Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 93. godini

Preminuo "Coco" Schuman, glazbenik koji je preživio nacističke logore

Auschwitz
Foto: Jan Woitas/DPA/Pixsell
30.01.2018.
u 00:15

Schumann, čiji je život dostojan pravog romana, proslavio se kao mladi glazbenik na berlinskoj 'underground' jazz i swing sceni 30-ih godina prošlog stoljeća

"Coco" Schumann, jazz gitarist koji je preživio nacističke logore preminuo je u ponedjeljak u Berlinu u 93. godini, objavila je njegova diskografska kuća Trikont.

Pravim imenom Heinz Jakob Schumann, taj je umjetnik preživio nacističke koncentracijske logore prije nego se nakon Drugog svjetskog rata vratio glazbenoj karijeri.

Schumann, čiji je život dostojan pravog romana, proslavio se kao mladi glazbenik na berlinskoj 'underground' jazz i swing sceni 30-ih godina prošlog stoljeća.

Sin njemačkog kršćanina koji se preobratio na judaizam i njemačke Židovke, uhićen je 1943. nakon saznanja o njegovom podrijetlu i odveden u koncentracijski logor Theresienstadt, u Sudetima u tadašnjoj okupiranoj Čehoslovačkoj.

Tamo je svirao u bendu poznatom kao "Ghetto Swingers", da bi u rujnu 1944. završio u Auschwitzu. U tom je logoru s ostalim muzičarima svirao čuvarima i upraviteljima logora.

"Kada sam svirao sve bih zaboravio. Zaboravio bih žutu zvijezdu na prsima, zidove geta i glad", prisjećao se Shumann prije desetak godina u razgovoru za Le Monde.

Nakon rata emigrirao je u Australiju s obitelji, ali se nakon četiri godine vratio u Berlin i ponovo pokrenuo glazbenu karijeru. Bio je jedan od prvih koji je u Njemačkoj svirao na električnoj gitari, a koncerti njegovog "Kvarteta Coco Schumann" bili su vrlo posjećeni.

Godine 1997. objavio je knjigu sjećanja "Ghetto Swinger" koja je 2012. u Hamburgu postavljena kao mujzikl.

Komentara 6

Avatar superhik74
superhik74
12:33 30.01.2018.

Jos jedan pokazatelj o tome kako je Auschwitz bio logor smrti, u kojem su odmah direktno iz vlakova zidove odvodili u plinske komore i ubijali. Odmah se postavlja logicno pitanje kako je onda ovaj (kao i mnogi drugi) prezivio nee jedan nego par "logora za istrebljivanje" i jos tamo svirao i dozivio 93 godine. Iste srece nisu bili stanovnici Dresdena ili Hamburga, odnosno Hiroshime te Nagasakija koji su zivi spaljeni.

AR
Artukovic
11:53 30.01.2018.

Jel i on bio u Jasenovcu? Ajde da pitamo Dacica....po njemu sigurno je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije