Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOBILNI IDENTITET

Prekretnica digitalnog poslovanja i identiteta

AKD
Envato Elements
28.11.2022.
u 08:00

Putem naše digitalne platforme moguće je potpisivati dokumente online gdje god da se nalazite, zatražiti nekoga drugoga da potpiše dokumente, ali i pristupiti bilo kojem sustavu e-Građani.

Digitalni potpis je tehnološko rješenje koje se koristi za provjeru autentičnosti i integriteta poruke ili digitalnog dokumenta. Jednostavno rečeno, to je digitalni ekvivalent rukom pisanog potpisa ili pečata, ali nudi daleko veću sigurnost. Dakle, kao što smo do sada morali negdje doći osobno i potpisati pred svjedocima određeni dokument, digitalni potpis nam omogućava da to riješimo iz udobnosti doma putem mobitela.

Digitalni potpisi mogu pružiti dokaz o podrijetlu, identitetu i statusu elektroničkih dokumenata, transakcija ili digitalnih poruka. Potpisnici ih također mogu koristiti za potvrdu informiranog pristanka. U mnogim razvijenim zemljama, uključujući i Hrvatsku, digitalni potpisi imaju istu pravnu snagu kao i tradicionalni ručni potpisi na dokumentima.

U Hrvatskoj, Certilia je digitalna vjerodajnica najviše razine autentikacije kojom svaka osoba u posjedu aktivirane elektroničke osobne iskaznice izdane u RH besplatno stječe mobilni identitet i mogućnost pristupanja sustavu e-Građani i svim dostupnim e-uslugama putem mobilnih uređaja.

Građani, koji imaju aktiviranu elektroničku osobnu iskaznicu, mobilne vjerodajnice dobivaju registracijom u sustav Certilia putem linka https://mobile.eid.hr. Svaki korisnik sustava Certilia automatski dobiva sms.ID i mobile.ID osobne mobilne vjerodajnice.

A kako izgleda proces aktiviranja elektroničke osobne iskaznice, pogledajte u videu:

Mobilni certifikati pružaju korisnicima digitalni identitet i omogućuju kvalificirano elektroničko potpisivanje dokumenata bez čitača i kartice, stoga aktivirajte svoju elektroničku osobnu iskaznicu i osigurajte svoj digitalni identitet.

Sadržaj omogućio AKD.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije