Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
56,5 milijuna kuna vrijedna investicija

Premijer Plenković otvorio dubrovački pročišćivač pitke vode

Andrej Plenković
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/4
14.07.2019.
u 14:22

Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić rekao je kako će ubuduće, zahvaljujući pročišćivaču, Dubrovčani imati nesmetanu opskrbu pitkom vodom u svim vremenskim uvjetima.

Premijer Andrej Plenković otvorio je u nedjelju u dubrovačkom Komolcu 56,5 milijuna kuna vrijednu crpnu stanicu s uređajem za pročišćavanje vode za piće i pratećim infrastrukturnim objektima, čija je izgradnja financirana kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a planira se u maksimalnom iznosu refundirati iz europskih fondova.

Premijer Plenković istaknuo je da je riječ o velikom danu za Dubrovnik jer pročišćivač znači novu kvalitetu života svih građana Dubrovnika.

"Riješeno je presudno pitanje koje je već dugo bilo dio javne rasprave. Projekt se intenzivno dovršio u posljednje dvije godine, što pokazuje agilnost čelništva grada izabranog na lokalnim izborima 2017. Siguran sam da ćemo, uz partnerstvo sa francuskim Suezom, biti na razini standarda i kvalitete koje zaslužuje i grad i svi koji Dubrovnik čine biserom hrvatskog turizma“, rekao je Plenković.

Naglasio je kako će se ugovaranjem sličnih infrastrukturnih projekata snažno podići apsorpcija sredstava u ovoj financijskoj perspektivi.

"Sad smo već na više od 70 posto, a s velikim i vrijednim projektima idemo prema apsorpciji baš svih sredstava u proračunskom okviru“, dodao je Plenković.

Franković: Pročišćivač će povećati kvalitetu života Dubrovčana i njihovih gostiju

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako su prije tri godine građani Dubrovnika kao najveću potrebu u anketi istaknuli baš pročišćivač pitke vode.

"Danas, nakon puno uzbrdica i nizbrdica, došli smo do kraja. Građani će dobiti što su zaslužili - pitku i čistu vodu 365 dana u godini. Vjerujem da smo ovim riješili naše probleme s vodom“, rekao je Franković.

Dodao je kako uređaj povećava kvalitetu života građana, ali i turistima doživljaj Dubrovnika.

"Nije bilo ugodno u proteklim godinama reći gostu da taj dan voda nije za piće, a još manje to reći stanovnicima“, izjavio je Franković.

Najavio je 650 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije Dubrovnik, kao nastavak radova započetih u vrijeme Dubrovačke Republike.

Za čisto more - slijedi izgradnja pročišćivača fekalnih voda

"Puno nam je vremena trebalo dok smo izgradili kanalizacijsku mrežu i vjerujem da ćemo i to riješiti kroz projekt Aglomeracije. Usporedno s tim, izgradit ćemo i pročišćivač fekalnih voda, kako bi nam i more uvijek bilo čisto“, zaključio je Franković.

Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić rekao je kako će ubuduće, zahvaljujući pročišćivaču, Dubrovčani imati nesmetanu opskrbu pitkom vodom u svim vremenskim uvjetima.

"Kad smo preuzeli projekt, imali smo puno problema, ali smo uspjeli nadići sve nedostatke: od zastoja radova do problema na gradilištu. Danas imamo predivan i funkcionalan uređaj, jedinstven u Hrvatskoj, a na ponos svima nama“, izjavio je Matušić, koji očekuje da će pročistač ispuniti najstrože kriterije direktiva Europske komisije.

Najavio je i provedbu druge faze izgradnje pročišćivača s ciljem biološkog pročišćavanja pitke vode, koja uključuje ugradnju filtera s aktivnim ugljenom.

Premda je voda u okolici Dubrovnika iznimne čistoće, nakon svake veće ili dugotrajnije kiše dolazilo bi do zamućenja, što bi uzrokovalo prekide u opskrbi, budući da takva voda nije odgovarala odredbama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

Pročišćivač pitke vode trebao bi osigurati standard minimalnih zahtjeva u kemijskim i bakteriološkim karakteristikama pitke vode prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Time će se osigurati neometana opskrba pitkom vodom građana i posjetitelja Dubrovnika neovisno o vremenskim prilikama te dugoročno namirenje svih potreba za čistom vodom.

Prema ugovoru, u prvih godinu dana rada pročistačem će upravljati djelatnici Sueza, koji će obučiti djelatnike Vodovoda.

Dubrovnik se pitkom vodom opskrbljuje još od 1437. godine, kada je vodovod izgradila Dubrovačka Republika.

Komentara 9

AF
AfganistanskiHrvat
16:54 14.07.2019.

U Zagrebu radi već godinama a na njegovom otvaranju nije bio.

OB
ObrenM
17:02 14.07.2019.

Predlazem olimpisku disciplinu-iskakanje iz pastete.Zapocela Jadranka,a dostojno nastavio Plenki.

DA
DANTE
17:23 14.07.2019.

godina 2019......Premijer Plenković otvorio dubrovački pročišćivač pitke vode..........hvala na informaciji !!........Sve je to na tragu hadezeove maksime koju j izrekao onomad " cuveni" cuvar državnog pecata RH (sic!) Ivan Milas HDZ, da u HDZ-u mozak ništa ne vrijedi i da je "kilo mozga dvije marke"......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije