Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 87. godini

Preminuo bivši francuski predsjednik Jacques Chirac

Jacques Chirac
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.09.2019.
u 12:14

Chirac je dužnost predsjednika Francuske obnašao od 1995. do 2007. godine

Jacques Chirac, bivši francuski predsjednik umro je u 87. godini. "Jacques Chirac umro je jutros u krugu svoje obitelji, mirno", rekao je njegov zet za AFP.

Chirac je 2005. godine imao moždani udar, a 2014. godine njegova supruga Bernadette rekla je da više neće govoriti u javnosti, primjećujući da ima problema s pamćenjem, javljaju francuski mediji. U rujnu 2016. Chirac je hospitaliziran u Parizu zbog plućne infekcije. Obnašao je dužnost predsjednika od 1995. do 2007. godine. U njegovo vrijeme Francuska je prešla na euro.

Jedna od njegovih glavnih političkih reformi bila je smanjenje predsjedničkog mandata sa sedam na pet godina. Chirac će biti zapamćen po tome što se protivio američkoj invaziji na Irak 2003. godine 

Njegov prethodnik na mjestu predsjednika Francuske bio je François Mitterrand, a naslijedio ga je Nicolas Sarkozy.

Chirac je posljednji francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku kada je 2000. sudjelovao na summitu Europske unije i zapadnog Balkana.

Tada je kao predsjednik Europskog vijeća, zajedno s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem, predsjedao sastankom na vrhu između EU-a i Albanije, Makedonije, Hrvatske, BiH, Savezne Republike Jugoslavije i Slovenije, ističući europsku perspektivu tih zemalja.

Na međunarodnoj sceni ostat će upamćen po oštrom protivljenju napadu na Irak pod američkim vodstvom 2003. U domaćoj, francuskoj politici pamtit će ga po tome da je po prvi put priznao odgovornost države za deportacije Židova u nacističke logore smrti.

Nakon što je pod predsjednikom Georgesom Pompidouom obnašao dužnost ministra poljoprivrede i unutarnjih poslova, postao je premijerom za vrijeme predsjednika Valeryja Giscarda d'Estainga i na toj funkciji bio od 1974. do 1976.

Foto: Reuters/PIXSELL

Gradonačelnik Pariza bio je od 1977. do 1995. te po drugi put premijer od 1986. do 1988., istovremeno s funkcijom gradonačelnika.

Tijekom drugog premijerskog mandata vodio je desnu vladu pod predsjednikom lijeve političke orijentacije. Chirac je jedina osoba koja je dva puta obavljala dužnost predsjednika vlade Pete Republike. Godine 1995. izabran je za predsjednika Francuske, imenujući premijerom Alaina Juppea.

Kao predsjednik je, u jednom svom poznatom govoru, službeno priznao odgovornost francuske države za deportacije Židova sa svog teritorija u koncentracijske logore od 1942. do 1944.

Godine 1996. donio je odluku o ukidanju vojnog roka i o profesionalizaciji vojske. Nakon prijevremenih parlamentarnih izbora koje je sazvao, 2007. bio je prisiljen imenovati socijalista Lionela Jospina premijerom.

Godine 2002. osvojio je drugi predsjednički mandat koji je obilježilo njegovo protivljenje ratu u Iraku 2003. Tijekom tog mandata premijersku funkciju obavljali su Jean-Pierre Raffarin i Dominique de Villepin. Tada je predsjednički mandat skratio na pet godina.

Ključne riječi

Komentara 17

SJ
Sve je uzalud
12:18 26.09.2019.

.....neka mu ja laka zemlja .......taj se u životu namučio .......................spasio se

Avatar Kaladin
Kaladin
12:19 26.09.2019.

Kad ti u nekrologu jedino stoji-korupcija. Neka ti je laka bankarska kamata....

Avatar MALI_ALEK
MALI_ALEK
13:07 26.09.2019.

malo okasnio...RIH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije