Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNO ODLAZI U POVIJEST

Prekršiteljima u Hrvatskoj i dalje kazne u njemačkim markama, evo kada se to mijenja

Ilustracija: Njemačka marka
Bernd Wüstneck/DPA/PIXSELL
06.10.2022.
u 08:13

Od 1. siječnja iduće godine sve kazne u hrvatskim zakonima bit će izrečene u eurima ili centima

Njemačka marka ne koristi se više od 20 godina, no u Hrvatskoj se još uvijek spominje u zakonima. U Prekršajnom zakonu kazne su izrečene u njemačkim markama koje se potom konvertiraju u eure, a onda u kune kada prekršitelj želi platiti kaznu. 

No, uvođenjem eura i to će se napokon promijeniti. Od 1. siječnja iduće godine sve kazne u hrvatskim zakonima bit će izrečene u eurima ili centima. 

- Ni u jednom uređenom Zakonu, ni u jednoj uređenoj pravnoj državi se ne bi smjelo dogoditi da se bilo što u Zakonima izražava u stranoj valuti. Ako prosjačite, tučete se, vičete ili razbijate po ulici i remetite javni red i mir, svoj nemir ćete platiti od 50 do 350 njemačkih maraka - kazao je za RTL odvjetnik Veljko Miljević. 

- To je pokazatelj jedne ogromne zakonodavne neozbiljnosti, pravne nesigurnosti a u konačnici je na pravnim praktičarima ona zadnja lopta da objasne strankama zašto mu je kazna izražena s 23 njemačke marke i koliko to uopće iznosi - dodao je bivši sudac Rafael Krešić. 

Tako se suci kod  izricanja kazni moraju vratiti u 1999. godinu kada je tečaj marke fiksiran prema euru na 1,95, pa ako kazna iznosi 300 maraka računica kaže to su 154 eura. No to i dalje nije Hrvatska valuta pa je treba pomnožiti s fiksnim tečajem. U konačnici 300 maraka iznosi 1160 kuna.

VIDEO Imate devizni račun s eurima? Evo što će promijeniti od 1. 1. 2023.

Komentara 1

DU
Deleted user
08:44 06.10.2022.

Kakva smo mi država, o čemu pričamo, pa 30 godina imamo zakone i plaćanje u nekoj stranoj valuti koja ne postoji i da se nitko nije sjetio to promijeniti. Vjerujem da bi to dobar odvjetnik razbucao po sudu da ti meni u 2022 godini pišeš kazne u DEM te preračunavaš po tečaju iz 1999...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije