Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLASNICA FIMI MEDIJE

Preminula Nevenka Jurak. Ukinuli su joj tvrtku i tražili povrat novca. Presudu je ukinuo Vrhovni sud

nevenka jurak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
04.11.2019.
u 20:54

Zbog zdravstvenih tegoba Nevenke Jurak nekoliko je puta odgođeno i suđenje u slučaju Fimi media na Županijskom sudu

Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi media i jedna od optuženica u toj aferi umrla je u nedjelju nakon duge i teške bolesti. Da je preminula potvrdio je njezin odvjetnik.

- Na žalost, točno je da je gospođa Jurak preminula - kratko je kazao  njezin odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Zbog teške bolesti Nevenke Jurak suđenje za aferu koje je dobilo ime po njenoj tvrtki, u prekidu je bilo više od godinu i pol dana. 

Do tog trenutka bilo je saslušano više od 100 svjedoka i optuženici su trebali početi s iznošenjem obrana. No zbog problema sa zdravljem, Nevenka Jurak je bila raspravno nesposobna, a sud ju je svaka tri mjeseca vještačio kako bi se ustanovilo ima li pomaka na bolje, no na žalost nije ih bilo. 

Osim nje u tom postupku su još optuženi Ivo Sanader, Mladen Barišić, Branka Pavošević, Ratko Maček i HDZ. USKOK  ih tereti da su preko Fimi medije iz državnih poduzeća izvukli oko 70 milijuna kuna koji su korišteni za crne fondove HDZ-a i privatne potrebe Ive Sanadera. 

Prvo suđenje počelo je u travnju 2012., a okončano je nepravomoćnom osuđujućom presudom. Sanader je bio osuđen na devet godina zatvora, Nevenka Jurak na dvije dok je njena tvrtka ukinuta te su što ona što tvrtka bili osuđeni i na povrat gotovo 15 milijuna kuna. 

HDZ je bio osuđen na plaćanje novčane kazne od pet milijuna kuna. 

No tu je presudu u studenom 2015. ukinuo Vrhovni sud, a ponovljeno suđenje počelo je u lipnju 2016. Na početku tog suđenja Nevenka Jurak, je zanijekala krivnju, za razliku od prvog suđenja kada je priznala da je počinila za što ju se teretilo.

Nevenka Jurak dala je intevjuu za Večernji list 2014. godine gdje je otkrila pozadinu kako se odvijala afera Fimi media zbog koje joj se sudilo. 

- Iz straha sam uništila papire na kojima je pisalo koliko je novca otišlo HDZ-u, kazala je tada vlasnica Fimi medije i opisala sustav izvlačenja novca: -Sistem vam je bio sljedeći: na kraju mjeseca izvukle bi se fakture i navelo bi se što smo sve Anita i ja radile, kakvi su nam bili troškovi. Kada bismo sve pregledale, ostala bi, primjerice, dobit od oko 500.000 kuna. Njezina provizija bila je 20 posto, što znači da je meni ostajalo 400.000 kuna. Moja provizija bila je 15 posto, a taj sam novac stavljala na svoj račun i nisam ga trošila. Od ostatka bih platila plaće radnicima, sve poreze i doprinose te troškove. Ono što je ostajalo išlo je HDZ-u. Napisala bi se fiktivna faktura za Onidu, a Dimić bi rekao koliko novca može dignuti, od 100.000 do 300.000 kuna. Potom bi novac podigao, dao ga Aniti, ona bi ga prebrojila jer sam se ja naprosto od tog novca ježila. Novac bi potom u žutoj kuverti zavezanoj gumicom dala meni, a ja sam ga odmah predavala jer ga nisam htjela imati kod kuće.

Intervju pročitajte OVDJE

Komentara 54

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
19:55 04.11.2019.

Što se tiče hrvatskog pravosuđa, prije ćeš umrijeti, nego dočekati presudu.

PA
Pazin
19:44 04.11.2019.

i eto, ode još jedan svjedok protiv zločinačke, mic po mic i postat će najpoštenija stranka na ovim prostorima od 9 st.

Avatar KOMENTAR
KOMENTAR
20:35 04.11.2019.

Hrvatsko pravosuđe, nova stara krilatica: pravda umire zajedno s vama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije