Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Premijer Plenković o relaksaciji mjera: 'Epidemiološka slika nam to treba dopustiti'

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
15.04.2020.
u 15:33

"Imamo i kapacitet kreveta i opremu. Ono što će biti fokus su domovi za starije osobe", rekao je Plenković dodavši da se to i vani i kod nas pokazalo kao najranjivije područje.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, u srijedu je odgovarao na pitanja novinara o gospodarskim mjerama koje bi trebala potaknuti posrnulu ekonomiju ali i potencijalnom ublažavanju restriktivnih mjera koje su prije gotovo mjesec dana donesene kao oblik prevencije zaraze koronavirusom.

Što se tiče rezanja plaća, Plenković je kazao da je to stvar razgovora sa socijalnim partnerima. Kaže da se u medijima donose neke pomalo panične objave.

O vladinim mjerama:

"Mjera za ožujak je naknada poslodavcima. Drugi je silos oslobađanje od poreza. Treći je silos mogućnost povoljnih kredita", rekao je Plenković.

"Na moje pitanje na koga sindikati točno misle da se mjera zlorabi, odgovor nismo čuli. Ako date nekome 3250 kuna za radnika, on to mora proslijediti. Ne vidim marginu za neku vrstu za manipulaciju. HZZ će objaviti popis svih osoba koje su tražile neku vrstu naknade", rekao je Plenković.

"Ključno je da se zna koje su firme tražile i dobile tu naknadu. Za više od 80.000 trvrtki isplaćeno je preko milijardu i 300 milijuna kuna", rekao je Plenković.

O ublažvanju restriktivnih mjera:

"Budimo precizni. Faza u kojoj smo mi danas, mi smo se odlučili za strategiju da restriktivnim mjerama smanjimo brzinu zaraze. Tu su odlični podaci. Danas je jedan od najmanjih brojeva", rekao je Plenković.

"Usporili smo zarazu, oslobodili kapacitete bolnica", rekao je Plenković. Kaže da je intenzivna njega u stanju primiti bilo kojeg pacijenta.

"Imamo i kapacitet kreveta i opremu. Ono što će biti fokus su domovi za starije osobe", rekao je Plenković dodavši da se to i vani i kod nas pokazalo kao najranjivije područje.

Kaže da svi želimo doći u fazu, kad epidemiološko stanje dopusti, reaktiviramo gospodarstvo i mnogo toga drugog.

"Mi smo se sastali jučer, stalno smo u kontaktu. Stalno o tome razgovaramo", rekao je Plenković o mjerama.

"Državni tajnik Marshall ostao je upamćen kao simboličko ime obnove Europe. Nema nikakve dileme da ono na što aludira Von Der Leyen što se tiče ove krize, da proračun koji još nije doensen prilagodimo novim okolnostima. To treba prilagoditi državama članicama da se što prije izvučemo iz ove krize", rekao je Plenković.

Komentara 6

Avatar Šipo
Šipo
15:43 15.04.2020.

Hvala bogu da se na vrijeme krenulo sa tako strogim mjerama ali ne treba zuriti sa pustanjem iz karantene, vidimo da su ove mjere imale ucinka.

JO
JOHNNY
15:46 15.04.2020.

Najbitnije je cijelo vrijeme pratiti situaciju, slusati savjete struke i pratiti stanje u otalim zemljama svijeta. Vlada zna sto radi i ne zeli brzati s postupkom relaksacije kako se epidemioloska slika ne bi pogorsala

JS
Jurica_Spindl
15:47 15.04.2020.

Sa ovakvim nevoljama i situacijama se nitko do sada nije susretao, Plenkovic se odlicno snasao. To govore brojke zarazenih i umrlih u Hrvatskoj kada ih usporedimo sa ostalim zemljama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije