Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dužan podržavati napredak

Premijer Plenković primio predsjednika Napretka

Foto: HKD NAPREDAK
1/2
15.06.2018.
u 15:10

Premijer Plenković je obećao da će Vlada i on osobno još više podržavati HKD Napredak kroz proračun Republike Hrvatske i kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Danas je u prostorijama Vlade RH na Markovu trgu mr. sc. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske primio u posjet predsjednika HKD Napredak prof. dr. Franju Topića. Sastanak je protekao u vrlo ugodnoj i opuštenoj atmosferi.

Na samom početku predsjednik Topić je zahvalio premijeru za prijem i podršku koju Vlada RH pruža Napretku te mu uručio neka od Napretkovih zadnjih izdanja. Između ostaloga i Monografiju HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK 1990.-2015., izdanu u povodu 25 godineod obnove rada HKD Napredak.

Premijer Plenković je pregledao monografiju i zanimao se za Napretkove rezultate konstatirajući da je zadivljujuća činjenica kako Napredak uspijeva organizirati toliko manifestacija, godišnje u prosjeku preko 400 manifestacija.


Predsjednik Topić je spomenuo premijeru da je nogometni klub SAŠK Napredak ušao u drugu ligu a da je muški Šahovski klub Napredak iz Sarajeva zauzeo treće mjesto na prvenstvu BiH a i Napretkov zenički ženski šahovski klub. Premijer se zanimao i za detalje tko igra u SAŠK-u, kako se održava te naravno o radu Napretkovih podružnica.


Predsjednik Topić je molio premijera za podršku u rješavanju nezavršenog povrata Napretkove imovine u Zagrebu i u Osijeku, te mu je ovom prigodom priložio i detaljnu promemoriju o ovom pitanju. Premijer Plenković se interesirao i za situaciju u Napretkovoj Glavnoj podružnici u Zagrebu. Predsjednik Topić mu je rekao da je to bilo i trebalo ostati unutarnje pitanje samoga Napretka i njegovih tijela.

Ali kada su neki pojedinci iz Glavne podružnice počeli nanositi štetu Napretku unoseći podjele i razdor u Društvo, te iznoseći u javnost brojne klevete i neistine onda je Središnja uprava HKD Napredak bila dužna reagirati.

Prema statutu raspušten je Upravni odbor HKD Napredak Glavna podružnica Zagreb i isključen je iz članstva tadašnji predsjednik dr. Dubravac. Sve odluke Središnje uprave potvrdila je i skupština cijeloga Napretka.

Što se tiče imovine ona je vraćena HKD Napredak sa sjedištem u Sarajevu, kojemu je i bila oduzeta za vrijeme komunističke vladavine 1949 godine. Nažalost i sada neki ustrajavaju u nanošenju štete 116 godina starog i zaslužnog društva, zaključio je na kraju predsjednik Topić.

Nakon susreta predsjednik Topić je dao sljedeću izjavu „Premijer je bio vrlo raspoložen. Pregledao je i monografiju o 25 godina od obnove Napretka (1990-2015) S divljenjem je ponavljao kako Napredak uspijeva organizirati toliko manifestacija, godišnje čak i 589. Rekao je da je kao član Napretka „dužan“ podržavati Napredak.

Premijer Plenković je obećao da će Vlada i on osobno još više podržavati HKD Napredak kroz proračun Republike Hrvatske i kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Premijer je dao nalog službi da dalje prati rješavanje ovih pitanja.

 

Komentara 2

ZA
zarac
17:53 15.06.2018.

Jel to onaj monsinjor koji ima radna mjesta po cijelome Balkanu, a u slobodno vrijeme 'transferira 22 milijuna kuna u nepoznato'? Trebao bi ga Plenki pozvati u Vladu kao koalicijskog partnera.

VE
vesna
20:47 15.06.2018.

Dva autokrata izmjenjuju iskustva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije