Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konobari protiv ugostitelja:

'Preko naših leđa pokupovali su BMW-e i apartmane, radili smo po 12 sati i bili prijavljeni na minimalac'

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Goran Kovacic/pixsell
09.07.2019.
u 10:38

Za nedostatak školovanih radnika ugostitelji su si sami krivi jer su nas, profesionalce, godinama izrabljivali, tvrde konobari.

Uoči glavnog dijela sezone ugostitelji s Jadrana uputili su alarmantan apel Vladi zbog nedostatka radnika. Ubrzo im je udovoljeno pa je Vlada povećala kvote za uvoz stranaca kako bi popunili radna mjesta u restoranima i hotelima te tako spasila sezonu.

Razlog uvoza stranaca, kako navodi Zagreb.info jest to što hrvatski školovani konobari i kuhari više ne žele raditi, odnosno biti izrabljivani pa odlaze u inozemstvo.

– Za nedostatak školovanih radnika ugostitelji su si sami krivi jer su nas, profesionalce, godinama izrabljivali. Preko naših leđa pokupovali su BMW-e i apartmane. Radili smo po 12 sati na minimalcu. Sve ostalo zaradili smo na napojnicama – kaže jedan konobar iz Opatije te dodaje:

– Ali to je sve bilo premalo s obzirom na velike troškove takvog turističkog grada. Pa Opatija je skuplja i od Zagreba. Znam za takve primjere diljem Kvarnera, po Krku, Cresu… Znamo raditi pravu talijansku kavu, raspoznavati najbolja vina, a strani radnici, Makedonci, Srbi, Albanci, to ne znaju. Ne znaju razliku između škampa i jastoga! Nemam načelno ništa protiv stranaca, ali valjda trebaju biti kvalificirani za posao. Kako će raditi ako ne znaju ni engleski jezik? Jer nijedan pravi gost ne voli Makedonca, Filipinca ili Albanca za poslužitelja, već domaće hrvatske profesionalce. Žele vidjeti pravu autohtonu ponudu. I vina i jela, ali i hrvatskog konobara koji zna engleski.

Video – Hrvatska će uvesti 65 tisuća radnika, najviše u ovim sektorima

 

Dodaje kako mnogo radnika već godinama odlazi raditi u Italiju na jezera, oceanske i riječne kruzere, zimi na skijališta, Irsku, Njemačku… Svuda, samo ne na Jadran kod domaćih ugostitelja.

Njegovu priču za Zagreb.info potvrdio je još jedan profesionalni konobar iz Splita koji radi sezonski po skijalištima u Austriji i Švicarskoj.

– Trudio sam se ostati u Hrvatskoj. Međutim, prijavljivali su nas na 3500 kuna, a ostalo plaćali na ruke. Živo me zanimalo kakva će mi biti penzija. Kako sam računao, nikakva. Sada radim po skijalištima jer sam prijavljen na punu plaću, više zarađujem pa si mogu i dodatno uplaćivati staž ako želim. U Hrvatskoj mi se gazda stalno jadao da ima visoke namete i da me zato ne može prijaviti na punu plaću. Svega je bilo...

Komentara 66

TM
trade_mark
10:54 09.07.2019.

tako je, zašto bi se itko dao izrabljivati, i to samo zato da si gazda kupi novi mercedes, a sinu audi?! vani je sasvim normalno da cijela familija radi u restoranu, ali kod nas baš i ne. ima izuzetaka, ali većinom od familije NITKO ne radi, pa čak ni gazda. on samo dođe po lovu, a stoka nek radi... ali niste računali na to da će vam za šankom raditi sirijac, jelda? sad je kasno. plačite.

Avatar future Gohan
future Gohan
11:30 09.07.2019.

Apsolutno u pravu, udarci su krenuli u turizmu, počelo je... biti će još gednije, mnogo gadnije... pametniji se spremaju, misle unaprijed, ali nažačost u večini su isti ti koji su izrabljivali od 90tih do danas... Valamar, Laguna, samo neki od velikih igrača u zap. Istri izrabljuju do bola radnike, lažu prilikom intervjua za posao, min. 6000 do 7000kn, a kad dođe prva palaća jedva 4000 kn, masovni su otkazi u zap. istri bili na početku 7 mjeseca kad je sjela sezoncima plaća koji su počeli 1.6.... Uvjeti nikakvi, palće sramotne, ponavljam za velike igrače koji imaju dobit preko 1.5 miljardi kn u 2018... znači ti s tom dobiti lažu, muljaju s koeficijentima plaće, slobodnim danima... a što će tek ti mali, vlasnici hotela ili kafiča, rastorana... eto tu jedan u Istri, tartufar najpoznatiji Zigante, rekli bi bogat pa uvjeti bajni, non stop traži djelatnike, izrabljivanje u vidu radnih sati, plaća nikakva a najgore, radnici ne smiju jesti hranu iz restorana nego ju moraju donostiti od kuće... a di da tek nabarajam pojedinačno... obiteljska ugostiteljstva i hotele treba širokim lukom izbjegavati, kod nas, nije to moje, to je tvoje, palti ako hoćeš da radim, a ne da ti voziš Mercedesa i BMWa nakon sezone uvijek novi, a radnik vozi Clia ili Twinga 15 godina stari... bogate se na leđima drugih, i ne srame se, i dok to ne krepa u glavama, nema na bolje... dotle svije bježe i bježat će!

ST
staromlad
11:05 09.07.2019.

Istina je da je država skupa i da su veliki nameti (neki izvan logike, u obliku harača) i da su uzrok tome najviše izmišljena radna mjesta u državnoj upravi. Međutim, ugostitelji i drugi privatnici su jednim velikm dijelom i sami kriv za nedostatak radne snage. Da razmišljaju dugoročno već bi kroz godine izgradili tim koji bi radio za njih stalno. Možda bi manje ostalo njima, možda ne bi vozili premijum vozila i ne bi išli na skijanje u elitna skijališta, ali bi imali zadovoljnog radnika. Zašto bi radnik ostavi negdje jaja za plaću s kojom ne može pokriti ni osnovne troškove, a kamoli normalno živjeti (recimo imati obitelj, pravo na g.o, možda otputovati negdje, uštediti itd.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije