Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon teške bolesti

Preminuo politički komentator i kolumnist Srećko Jurdana

Srećko Jurdana
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
20.11.2015.
u 14:40

Hrvatsko novinarstvo i tjednik Nacional, za koji je pisao gotovo do zadnjeg dana unatoč bolesti, ostali su tako bez jednog od najboljih i najbritkijih kolumnista koji je precizno detektirao i upozoravao na sve anomalije hrvatske političke stvarnosti, priopćio je taj tjednik.

Srećko Jurdana, ugledni politički komentator i kolumnist Nacionala, preminuo je noćas u Zagrebu nakon duge i teške bolesti.

Hrvatsko novinarstvo i tjednik Nacional, za koji je pisao gotovo do zadnjeg dana unatoč bolesti, ostali su tako bez jednog od najboljih i najbritkijih kolumnista koji je precizno detektirao i upozoravao na sve anomalije hrvatske političke stvarnosti, priopćio je taj tjednik.

Jurdana je bio pronicljivi analitičar hrvatske političke scene i autor izvanrednog stila, koji je imao brojne čitatelje i poštovatelje. Srećko Jurdana rođen je u Zagrebu 1950. godine. Tu je završio gimnaziju i Akademiju dramskih umjetnosti (1977.), a studirao je i više predmeta na Filozofskom fakultetu.

Tijekom studija debitirao je s kratkim igranim filmom Sporazumijevanje, za koji je dobio Nagradu sedam sekretara SKOJ-a (1976.). Nakon toga snimio je filmove Gospodar tijela, Kugla glumište, Maršovci, Mladi književnici, dugometražni igrani fim Slučajna suputnica i Nova godina kod građanke Ljubice. Film Slučajna suputnica u dva je navrata prikazan i kao mini-serija na HTV-u.

Za tiskane i elektroničke medije pisao je od 1969. Dugo godina bavio se filmskom kritikom za Radio Zagreb, Omladinski tjednik, Studentski list, Start, Studio i druge. Redovno je objavljivao političke kolumne u Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji te povremeno u Vjesniku i drugim novinama.

Jedan je od osnivača i urednika časopisa Film, a bio je i član Hrvatskog društva pisaca. Na temelju procjene vrijednosti spisateljskog rada hrvatski PEN centar pozvao ga je samoinicijativno prije petnaestak godina da postane njegov član.

U tjedniku Nacional objavljivao je političke kolumne od njegova prvog broja (1995.), najprije pod egidom Stupovi društva, a potom Surova politika. Za seriju kolumni u Nacionalu pod egidom Stupovi društva proglašen je za kolumnista godine u izboru Hrvatskog novinarskog društva. Autor je dvije knjige, “Stupovi društva”, objavljene u izdanju Mediapressa, Zagreb 1997., i “Surova politika” u izdanju naklade Durieux 2006. godine.

Komentara 23

OL
olrajt
15:22 20.11.2015.

...sučut obitelji ...ali bilo bi lijepo da su uz sve ostalo napisali i bio je član Saveza Komunista Hrvatske od 1967 -2015 godine ....pa svi taj komunizam hvalite a sramota vas je napisati da ste članovi partije!

DU
Deleted user
15:57 20.11.2015.

Stila je imao, to se ne može poreći. No, pitanje je koliko je imao karaktera. O tome će sada presuditi Gospodar nad vojskama.

Avatar istovari
istovari
17:09 20.11.2015.

Uživao sam čitati tvoje tekstove Srećko, napisane lucidno, pismeno uz dozu humora i ironije....filmska kritika posebna priča. Hvala ti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije