Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRET OTPORA

Preminuo Norvežanin koji je napravio jednu od najvećih sabotaža protiv nacista

Joachim Roenneberg
Foto: Reuters/PIXSELL
21.10.2018.
u 22:19

Roenneberg se poslije rata bavio novinarstvom i antiratnim aktivizmom.

Norvežanin Joachim Roenneberg koji je pokrenuo jednu od najvećih sabotaža protiv nacista tijekom Drugog svjetskog rata, umro je u nedjelju u dobi od 99 godina.

Roenneberg je vodio skupinu od 9 pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. veljače 1943. izvršili diverziju na norvešku tvornicu koja je proizvodila tešku vodu za izradu atomske bombe i tako zaustavili nacistički nuklearni program.

"Roenneberg je vjerojatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora", izjavila je norveška premijerka Erna Solberg.

Centrala Vemork, blizu grada Rjukan, na jugu Norveške je u to doba jedina na svijetu proizvodila veće količine teške vode.

U utrci s vremenom sa Saveznicima za kontrolu atomskog oružja, nacisti su preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940. godine.

Taj događaj o kojem su snimljeni filmovi "Bitka za tešku vodu" Jeana Drevillea 1947. i "Junaci Telemarka" s Kirkom Douglasom 1965. predstavlja najveći podvig norveškog Pokreta otpora. 

Joachim Roenneberg nakon rata nije želio govoriti o onome što je proživio, i tek je 70-tih godina počeo iznositi svoje uspomene.

"Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo što se dogodilo i da zatim zauzmemo stajalište", rekao je 2015.

Roenneberg se poslije rata bavio novinarstvom i antiratnim aktivizmom.

Komentara 19

Avatar krcedolac
krcedolac
07:30 22.10.2018.

"Roenneberg se poslije rata bavio novinarstvom i antiratnim aktivizmom."...... čudo da se nije u zemlji takvih domoljuba penzionirao kao ratni vojni invalid a imao je sve uvjete jer je bio mlađi od 30 god!?

VI
Vito
07:55 22.10.2018.

Vidkun Quisling je surađivao s nacistima u Norveškoj. __ Danas s Angelom Merkel surađuje andrija plenković. __ Razlika je isključivo u godinama. __ I Merkel i plenković nisu zainteresirani za razvoj Hrvatske. __ I Merkel i plenković zapošljavaju Hrvatice ii Hrvate u Njemačkoj - Merkel "dobrom" plaćom - plenković protjerivanjem zbog neisplate plaća ili otkazivanja posla zbog trudnoće.

Avatar navijač
navijač
09:10 22.10.2018.

Kako ga još tamo nisu koknili ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije