Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićni prijem

Pupovac: Pohvale Plenkoviću jer je donio 'okolnosti smirenja', ali i zamjerke zbog Jasenovca

Srpsko narodno vijeće, pravoslavni Božić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.01.2017.
u 17:18

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac organizirao je tradicionalni Božićni domjenak SNV-a

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac uputio je s tradicionalnog Božićnog domjenka SNV-a pohvale na račun premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade koja je donijela okolnosti smirenja, no i zamjerio zbog ploče u Jasenovcu, bez koje "atmosfera i iščekivanje gotovo ni s čim ne bi bilo stavljeno u sumnju".

 "Ovako smo u Novu godinu ušli s nadom i vjerom u bolje sutra ali i sa sjenom i osjećajem zabrinutosti koji iz te geste, iz toga čina na tome mjestu ne može, a da ne bude proizvedeno. Smrt jednoga od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugoga od nas. Stradanje jednoga od nas ne može biti razlog za vrijeđanje spomena i sjećanja na stradanje bilo kojeg  drugog od nas, a pogotovo ne na takvom mjestu historijskog stradanja i historijskog posrnuća koji se među nama dogodilo, na mjestu na kojem je u 20. stoljeću vjerojatno na jednom mjestu stradalo najviše pripadnika  hrvatskog naroda. Ne spominjem ni Srbe, ni Rome, ni Židove, nego Hrvate koji su zbog političkog neslaganja i političkih ideja bili žrtve na tom groznom stratištu. Gotovo osam tisuća. Naša je dužnost da učinimo sve da sačuvamo ono što je stvoreno u jesen 2016., program i politiku koja je dobila priliku da Hrvatskoj donese potpuni mir i obnovu povjerenja", poručio je Pupovac pred prepunom dvoranom uzvanika u Hrvatskom novinarskom domu.

 Prisjećajući se nedavnih parlamentarnih izbora i njihovih rezultata, Pupovac je kazao kako je Hrvatska njima dobila "okolnosti smirenja i onoga što je obećavalo odsutnost konflikata i posvećenost društvenim problemima i važnim pitanjima hrvatskog društva, države i svih građana, uključujući i one srpske  nacionalnosti". "Za to imamo puno razloga zahvaliti prvom čovjeku i predstavniku te politike Andreju Plenkoviću i onome što je on donio sa svojim porukama i svojim programom", poručio je Pupovac.

 Osvrnuo se i na pitanja prava Srba u Hrvatskoj te ustvrdio kako, kad je u pitanju obrazovanje, ima puno posla, s obzirom da je od 570 udžbenika potrebnih za program srpskog školovanja u Hrvatskoj tiskano njih samo 115. Kad je u pitanju razvoj povratničkih sredina, dodao je, srpska zajednica uzda se u suradnju i program koji je definiran s Vladom.

 Pupovac je pozivao na toleranciju, prihvaćanje te posvećenost zajedničkim interesima. "Naša zadaća je da na prostoru u kojem živimo kao zemlja i nacija doprinesemo izgradnji mira. Koliko god izgledalo da smo to završili - nismo!  U mnogim je aspektima to pogoršano", rekao je.

Plenković: Pokrenuti proces suočavanja s prošlošću

 Premijer Plenković ponovio je kako njegova Vlada šalje poruke dijaloga, suradnje, suživota tolerancije i okrenutosti budućnosti. Napomenuo je kako je Hrvatska - nakon pravednog, obrambenog rata u kojemu je bila žrtva velikosrpske agresije - ostvarila slobodu i neovisnost, društvo koje je dosegnulo najviše demokratske vrijednosti i u poštivanju ljudskih i manjinskih prava. 

 "Upravo takva Hrvatska koja želi urediti odnose sa svim manjinama danas ima vladu koju podržava svih osam zastupnika nacionalnih manjina u Saboru. Osobno sam želio da to tako bude i želim da tako bude i u budućnosti, jer je to najbolji način za kvalitetno ostvarivanje prava svih manjina u RH. Hrvatska država poštuje svoje manjine i učinit će maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način, sukladno gospodarskim i socijalnim mogućnostima", rekao je Plenković.

 Podsjetio je kako je 20. stoljeće bilo obilježeno velikim tragedijama i sukobima, što "nam nameće obvezu da 2017. na jedan racionalan i pluralističan način raspravimo i pokrenemo proces suočavanja s prošlošću. Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i prije svega zakonit način započnemo, a ja se nadam i zatvorimo do kraja rada ove vlade. Da se odredimo prema svim pitanjima recentne prošlosti i da što je moguće više oko tih pitanja ostvarimo široki društveni i politički konsenzus i to je moja ambicija i ambicija moje vlade", kazao je hrvatski premijer.

Božović poručio Srbima u RH: Matična će vas država braniti svim raspoloživim sredstvima

 Izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimir Božović je Srbima u Hrvatskoj zaželio da "ostvare sva prava po europskim standardima, a koje država Srbija jamči Hrvatima i svim drugim manjinama", poručivši im da će ih matična država u svim problemima i iskušenjima, kada budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima. Hrvatskom vodstvu i građanima uputio je poruku mira, zajedništva te poziv da zajedno grade ekonomski snažno i demokratski stabilno društvo.

 "Srbija želi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom i zato ima ulogu faktora stabilnosti u regiji, što će činiti i u budućnosti. Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti niti zaboraviti, ali na osnovu povijesnih činjenica, humanosti, zajedničkih temeljnih europskih vrijednosti možemo i moramo mijenjati sadašnjost i budućnost. Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije i neće ni pred kim pognuti glavu, već uspravljena čela i pogleda istinom pravdom i ljubavlju gleda unaprijed u bolju budućnost", poručio je Božović.

 Čestitajući Božić vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako izazovi koji stoje na putu neće zasjeniti sve ono dragocjeno što je zajedno izgrađeno, a istaknuo je i dobru suradnju Grada Zagreba i srpske zajednice. Čestitkama se pridružio i izaslanik predsjednice Republike i zastupnik talijanske manjine u Saboru Furio Radin. 

 Tradicionalnu božićnu čestitku "Mir Božji, Hristos se rodi" vjernicima je uputio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. "Bilo koja vrsta negacije samoga drugoga nije ništa nego negacija samog sebe i smisla svog postojanja", poručio je uoči obreda lomljenja česnice.

 Božićni domjenak SNV-a bio je i prilika za dodjelu tradicionalnih nagrada.Tako je Novica Vučinić, umjetnik iz Moravica u Gorskom kotaru dobio nagradu "Nikola Tesla" za osnažen koncept obrazovnih prava. Nagradu "Diana Obexter Budisavljević" dobila je Mirta Trninić, građani Srba dobili su nagradu za antifašizam "Doktor Gojko Nikoliš" dok je dobitnik nagrade "Svetozar Pribičević" za unaprjeđenje hrvatsko-srpskih odnosa povjesničar Hrvoje Klasić.

>> Pupovac pozvao odbore da saslušaju Orepića: 'Mora s nama podijeliti svoje spoznaje'

Komentara 64

Avatar plimni_val
plimni_val
15:54 05.01.2017.

Pupovac sustavno širi velikosrbijanske laži i jasenovačke mitove. Pogledajmo u činjenice. Gdje su kosturi? Gdje su posmrtni ostaci da se ljudima zapale svijeće? Nema ih, ne postoje. Pa nisu valjda famozne ustaše prije nego što su mučki pobijeni i zazidani u rovove i jame, nisu valjda prije toga odnijeli u "vasionu" kosture milijun srba i sakrili da se nikad ne nađu? Vrijeme je da se narodu otvore oči. Iza svih Titovih ubojstava ostali su kosturi, pune su jame po Sloveniji, Hrvatskoj, BiH... iza srebreničkih žrtava ostalo je 8.000 kostura. Forenzika sve pronalazi. Sve osim navodnih srba iz Jasenovca, a zlotvor koristi čak i vjerski blagdan da iznova laže i sije zlo.

MA
manga48
14:01 05.01.2017.

I Hrvatska pravoslavna crkva čeka priznanje obnove ako već pravoslavlje uvažava teritorijalni ustroj i po tomu Srpska pravoslavna crkva ne bi smjela imati tako veliku ulogu budući da se Srbi nisu doseljavali poput Čeha, Ukrajinaca, Rusa...već su posrbljivani putem velikosrpske politike i uvezenih iz Srbije pravoslavnih svećenika.

GO
goran2hr
14:19 05.01.2017.

Najbolje je kada se svi opuste, Porfirije zapjeva, a na kraju konobar račun donese Hrvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije