Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za Ustav

Premijer nove ministre mora predložiti najkasnije do 27. svibnja

Odbor za Ustav
Patrik Macek/PIXSELL
11.05.2017.
u 13:10

Na sjednici se nije pojavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Premijer Andrej Plenković dužan je Hrvatskom saboru predložiti nova četiri ministra najkasnije u roku od 30 dana od dana razrješenja njihovih prethodnika. Dakle, s obzirom na to da su Mostovi ministri razriješeni 27. travnja, nove bi ministre trebalo predložiti najkasnije do 27. svibnja. Složila su se s tim zaključkom danas na tematskoj sjednici Odbora za Ustav o razumnom roku za imenovanje ministara četiri profesora ustavnog prava sa sve četiri hrvatske katedre za ustavno pravo (Zagreb, Rijeka, Osijek i Split) te oporbeni zastupnici koji su i članovi tog odbora.

Složili su se i kako državni tajnici koji mijenjaju razriješene ministre nemaju demokratski legitimitet i ne smiju Hrvatsku predstavljati u EU na sjednicama Vijeća.

Na današnjoj sjednici nije se pojavio ni jedan zastupnik HDZ-a ni SDSS-ov Milorad Pupovac.


– Imamo tu profesore sa sve četiri katedre, no nedostaje ona najvažnija katedra s Trga žrtava fašizma (središnjica HDZ-a op. a.) koju vodi profesor Vladimir Šeks. Obično ta tumačenja prevladavaju u ustavno-pravnoj praksi. Nema ni zastupnika s te katedre, zastupnika HDZ-a kojima očito razumni rok može trajati od jedne minute do četiri godine – kazao je SDP-ov Arsen Bauk te primijetio kako nema ni Milorada Pupovca te ustvrdio kako je on očito odlučio poslušati savjet HDZ-ova Milijana Brkića i ne pojaviti se.

Uoči ove saborske rasprave, premijer Andrej Plenković još je jednom javnosti poslao poruku o nepotpunom sastavu Vlade.

– Nakon lokalnih izbora, bit će sazvana nova sjednica Sabora i tada ću predložiti nove ministre – rekao je Plenković.

Predsjednik odbora za Ustav, Mostov Robert Podolnjak ustvrdio je kako državni tajnici koji trenutačno vode ministarstva odgovaraju Vladi, ali ne i Saboru jer ih Sabor nije potvrdio.

– Nemamo vremensko ograničenje koliko to može trajati – upozorio je Podolnjak.

Ustavni stručnjak s katedre u Osijeku Mato Palić kazao je kako bi razuman rok trebao trajati što kraće.

– Ustavom nije propisano koliko bi to trebalo trajati, ali propisano je da se Vlada mora formirati u ustavnom roku od 30 dana te da je 30 dana rok u kojem se mora raspraviti i glasati u slučaju da se pokrene pitanje povjerenja premijeru, Vladi ili ministru, pa se to može uzeti kao neki razumni rok – rekao je Palić te dodao i kako je propisano da će premijer novog ministra umjesto onoga koji je podnio ostavku predložiti na prvoj sljedećoj sjednici Sabora, a kada će sljedeća sjednica biti, odlučuje predsjednik Sabora.

– Trideset dana je dugačak rok, a pitanje je i što će se dogoditi ako prođe trideset dana, a prijedloga za nove ministre nema. Mislim da bi tada trebao reagirati Ustavni sud i pojasniti situaciju – kazao je Palić.

Da naš normativni okvir nedvojbeno ne predviđa jasno rješenje za ovaj problem, smatra Petar Bačić s Pravnog fakulteta u Splitu.

– Za mene preciznog roka nema, trebalo bi što prije imenovati ministre. Ako moramo računati na neki rok, slažem se da bi razumni rok trebao biti trideset dana – kaže Bačić, a s njime se slaže i ustavni stručnjak Đorđe Gardašević s katedre Zagrebu.

– U situaciji kada nema ministara nego rade državni tajnici, treba reagirati odmah, a najkasnije u roku od trideset dana. Postavlja se i pitanje sankcija. Kolega Palić tu je spomenuo reakciju Ustavnog suda, ali uvjeren sam da on u ovoj situaciji neće reagirati. Ne radi se o izvanrednom stanju u državi. Sankcija nema. Ostavlja se mogućnost da se preslaguje, a bilo bi bolje da se aktere natjera da nađu rješenje – rekao je Gardašević.

SDP-ovce, ali i Podolnjaka, zanimalo je i pitanje legitimiteta državnih tajnika, posebice predstavljaju li RH na tijelima u Europskoj uniji.

– Smiju li državni tajnici odlaziti u Bruxelles ili na Maltu i glasati o odlukama na nivou EU? – pitao je SDP-ov Peđa Grbin.

– Oni, za razliku od ministara, nemaju demokratski legitimitet. Jer ministri su odgovorni isključivo Saboru – kaže Gardašević, a s njime se slaže i Dragan Zelić iz GONG-a koji je tražio da premijer što prije predloži ministre.

– Ako imate 75:75 kod glasanja o ministru, onda budite faca i odmah tražite povjerenje Vladi. Nejasno je zašto premijer uporno odbija predložiti nove ministre. HDZ ima svog predsjednika Sabora i može sazvati sjednicu kadgod – kaže Zelić koji drži da trideset dana nije razuman rok, već traži da se situacija riješi odmah.

– Tek ćemo poslije lokalnih izbora imati Vladu za koju se ne zna ima li većinu. Mi idemo prema uzurpaciji vlasti – tvrdi Zelić te traži da se Ustavni sud oglasi.

Bačić također kaže kako državni tajnici nemaju legitimitet, a s njime se slaže i Palić.

– Državni tajnici nisu članovi Vlade. Ova situacija da ministra koji je spriječen zamjenjuje na sjednici Vlade državni tajnik jest propisana, ali oni mogu sudjelovati u raspravi, nemaju pune ovlasti – drži Palić.

Sanja Barić s Pravnog fakulteta u Rijeci tvrdi kako ova situacija ne može trajati neograničeno dugo. – Jako sam frustrirana kao profesorica ustavnog prava jer nam konstantno izlazi neki novi problem. Državni tajnici ne mogu imati ovlasti ministara, oni nemaju legitimitet imenovanja od Sabora i ne bi mogli predstavljati RH u EU. Slažem se da je premijer već trebao predstaviti nove ministre i da je razuman rok 30 dana.

Nama se razgovori o novoj većini događaju iza zatvorenih vrata – tvrdi Barić te dodaje kako je Ustavni sud već trebao reagirati i rastumačiti što je to razumni rok.

Podolnjak je stručnjake pitao mogu li ministri koji su smijenjeni do izbora novih funkcionirati kao ministri u ostavci.

– U Ustavu i zakonu tog odgovora nema. Nema sumnje da Sabor glasa o ministrima, ali neodrživo je da ministri ne uživaju povjerenje premijera. Moje je mišljenje da su ministri trebali ostati kao tehnički ministri – zaključila je Barić.

Komentara 24

Avatar southman
southman
13:05 11.05.2017.

Mlaćenje prazne slame na odboru u režiji MOST-a !

DU
Deleted user
13:46 11.05.2017.

Idemo Plenki smo polako a mostić neka samo zvoni a tek zelić poštenjačina i milanovićev miljenik i glasnogovornik

DU
Deleted user
13:49 11.05.2017.

Ovaj odbor je rekao nekoliko konstatacija a niša nije rekao da je neustavno . Moga je isto reći da je most pokušao državni udar preko jugobrka orepića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije