Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA SE NASTAVLJA

Prekršajni sud digao optužnicu protiv Milivoja Đuke zbog imotskog karnevala

karneval u Imotskom
Foto: Screenshot BOŠKO ĆOSIĆ photography
08.06.2020.
u 13:39

Imotsko društvo Bakove svečanosti stalo iza predsjednika optuženog zbog spaljivanja homoseksualnog para

Članovi Kulturnoga društva “Bakove svečanosti” Imotski izražavaju punu podršku predsjedniku društva Milivoju Đuki, protiv kojega je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu zbog, kako navode, javnoga poticanja na nasilje i mržnju, zbog toga što je na ovogodišnjem karnevalu u Imotskom spaljen homoseksualni par. Također naglašavaju da društvo stoji iza cijele organizacije ovogodišnjih pokladnih svečanosti.

– Odbacujemo tvrdnju da se na karnevalskom programu promicalo bilo kakvo zlostavljanje, netolerancija i nesnošljivost, a konstrukciju prema kojoj predsjednik jednoga kulturnoga društva u 21. stoljeću treba nešto dozvoliti ili zabraniti smatramo izuzetno opasnom te ona predstavlja prijetnju demokraciji i pravu na slobodu izražavanja – poručili su iz društva Bakove svečanosti.

>> FOTO Imotski: Građani upalili lampione u počast spaljenom gay paru

karneval u Imotskom
1/7

Podsjećaju javnost kako su, prema Hrvatskoj enciklopediji, poklade razdoblje obrnutoga reda i nekažnjive kritike društvenoga poretka. Središnja figura poklada je lutka koja se nosi u povorci i ona se osuđuje kao krivac za sve nevolje u protekloj godini.

"Radi se, dakle, o dramskom prizoru, čiji je sastavni dio čitanje takozvane ostavštine, koja nikada nije imala za cilj poticanje na bilo kakvo nasilje niti je ikada njezin sadržaj rezultirao prekršajima i kaznenim djelima. Iz svega navedenoga proizlazi kako uplitanje u kulturno-tradicijske programe predstavlja pokušaj cenzure, a eventualno kažnjavanje kritiziranja određenih pojava u društvu smatramo zabrinjavajućim korakom unatrag po pitanju pluralizma i ljudskih prava", poručili su članovi Kulturnoga društva "Bakove svečanosti" Imotski.

Komentara 6

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
14:54 08.06.2020.

Kad Pupovac i Frljić nekog "zakolju" to je satira, obrnuto je govor mržnje. Jednostavno.

JP
josip.pivar11
13:45 08.06.2020.

Dobro piše u Bibliji da će se ljudi priklanjati bajkama a odbacivati istinu.

SI
sisavac
13:49 08.06.2020.

ako su zajednice istospolnih partnera pred zakonom izjednačene sa 'ostalima', gdje je problem? čiju i kakvu lutku se smije spaljivati na karnevalima? političara? običnih ljudi? koga?! karneval je...? mjesto i događaj u kojem slušamo svi i mislimo jedno te isto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije