Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička trakavica

Premijera socijalista Sáncheza srušili komunisti iz Podemosa

Pedro Sanchez
Reuters/PIXSELL
26.07.2019.
u 00:30

Politička trakavica vodi Španjolsku u nove izbore, druge u šest mjeseci, formiranje vlade propalo zbog minimalne plaće i reforme rada

Pregovori između čelnika španjolske Socijalističke stranke (PSOE) i dosadašnjeg premijera Pedra Sáncheza i stranke ljevice Unidas Podemos (UP) čelnika Pabla Iglesiasa oko sastava buduće vlade trajali su do početka glasovanja u parlamentu, ali su na kraju neslavno propali. Sánchez nije jučer dobio većinu glasova u parlamentu. U drugom krugu bila je dovoljna većina glasova za pobjedu.

Tražili radikalne promjene

Sánchez je i u drugom krugu dobio samo 124 glasova “za”, protiv je bilo 156 glasova (pučani, Ciudadanos, Vox i drugi), a suzdržanih je bilo 66, svi iz Podemosa.

Sánchez je poručio Iglesiasu kako “nije problem u programu, već u ministarstvima”. Naime, UP je zatražio potpredsjednika vlade koji bi bio i ministar socijalne skrbi i jednakosti, te ministarstva zdravstva, rada i obrazovanja. PSOE je Iglesiasu ponudio potpredsjedništvo vlade i tri ministarstva: zdravstva, stanovanja i jednakosti. To znači kako je središnji problem bilo ministarstvo rada. Iglesias želi povisiti minimalnu plaću i ukinuti reformu rada koju je provela vlada Pučke stranke Mariana Rajoya, socijalisti smatraju kako za takve radikalne promjene nije sazrelo vrijeme.

Socijalistkinja Adriana Lastra poručila je Iglesiasu: “To će biti drugi put da onemogućujete stvaranje vlade ljevice u Španjolskoj.”

Iziritirani ucjenama

– Želimo barem sobu za goste, a ne samo kućicu za pse – poručio je Iglesias. Socijalisti su bili iritirani ucjenama. Imaju tri puta više (123) mjesta u parlamentu od UP-a (42). No, bez Podemosa Sánchez ne može sastaviti vladu, na što je igrao Iglesias, dok su socijalisti svjesni da bi na eventualnim novim izborima dobili više glasova od dobivenih 28. travnja. Iglesias je i dalje tražio ministarstvo rada što su socijalisti odbili, pa je Podemos najavio da će se suzdržati od glasovanja. Sánchez nije prošao i sada će se na ljevici voditi svađa tko je kriv za nestvaranje vlade PSOE-UP. Vjerojatno će se mandat sada ponuditi desnom centru, odnosno Pučkoj stranci, nakon čega bi priliku ponovno mogli dobiti socijalisti, a na koncu bi se u studenom izašlo na nove izbore.

Ključne riječi

Komentara 12

SP
Savski_pijesak
14:08 26.07.2019.

Komunisticka neman se polako budi od podemosa i siryze do prvih gulaga i golih otoka te totalitarizma je jako mali korak. Fasisticke i komunisticke stranke treba zabranit ukljucivsi i nas SKH

Avatar Viktor999
Viktor999
14:17 26.07.2019.

Gušt je gledati kako se niš koristi frakcije salonskih ljevičara-foteljaša međusobno kolju za fotelje, nadam se samo da će birači to na idućim izborima znati honorirati i baciti parazite u trajnu opoziciju

Avatar rubinet
rubinet
14:54 26.07.2019.

Da je Paulino Hermenegildo Teódulo y Bahamonde Salgado Pardo živ, ne bi bilo ovakove nestabilnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije