Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U OBILASKU GRADILIŠTA

Plenković i Keqiang pritiskom gumba pokrenuli postavljanje najvećeg pilota

Premijeri na katamaranu
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/24
11.04.2019.
u 13:51

Riječ je o prvom posjetu nekog kineskog premijera Hrvatskoj i šestom susretu Lija s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem u posljednje dvije i pol godine

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang obišli su gradilište Pelješkog mosta, koji gradi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation. Pritiskom gumba najavili su postavljanje 128-metarskog pilota, najdužeg na mostu. 

VIDEO Premijeri pritisnuli gumb i pokrenuli postavljanje najvećeg pilota

TIJEK DOGAĐAJA:

13:40 – Darko Horvat, ministar gospodarstva potvrdio je da se Kinezi zanimaju za hrvatsku brodogradnju.

– Počeli smo razgovore. Činjenica je da uz sve one partnere koji su do sada bili zainteresirani za nadogradnju u Republici Hrvatskoj i kineska nacionalna kompanija pokazuje interes za Rijeku i za Pulu – rekao je Horvat.

Pogledajte slike obilaska Pelješkog mosta dvojice premijera

Premijeri na katamaranu
1/25

 

12:05 – Svečanost je završena, političari i službenici otišli su na domjenak.

12:03 – Nakon govora premijeri su pritisnuli gumb.

11:55 – Kineski predsjednik vlade Li Keqiang obraća se prisutnima.

–  Vozili smo se automobilom i brodom gotovo dva sata. Smatram da je most projekt mira i sigurnosti koji će spajati dva dijela Hrvatske, a to će olakšati promet.

Usred govora premijera spustio se jaki pljusak na gradilište, na što je kineski premijer rekao:

– Sve je jača kiša vani, to nam je poruka da most treba izdržati sve vremenske uvjete. Mi kažemo da poslije kiše dolazi duga – kad bude izgrađen, most ne samo da će izdržati sve vremenske uvjete nego će biti prekrasna duga na zemlji. Kineski graditelji i hrvatski prijatelji mogu ostvariti takvo čudo. Želim da hrvatski građani što prije uživaju u nesmetanom prometu koji će omogućiti Pelješki most.

11:50 – Riječ je preuzeo hrvatski premijer Andrej Plenković. Zahvalio je domaćinima, službenicima HAC-a i kineskim izvođačima radova koji grade Pelješki most.

– Riječ je o projektu koji za Hrvatsku ima strateško značenje jer će povezivati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Njegova važnost u prometnom i turističkom pogledu je u tome što će omogućiti nesmetan promet do krajnjega juga.

11:45 – Ceremonija je počela. Svečanost je otvorio direktor uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

11:28 – Kineski i hrvatski premijer stigli su na gradilište.

Foto: Slavica Vuković

11:10 – Premijeri kasne. Katamaranom su stigli na Pelješac i do gradilišta nastavljaju automobilom.

10:56 – Gradilište su počeli nadlijetati helikopteri.

10:28 – Dvojica premijera zajednički će pritisnuti gumb i postaviti najveći pilot mosta dug 128 metara. Do sada je postavljeno njih više od 60 posto. 

Sve je spremno za postavljanje najvećeg pilota Pelješkog mosta

Pelješki most vrijedan je 2,08 milijardi kuna, a 85 posto financirano je sredstvima EU. Most će biti dug 2,4 km, visok 55 metara. Imat će četiri traka. Rok izgradnje je 36 mjeseci, odnosno do 2021.

Dolazak do Brijeste danas je moguć samo iznimno lošom pristupnom cestom. Umjesto nje izgradit će se adekvatna pristupna cesta. S obzirom na to da se most gradi brže od planiranog, postoji bojazan da će ceste kasniti, jer gradnja još nije počela.

Kinesko gradilište iznimno je uredno. Motivacijske parole napisane su dvojezično, na hrvatskom i kineskom, kao i sve obavijesti.

9:29 – Plenković i kineski premijer Li na gradilište Pelješkog mosta trebali bi stići oko 11 sati. Na Pelješkom mostu bit će postavljen 128-metarski pilot, najduži na mostu

Dvojica premijera krenula su katamaranom oko 9:50. Na njemu se održava sastanak u vezi s Pelješkim mostom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je kineskog premijera Lija Keqianga, koji je prvi put u službenom posjetu Hrvatskoj. Dvojica premijera razgovarala su o potencijalnim investicijama, jačanju gospodarske suradnje, kao i o nadolazećem sastanku na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine, koji se održava u Dubrovniku.

Radi se o prvom posjetu nekog kineskog premijera Hrvatskoj i šestom susretu Lija s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem u posljednje dvije i pol godine.

Video: Kineski premijer sletio u Zračnu luku Dubrovnik

U Dubrovnik su stigli šefovi 16 država srednje i istočne Europe. Na osiguranju je angažirano oko 900 policajaca. Sigurnosne mjere na najvišoj su razini. Povremeno će dolaziti do prekida prometa od Zračne luke Dubrovnik do grada Dubrovnika i na području grada Dubrovnika, a privremeno će biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje u Ulici Frana Supila, do četvrtka navečer, kao i u ulici Masarykov put.

Premijeri na katamaranu
1/10

Deset ugovora potpisat će Hrvatska u sljedećih nekoliko dana s Kinom – od protokola koji će omogućiti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu, preko memoranduma o suglasnosti između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologiesa, do sporazuma između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke.

Kineski premijer susreo se i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Predsjednica je tijekom sastanka istaknula kako su odnosi dviju država obogaćeni i suradnjom unutar formata Kina + 16 te je spomenula važnost inicijative „Jedan pojas, jedan put“ i Inicijativu tri mora, posebice u kontekstu povezivanja Azije s Europom.

Govoreći o Pelješkom mostu, predsjednica je istaknula kako je CRBC prva kineska kompanija koja je dobila posao jednog tako velikog infrastrukturnog projekta na tlu Europske unije, i to na javnom natječaju koji se sufinancira iz fondova EU. Istaknula je važnost luke Rijeka i željeznice od Rijeke do Zagreba i dalje, kao najpogodnijeg smjera za robnu razmjenu između Kine i srednje i istočne Europe, odnosno Europske unije.

Premijeri na katamaranu
1/8

Komentara 73

Avatar Urbani
Urbani
13:01 11.04.2019.

Jedan veliki uspjeh vlade i jos jedan poraz neprijatelja drzave .

MA
Markos
11:14 11.04.2019.

Kako sad to...zar su pitali Bakira dali smiju pritisniti taj gumb?!? Nadam se, da je Kakir dao dozvolu ili da je barem pozvan na pecenje i rakijicu.

NE
Neo001
14:26 11.04.2019.

Plenković svakim danom dokazuje da je igrač svjetskih razmjera koji je spasio državu sa ruba provalije kamo je dovela kukulele gamad na čelu sa slučajnim šaračem i koji vodi državu u pravom smjeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije