Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prelogu prva nagrada za promicanje ulaganja

Prelog - gospodarska zona sjever
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja
28.10.2008.
u 15:45

Među pet dobitnika nagrade Ulagač godine 2008. koju je prvi put dodijelila Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, našao se i Grad Prelog, kao jedinica lokalne samouprave koja je ostvarila najbolje rezultate u privlačenju ulaganja.

Marljivi radnici
Za to priznanje natjecao se i Grad Donji Miholjac te općine Sveti Križ Začretje i Poličnik. Kandidature su se primale ispunjavanjem upitnika, koji je Agencija poslala gradovima i općinama, a potom su se prijave razmatrale prema točno određenim kriterijima.

– To je priznanje našim naporima u stvaranju ozračja za razvitak poduzetništva, ali u prvom redu poduzetnicima koji su imali hrabrosti i znanja za ulaganje te vrijednim i marljivim radnicima – kaže gradonačelnik Dragutin Glavina.

U novu Gospodarsku zonu Sjever, u sufinanciranju koje sudjeluje i Ministarstvo gospodarstva, prva se uselila tvrtka vrtka L&P tehnologije, koja posluje unutar multinacionalne američke korporacije Leggett&Platt, vodećeg svjetskog proizvođača žičanih jezgri i ostalih komponenti za proizvodnju madraca i namještaja. Preloška tvrtka bila je nominirana u kategoriji novog ulaganja, no nagrada je otišla u ruke Jadrana – Galenskog laboratorija.

Tvrtka L&P tehnologije u preseljenje iz zone na istoku Preloga, u kojoj je osam godina bila podstanar, u novu zonu na sjeveru uložila je otprilike 70 milijuna kuna. U igri su, osim Preloga, bili i Varaždin te Koprivnica.

– Kad je prostor koji smo imali u najmu postao premali, razgledali smo zone u okruženju i odlučili se za ostanak u Prelogu. Na neki način potaknuli smo gradnju nove zone i kupili trećinu zemljišta, čime smo dobrim dijelom sufinancirali njezino uređivanje. Zadovoljni smo ovdje – kaže direktor Davor Gečić.

U novoj zoni 240 ljudi
Zemljište su, kaže, platili otprilike 5,5 milijuna kuna. U novim pogonima radi 240 ljudi. Očekuje se da i ostali kupci zemljišta sagrade proizvodne pogone i zaposle radnike.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije