Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljsko nasilje

Premijer se sastao s članovima inicijative #spasime: Evo što su dogovorili

Članovi inicijative Spasi me na sastanku s premijerom Plenkovićem
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
18.03.2019.
u 14:57

Sastanak je trajao dva sata, a predstavnici Vlade i organizatori prosvjeda su dogovorili što se može napraviti u kraćem roku, a što u određenom srednjem roku

Članovi inicijative #spasime održali su u Banskim dvorima sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem. Na sastanku je bila i organizatorica prosvjeda Jelena Veljača.

– Smatram da se o jednom krupnom društvenom problemu progovorilo se na jedan otvoreniji i jasniji način i ta poruka je bila jako dobra, uključila je one na koje se to najviše odnosi i drago mi je da taj svojevrsni krik nailazi na otvorena vrata Vlade i svih resora koji se tim pitanjima otvoreno bave – rekao je premijer.

Sastanak je trajao dva sata, a predstavnici Vlade i organizatori prosvjeda su dogovorili što se može napraviti u kraćem roku, a što u određenom srednjem roku.

– Zaključili smo da možemo reći da se do kraja ove godine na razini države ustroji jedan dežurni telefon za žrtve nasilja koji bi bio dostupan svima, da se educiraju operateri koji će moći pružiti savjet i pomoći onima koji doživljavaju nasilje. Drugo je da pokušamo vidjeti što možemo učiniti s inače prisutnim operaterima na 112 i na 192 koji će davati inicijalne informacije – kazao je premijer.

VIDEO Premijer Plenković na prosvjedu #spasime

Razgovaralo se i o sigurnim kućama.

– Dogovorili smo i pitanje sigurnih kuća, postoji šest županija u kojima ne postoji sigurna kuća, bilo je već razgovora o toj temi, razgovarat ćemo s tim županima i osigurati da se u tim županijama organiziraju i ustroje sigurne kuće – kaže Plenković.

Najavio je i kako će Ministarstvo pravosuđa prionuti izradi izmjena Kaznenoga zakona, ali i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji da se postrože kazne koje su nerijetko prekršaji, a ne kaznena djela. U toj radnoj skupini sudjelovat će i predstavnici inicijative koji se susreću s primjerima nasilja.

– Jačat ćemo i dalje edukativne procese, naš obrazovni sustav s međupredmetnim dijelom nastave kako bi vrlo jasno ugradili da je nasilje društveno neprihvatljivo i da šamar nije dobrodošao u bilo kojoj varijanti – rekao je premijer.

Najavio je i kako će u petak biti objavljen dokument što pojedine institucije rade kada je riječ o slučajevima nasilja u obitelji, a dokument je,. ističe Plenković, napravljen neovisno o ovome prosvjedu.

– Nakon dugotrajnog razgovora došli smo do nekih rokova, premijer nam je objasnio gdje se može reagirati kratkoročno, gdje se može reagirati u zakonskom roku. Ušli smo u nekoliko radnih skupina, na tome ćemo raditi strastveno, nećemo vas iznevjeriti, napravit ćemo sve da se naši zahtjevi implementiraju u sustav – poručila je pak Jelena Veljača.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković složio se da je kaznena politika preblaga. Kazne će se stoga, ističe, povećavati tamo gdje ocijene da se trebaju minimalne kazne povećavati.

Članovi inicijative Spasi me na sastanku s premijerom Plenkovićem
1/20

Komentara 22

GO
goran2hr
15:15 18.03.2019.

Kada nešto organizira liberalna ljevičarka iz Beograda, onda se odmah izlazi u susret. Kada nešto traži 400000 Hrvata, onda se nikako ne može udovoljiti istima.

ST
Stjepan2103
15:19 18.03.2019.

I abortus je nasilje.

KA
karlodrago
18:47 18.03.2019.

Trebalo bi pitati organizarorice prosvjeda protiv nasilja na čelu sa Jelenom Veljačom, koliko su ostavile muževa i koliko imaju djece i tko je tu pod nasiljem one ili muževi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije