Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVESTRAN ČOVJEK

Preminuo autor imena 'Vatreni' za hrvatsku nogometnu reprezentaciju

Josip Prudeus
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
25.01.2020.
u 17:28

Uspješno je obavljao i uredničke poslove u nekoliko izdanja te je utemeljitelj programa za djecu i mladež na Hrvatskom katoličkom radiju gdje je kao urednik ustrojio program od 17 raznovrsnih emisija.

U 76. godini života preminuo je učitelj, književnik i novinar Josip Joža Prudeus. Za sebe je volio govoriti da je 'pjesnik pod malim odmorom', a kao nastavnik radio je u osnovnim školama u Slavonskom Brodu, Sibinju, Rabu i Samoboru – u koji se na koncu preselio kako bi mu vratio 'zavičajni dug'.

Također je 33 godine radio kao mentor darovitim učenicima u Školi dječjeg stvaralaštva u Novalji i Novigradu, prenosi Radio Samobor. Tijekom života nije zanemario ni svoj vjerski put pa dobio je povelju pape Benedikta XVI. za 60 godina ministriranja, a bio je i član Društva hrvatskih književnika. Uvršten je u Antologiju hrvatske haiku poezije, Antologiju hrvatske usrkšnje poezije, ali i  Antologiju hrvatske ljubavne poezije.

Uspješno je obavljao i uredničke poslove u nekoliko izdanja te je utemeljitelj programa za djecu i mladež na Hrvatskom katoličkom radiju gdje je kao urednik ustrojio program od 17 raznovrsnih emisija.

Prudeus je bio član Ogranka Matice hrvatske u Samoboru gdje je uvelike doprinio očuvanju kulturne baštine i razvitku samoborskog pjesništva. I sam je napisao stotine pjesama i priča za djecu, mladež i odrasle. Autor je i mnogih slikovnica, u čijoj je izradi surađivao s akademskim slikarom Branimirom Dorotićem.

Zanimljivo je napomenuti da je ovaj svestran čovjek autor imena 'Vatreni'  za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

 

Ključne riječi

Komentara 5

BO
Bogodol
19:24 25.01.2020.

Pokoj mu duši, meni je predavao Hrvatski jezik u šestom razredu u Sibinju, to je bilo 1971, sjećam se kad je donio Večernji, Vjesnik, VUS na dan kada su ubijeni Nikola Zrinski i Fran Krsto Frankopan i cijeli sat nam je o tome držao predavanje. Znao je upisati pojedincima puno jedinica ne u rubriku nego sa strane, čak nam je dao brojeve na školske zadaćnice kako ne bi pisalo ime i prezime pa da ocjenjujuć sastav dolazi u situaciju da ne bi dao realnu ocjenu već je izpravljao i ocjenjivao da u opće nije znao čija je školska bilježnica, mislim da sam ja bio broj 1861. Ostao mi je u sjećanju kada je pričao o ljepotama i rekao jelde da svi volite cvijeće, mnogi su u isti tren digli ruke,a ja sam se okrenuo da vidim ima li onih koji nisu digli ruke, kad sam vidio da su gotovo svi digli htio sam i ja dići ruku no On me je primjetio i preduhitrio i rekao da ja volim koprive i cijelo vrijeme dok je radio u Sibinju mene je zadirkivao da volim koprive. Bio je veliki Hrvat što je za mene pozitivno i kao takav mi je ostao u sjećanju, neka mu je laka Hrvatska Gruda.

ČR
črnamatizemla
18:46 25.01.2020.

Počivajte u miru, Joža.

KR
Krotila2
18:05 25.01.2020.

Hvala za sve.Počivao u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije