Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službeni put

Premijer iz medija doznao da predsjednica ipak ne ide na sastanak u Marakeš

Plenković u Kini
Foto: Vlada.hr
1/5
03.11.2018.
u 20:43

Na pitanje je li se u međuvremenu čuo s predsjednicom te je li riječ o novom sukobu, premijer tvrdi da sukoba nema.

Drugog dana svog radnog boravka u Kini premijer Andrej Plenković u Pekingu se sastao s guvernerom Azijske infrastrukturne investicijske banke Jin Liqunom time nastavljajući raditi na glavnom cilju petodnevnog posjeta – poticanju rasta gospodarskih i političkih odnosa između Hrvatske i Kine čija je ukupna trgovinska vrijednost lani iznosila nešto više od 900 milijuna dolara. Nakon toga se hrvatski premijer zaputio u Hangzhou gdje se sastao s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang. 

Na pitanje je li se u međuvremenu čuo s predsjednicom te je li riječ o novom sukobu, premijer tvrdi da sukoba nema.

– Razgovarali smo o daljnjem unapređenju odnosa, osobito s obzirom na to da pola trgovinske razmjene s Kinom dolazi iz ove provincije, koja ima i najveću luku na svijetu. Ovdje je i sjedište Alibabe, jedne od najvažnijih globalnih kompanija, i to dovoljno govori koliko smo s ciljem izabrali dolazak u Hangzhou – rekao je premijer Plenković koji se potom osvrnuo i na naglu promjenu u stavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je u petak najavila da ipak neće ići u Marrakech gdje će se donositi mjere za legalne migracije.

– Iz medija sam doznao da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće ići u Marrakech, ali nema govora o tome da se radi o novom sukobu između predsjednice i mene – kazao je Plenković, dok iz Ureda predsjednice još nisu objasnili zbog čega se predsjednica točno predomislila s obzirom na to da je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a.

U nedjelju, svog trećeg dana posjeta, Plenković će obići 36 kilometara dugačak most u Hangzhouu koji je jedan od najvećih mostova preko mora koji je sagradila Kineska kompanija za ceste i mostove, a ta kompanija važna je i za Hrvatsku jer gradi Pelješki most

– Taj je projekt važan i za Hrvatsku i za Kinu. Za nas je važan jer je riječ o projektu koji će povezati dva odvojena dijela zemlje, a za vas jer je to projekt bez presedana u suradnji toga tipa između Kine i jedne zemlje Europske unije – naglasio je Plenković.

Che Jun s druge strane istaknuo je da je potrebno proširiti suradnju i na drugim područjima, poput malog i srednjeg poduzetništva, trgovine, kulture, razmjene studenata i turizma za što “postoji neograničen potencijal”. Kad je u pitanju turizam, Plenković će u ponedjeljak u Šangaju otvoriti novi ured Hrvatske turističke zajednice što je posebno bitno s obzirom na to da je Hrvatska već itekako ušla u fokus kineskih putnika. Posjeti iz te zemlje rastu iznadprosječno brzo, a tijekom prvih deset mjeseci hrvatski domaćini ugostili su 216 tisuća kineskih turista koji su ostvarili 315 tisuća noćenja, što je čak 43 posto više nego u istom razdoblju lani.

O potencijalima dovoljno govori i nagrada renomiranog kineskog izdanja časopisa Travel+Leisure koji je našu zemlju proglasio najpoželjnijom novom europskom destinacijom za kineske turiste u ovoj godini. Novo HTZ-ovo predstavništvo bit će angažirano i na uvođenju izravnih aviolinija između Kine i Hrvatske. 

>> Pogledajte kako će izgledati Pelješki most

 

 

Komentara 17

PR
propalismoFranjoskroz
15:40 03.11.2018.

Ti ćeš i iz medija saznati da vise nisi predsjednik partije??

SK
Skviki
17:59 03.11.2018.

Koga to oni farbaju? Stare fore, premjer ode izvan zemlje, a neko iz vlade napadne predsjednicu. Nije prvi put da se neko nevoljen tako napada, vidlo se i u prijašnjim vladama. Kaj ga ne obavještava član njegove vlade, nego moraa doznati iz medija.

AL
Aleluja
18:56 03.11.2018.

Predstava za javnost. Zna se da Hrvati nisu skloni ovom Sporazumu i da bi potpisivanje istog naškodilo popularnosti i predsjednici i premijeru. Ovo će biti potpisano iza zavjese, jer njihovi šefovi tako naložili, a nama prodaju ove fore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije