Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još jedna politička drama u Italiji koju je izazvao bivši predsjednik vlade Renzi

Premijer Conte dao ostavku u nadi da će ga 3. put izabrati za premijera

FILE PHOTO: Italian PM Conte faces a confidence vote at the upper house of parliament, in Rome
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
27.01.2021.
u 12:42

Conte u Senatu mora, među onima koji su napustili svoje stranke, pronaći do 15 senatora

Predsjednik 66. vlade talijanske republike Giuseppe Conte podnio je jučer predsjedniku republike Sergiju Mattarelli ostavku. Šef države je zatražio od vlade da nastavi obavljati nužne poslove, te će danas poslije podne otvoriti konzultacije za sastav nove vlade, koje bi trebale završiti sutra ujutro. Šef države primit će izaslanstva svih parlamentarnih stranaka.

Trenutak istine

Conte se nada da će dobiti mandat za sastav svoje treće vlade u tri godine, ali mora uvjeriti Mattarellu da ima većinu u parlamentu. U Senatu bi trebao pronaći među onima koji su napustili svoje stranke između 12 i 15 senatora spremnih poduprijeti vladu. Ta skupina bi se nazvala “odgovorni”, odnosno odgovorno su odgovorili na stvaranje nove vlade kako se ne bi otišlo na prijevremene izbore u vrijeme pandemije.

Conte želi izbjeći da sastavi novu vladu i sa strankom Italia Viva (IV) bivšeg premijera Mattea Renzija kojega okrivljuje za pad sadašnje vlade iz koje je 13. siječnja povukao ministre stranke koju je osnovao izlaskom iz Demokratske stranke (PD).

– Trenutak je istine. Sada ćemo shvatiti je li povlačenje dvije ministrice i jednog tajnika stranke IV iz vlade bilo pitanje vezano za rad vlade ili je cilj bio drugi, odnosno je li cilj krize bilo rušenje mene kao premijera – kazao je Conte prije odlaska u Quirinale, predsjedničku palaču. Premijer-odvjetnik zahvalio je svim strankama u vladi (Pokret 5 zvijezda, Demokratska stranka i stranka Slobodni i jednaki) i ministrima. Šefovi delegacija stranaka u vladi ministri Alfonso Bonafede (M5s), Dario Franceschini (PD) i Roberto Speranza (Leu) navodno su dali potporu Conteu.

PM Giuseppe Conte set to resign A car carrying Italian PM Giuseppe Conte enters the Quirinale Palace ahead of a meeting with Italian President Sergio Mattarella where Prime Minister is expected to hand in his resignation, in Rome, Italy, January 26, 2021. REUTERS/Remo Casilli REMO CASILLI
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Renzi je spočitavao Conteu da ne priprema programe za dobivanje europskih novaca iz fonda za obnovu, te da zbog toga mora podnijeti ostavku. Italija bi trebala dobiti 209 milijardi eura za obnovu, ali programi za dobivanje europskih sredstava moraju biti dobro pripremljeni. Italija je inače pretposljednja (Hrvatska posljednja) u izvlačenja novaca iz europskih fondova.

Premda se Conte nada da će dobiti novi mandat, uvijek pod uvjetom da pronađe većinu u Senatu gdje su senatori IV-a od lučujući i bez njihove potpore nije moguće sastaviti vladu lijevog centra, kruže i druga imena mogućih premijera kao što su Franceschini i Guerini. Za sada dvije ključne stranke u vladi M5s i PD podupiru Contea, ali može se naslutiti kako ta potpora nije ultimativna i mogli bi promijeniti mišljenje kada bi postojala prilika da se sastavi vlada, pa i s drugim premijerom, samo da se ne ide na prijevremene izbore.

Desnica za izbore

Vidjet će se što će na konzultacijama šefu države predložiti stranke lijevog centra. Za stranke desnog centra se zna da će zatražiti prijevremene izbore. Zapravo pokret Naprijed Italijo Silvija Berlusconija otvara i mogućnost stvaranja vlade nacionalnog jedinstva za prevladavanje ekonomske i zdravstvene krize, ali se stranka ne bi odvojila od desnog centra.

Potpredsjednik pokreta Naprijed Italijo Antonio Tajani kaže kako je kriza vlade ostavkom Contea otvorena i da se stranka uzda u mudrost šefa države. No, kada bi se “svi najbolji stavili zajedno da stvore vladu nacionalnog jedinstva koja bi bila stabilna i sigurna, Naprijed Italijo bila bi suglasna”, kazao je Tajani i odmah dodao kako ni u tom slučaju Berlusconijeva stranka ne bi izašla iz desnog centra. No, stranke lijevog centra zasigurno ne bi htjele u toj vladi imati, kako kažu, suvereniste i antieuropejce kakve su Liga Mattea Salvinija i Talijanska braća Giorgie Meloni. A, ni Salvini ne želi biti u trećoj Conteovoj vladi.

Talijanski mediji su nazvali akrobatskom operacijom pokušaj okupljanja 12 do 15 senatora raznih stranaka u skupinu koja bi podupirala treću Conteovu vladu. Vremena ima malo, odnosno do sutra ujutro. Unutar te skupine, na stvaranju koje radi bivši demokršćanin i predsjednik Demokratskog centra Bruno Tabacci, trebali bi biti senatori izabrani na listama Talijana u svijetu (Maie), ali izašlih iz M5s i drugih stranaka, kao i članova pokreta Naprijed Italijo (FI), koji su prije samo tjedan dana bili među onima koji su dali povjerenje Conteovoj drugoj vladi.

Tu skupinu nazivaju “odgovornima”, jer se odgovorno drže prema situaciji u kojoj je Italija. U toj skupini bi trebali biti bivši senator M5s Maurizio Buccarella, Adriano Cario (Maie), Saverio De Bonis (Maie), ex M5s Luigi Di Marzio, Ricardo Merlo (Maie) ex Fi Sandra Lonardo, Maria Rosaria Rossi i Andrea Causin.

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kavranbird
22:56 27.01.2021.

Italija je pokazatelj bolesne demokracije, bezvlađa, anarhizma, destrukcije države gdje vlade padaju kao trule kruške. Na žalost ni Hrvatska nije bolja sa stotinjaka stranaka bez odgovornosti, kojima odgovara anarhija i egoistični interesi. trule koalicije, ucjene. Ako su jednom SAD-u dovoljnee 2 stranke koliko tek maloj Hrvatskoj. Zato treba uvesti cenzus od 30 % mandata za ulazak u Hrvatski sabor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije