Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan priziva savjesti

Palić: Jača zaštita priziva savjesti od ustavne nije moguća

Mate Palić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.05.2019.
u 19:02

Tribini je prisustvovao i ministar Kujundžić koji se zalaže za pravo liječnika na priziv savjesti, ali i osuđuje one koji odbijaju pacijente u bolnicama, no ne i u privatnim ordinacijama

Pravo na priziv savjesti vrsta je temeljnog ljudskog prava koje je višeg ranga od nekih drugih prava jer je Ustavom propisano da se ne može ograničiti čak ni u slučaju ratnog stanja, rekao je doc. Mato Palić s Katedre za ustavno i europsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.

– Jača zaštita priziva savjesti od ustavne nije moguća. To pravo proizlazi iz zajamčenog ustavnog prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, koje se ne može ograničiti ni u ratnim uvjetima – kazao je doc. Palić.

Pravo pak na privatnost i obitelj drugo je temeljno pravo iz kojeg proizlazi i pravo na prekid trudnoće, što je potvrdio i Ustavni sud.

– To onda znači da u slučaju kolizije tih dvaju prava prednost ima priziv, ali i da su zdravstvene ustanove obvezne osigurati alternativu za biološku majku koja traži pobačaj kako to ne bi bio konflikt – kazao je Palić na tribini u Hrvatskom liječničkom zboru u povodu Svjetskog dana priziva savjesti.

– U Americi je Trump nedavno uveo Ured za zaštitu priziva savjesti zdravstvenih djelatnika – naglasila je prof. Jasenka Markeljević, dopredsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ-a, podsjetivši da je riječ o antičkoj filozofskoj stečevini.

Predsjednica tog povjerenstva doc. Morana Brkljačić kaže da je u Hrvatskoj problem što se liječnike proziva zbog priziva savjesti. S druge strane, u Hrvatskoj postoji Inicijativa liječnika za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini. Oni traže da se priziv regulira zakonom i da liječnici koji se na njega pozivaju to trebaju odmah reći prilikom zapošljavanja. Zagovornici pak priziva upućuju nato da bi to moglo dovesti do diskriminacije onih koji imaju priziv savjesti. Najčešće se na priziv pozivaju kod pobačaja i pomognute oplodnje.     . 

U hitnoj kirurškoj ambulanti KB-a Dubrava napadnut liječnik

Komentara 19

JU
juma
18:12 15.05.2019.

BakaMraz@ Ne treba ti crkva za znati kako je cupanje i kidanje nemocnog zametka kljestima iz majcine utrobe zlo samo po sebi i nesto sto s lijecenjem nema nikakve veze. Tko hoce sam odlucivati o svome tijelu nema pravo uu to uvlaciti one koji ne zele imati nista s takvom okrutnoscu.

Avatar kenj@c
kenj@c
16:35 15.05.2019.

A pravo djeteta na život???. Nek mi kaže netko što to u trudnoj ženi u 7. tjednu kuca? Progutala sat?

Avatar Urbani
Urbani
18:43 15.05.2019.

Protiv sam pobacaja ali ne zabranu. Problem je sto trudnoca nije bolest niti abortus lijecenje, priziv savjesti je legalan jer zahvat ne spada pod lijecenje! Lijecnici su tu da spasavaju zivot!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije