Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Prekretnica za žene: Osvojile rekordan broj mjesta u Zastupničkom domu

Alexandria Ocasio-Cortez
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
07.11.2018.
u 11:02

Rekordan broj od 237 žena natjecao se za Kongres na izborima na polovici predsjedničkog mandata, od kojih 23 za Senat, prema podacima Centra za američke žene u politici.

Američki kongresni izbori održani u utorak označili su prekretnicu za žena koje su se kandidirale za Zastupnički dom.

Žene su osvojile najmanje 93 mjesta u Zastupničkom domu, oborivši dosadašnji rekord od 84 zastupnica. 

Također su osvojile 10 mjesta u američkom Senatu i 9 u utrkama za guvernere, navodi Los Angeles Times. Od ukupno 112 izabranih, 95 su demokratkinje a 17 su republikanke.

Alexandria Ocasio-Cortez
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

"Ovo je zaista godina žena posvuda", rekao je Thomas Perez, predsjedajući Demokratskoga nacionalnog odbora.

Dosadašnje demokratske senatorice koje su odnijele odlučujuću pobjedu su Elizabeth Warren u Massachusettsu, Amy Klobuchar u Minnesoti i Kirsten Gillibrand u New Yorku. 

Rekordan broj od 237 žena natjecao se za Kongres na izborima na polovici predsjedničkog mandata, od kojih 23 za Senat, prema podacima Centra za američke žene u politici.

Ilhan Omar
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Među najprimjetnijim novim zastupnicama su Alexandria Ocasio-Cortez, 29, najmlađa žena izabrana u Kongresu, Ilhan Omar i Rashida Tlaib, prve muslimanke izabrane u Zastupnički dom, demokratkinja Sharice Davids, lezbijka i odvjetnica koja se aktivno bavila borilačkim vještinama i koja je prva iz redova američkog autohtonog stanovništva.

Teksas je prvi put izabrao Latinoamerikanku, a Massachusetts crnkinju, obje demokratkinje.

Žene su također zaslužne za osvajanje nekoliko demokratskih mjesta koja su pomogla da stranka ponovno preuzme kontrolu u Zastupničkom domu. 

Alexandria Ocasio-Cortez
1/11
Ključne riječi

Komentara 7

ZA
Zapadnjak
11:28 07.11.2018.

i tako, jesu li te zene odredene samo svojim spolom ili postoje i neke politike za koje se te zene zalazu? ako su i ostale zene kao npr. ocasio cortez, onda ce ameri uzivati u visokim porezima i pretvaranju njihove zemlje u uhljebistan slican hrvatskoj, ali nema veze, bitno je da je u pitanju zena i svaka kritika prema njoj je seksizam...

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
14:08 07.11.2018.

Cortez ne bi ni Rijecani odabrali. Trump je dobio loptu za napucavanje u novom sastavu kongresa. Pelosi kao glasnogovornica ;--) Vjerujem da ce to dobro iskoristiti za sljedece izbore.

Avatar nekakav
nekakav
12:05 07.11.2018.

hitlerova majka bila je žena. einsteinova isto. tito je isto imao majku, koja je bila žena. i moja majka je žena. dal to znači da su žene jednako zaslužne i za neka zla koja su se dogodila, kao i muškarci? sve dok za isti posao ne budu jednako plaćeni i muškarac i žena, neće biti dobro. sve dok u nekim sektorima budu muškarci prevladavali, a u drugima žene, neće biti dobro. jedan za jedan. recimo, u općinama da bude jednaki broj zaposlenih žena i muškaraca, vrtićima, školama, isto. a u komunalcima na odvozu smeća pola žena. sve ostalo je otvoreno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije