Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predao vlast HDZ-u

Preminuo je posljednji predsjednik Sabora SR Hrvatske Anđelko Runjić

Anđelko Runjić
Davor Višnjić/PIXSELL
15.09.2015.
u 16:17

Runjić je potpisao zakon kojim je u Hrvatskoj uvedeno višestranačje te je predao zakonodavnu vlast HDZ-u 30. svibnja 1990. godine

Preminuo je Anđelko Runjić, bivši hrvatski političar, posljednji predsjednik Sabora SR Hrvatske, piše HRT.

Runjić je potpisao zakon kojim je u Hrvatskoj uvedeno višestranačje te je predao zakonodavnu vlast HDZ-u 30. svibnja 1990. godine nakon što je ta stranka pobijedila na prvim višestranačkim izborima. Nakon toga, bio je 13 mjeseci hrvatski veleposlanik u Moskvi u vrijeme raspada bivšeg Sovjetskog Saveza, a potom se vratio na Ekonomski fakultet.

Rođen je 1938. u Perkoviću. Gimnaziju je završio u Šibeniku. Diplomirao je i doktorirao pravo na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bio je redoviti profesor ekonomske povijesti na tom fakultetu.

2009. Runjić je odlikovan Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Biografiju Anđelka Runjića pročitajte OVDJE

>>Mesić odlikovao "komunističke reformatore"

Komentara 5

SA
samograd
18:04 15.09.2015.

živio je anđelko u medu i mlijeku a sigurno i janjetini ,ostalom obilju dok je hrvatska sirotinja kopala kanale u njemačkoj . tata bio partizanski kiler ili partijski guzonja sinu bilo dobro ostavio " zlatnu mladež" iza sebe koja opetet raseljava hrvate i siše krv narodu a kune se u antifašizam i ostala sranja . neka mu je laka zemlja , što manje jugoslavena to će više hrvati rasti .

MA
Malenkost
16:38 15.09.2015.

Hm.. hm. nista. Necu nista reci, necu!! i necu.

CE
celik2
10:54 16.09.2015.

Rado ga se sjećam iz studentskih dana kada mi je bio profesor na Ekonomskom fakultetu,kao i iz Moskovskih dana kada je bio veleposlanik SFRJ u Moskvi. Ostati će mi u sjećanju kao čestit čovjek,pun životne radosti,prizeman sa svim svojim funkcijamaa koje je obnašao,jednostavan,druželjubiv... Svima njegovim bliskim i prijateljima iskrena sućut!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije