su raspoređeni u radnu grupu VII – razni terenski poslovi. Između ostalog, ova grupa je u zadnjim danima logora imala zadatak da naftu koja je u logor stigla u dva teretna vagona pretoči u manje bačve. Ista radna grupa radila je na otkopavanje masovnih grobnica, a nafta je korištena za spaljivanje leševa ubijenih zatočenika logora.

Dana 21. travnja 1945. godine, večer uoči proboja iz logora Jasenovac, Bazil Zukolo bio je zatočen na katu zgrade krojačke i obućarske radionice. Zajedno s drugim zatočenicima, sljedećeg dana krenuo je u proboj iz logora. U proboju je izgubio brata Stjepana, koji je ubijen kod sela Košutarica. U metežu nastalom prilikom proboja, braća su se razdvojila, a Bazil je krenuo na drugu stranu. Prešao je rijeku Strug zajedno s Markom Popovićem te s još jednim logorašem. Njih trojica su se skrivali tri dana, sve dok nisu saznali da se u selu Vrbovljani nalaze partizani. Prilikom bijega iz logora imao je 48 kilograma težine.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata vratio se u Požegu, gdje je zajedno sa suprugom Emilijom otvorio frizerski salon za žene i muškarce.

Na komemoraciji za žrtve logora Jasenovac 2013. godine, predsjednik Ivo Josipović odlikovao ga je Redom Stjepana Radića za osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 8

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
22:36 29.06.2021.

Uhicen 1943 , a isao u proboj 1945 iz logora "smrti" , to onda nije logor nego zatvor , ako se uzme i usporedi sa recimo Ausvicem , koji je 40 puta veci od Jasenovca i ima plinske komore ii peci za spaljivanje , sto Jasenovc nije imao , onda je jasno da je i broj zrtava bar 20 puta manji , jer da nije onda bi bila hrpa kostiju svud okolo , a toga nema , svi robijasi su ub8jani u Gradini preko Save a tamo je iskapanje obistavljeno jer nisu nasli puno kostiju , pa su odustali da mogu sirit mit o stotinama tisuca , toliko ukupno Srba nije ubijeno u Hrvatskoj i BIH

VA
vatreni24
23:54 29.06.2021.

Druže yusipoviću kada ćemo znati koliko ljudi je pobijeno, mučeno na Golom otoku pod vodstvom tvog starog zločinca.

JB
Jednonogi.Brabonjak
00:32 30.06.2021.

" Bazil Zukolo bio je zatočen na katu zgrade krojačke i obućarske radionice " , pametnom dosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije