Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVARA

Preko luksuznih vina i večera investitorima uzeo milijune dolara

Omar Khan
Foto: Facebook
1/4
07.09.2019.
u 13:01

Zagrebački broker i matematičar žrtva je prevarantske sheme Omara Khana, biznismena 
“većeg od života”

Kad bi ušao u prostoriju i krenuo pričati, djelovao je važnije od apsolutno bilo koga, od bilo čega na svijetu. Nije to samo bilo zbog njegova načina držanja ili boje glasa, kada bi govorio uvijek je odavao dojam da zna baš sve o svemu. Ni sam nisam siguran kako, ali polazilo mu je za rukom u razgovorima svojim znanjem jednako impresionirati i umjetnike, znanstvenike, sportaše, jet-setere, biznismene – riječi su kojima Krešimir Penavić, zagrebački matematičar koji je početkom devedesetih kao diplomirani student PMF-a otišao u SAD te se zaposlio i potom godinama radio u jednom od najuspješnijih investicijskih fondova u povijesti – Renaissance Technologies LLC-u – opisuje Omara Khana, poduzetnika i samoprozvanog gurua egipatskih korijena koji je ovog tjedna dospio u središte američke javnosti nakon što su ga Penavić i još nekoliko većih investitora s Wall Streeta tužili zbog prijevare “teške” 8,3 milijuna dolara.

Vrijednost manjeg stana

U cijeloj priči u kojoj se isprepliću elitne zabave, skupe večere te vina koja dostižu cijene veće i od 200 tisuća kuna po butelji najviše je izgubio upravo Penavić – gotovo 5 milijuna dolara. Sve je započelo u veljači 2015. godine kada je Krešimir Penavić upoznao Omara Khana na jednoj privatnoj večeri organiziranoj za tek nekoliko probranih gostiju u newyorškom restoranu Daniel koji se nalazi u vlasništvu poznatog newyorškog chefa Daniela Bouluda.

– Na takvim večerama nalazilo se uglavnom desetak gostiju, redom ljudi koji su itekako znali uživati u dobrim vinima te su voljeli i razgovarati o istima, a nije bila rijetkost da njihova cijena dosegne vrijednost manjeg stana, poput vina Mouton Rothschild iz 1945. godine koje je bilo otvoreno na tom događaju, a koje se prodaje za 33 tisuće dolara po butelji – pojasnio je Krešimir Penavić u razgovoru za NY Post koji je prvi objavio priču o prevarantskoj shemi Omara Khana.

O životu tog Egipćanina u biti je poznato jako malo toga, a tek se zna kako se on drugima uglavnom predstavljao kao sin egipatskog veleposlanika u Pakistanu. Tvrdio je i da je pohađao dva vrhunska sveučilišta – Oxford i Stanford – nakon čega se počeo baviti poslovnim savjetovanjem, a osim toga sebe voli predstavljati i kao pionira “neurolingvističkog programiranja” – pseudoznanosti uz pomoć koje je, kako tvrde njegovi autori, isključivo kroz komunikaciju moguće kopirati i steći vještine drugih ljudi.

Ipak, njegov probitak u svijetu bogatih i slavnih počinje 2013. kada je sa sjedištem u elitnom dijelu Manhattana osnovao International Business and Wine Society – društvo u koje su se mogli učlaniti samo oni dubokog džepa, a za čije je članove Khan diljem zemaljske kugle organizirao večere s najskupljim jelima, vinima i drugim hedonističkim užicima koje su spremali samo najbolji među najboljima.

Radim na vraćanju novca

Naravno, za organizaciju takvih večera Khanu je trebao i velik novac koji nije imao, a nekada je bila riječ i o pola milijuna dolara po samo jednoj večeri, zbog čega se odlučio obratiti investitorima kojima je obećavao sigurnu isplatu. Kako bi pokazao da nije riječ tek o praznim riječima bez pokrića, novim investitorima obraćao se upravo na večerama koje je i sam organizirao, čime je odavao dojam kako je riječ o ozbiljnom poduzetniku.

Kako su objasnili neki od nasamarenih, “teško je bilo ne vjerovati osobi koja vam je u čašu upravo natočila vino vrijedno desetak tisuća dolara”. Druga stvar je, naravno bila ta, da su, možda ne sva, ali definitivno neka od tih vina bila “lažnjaci”, što su neki od uzvanika tih večera i primijetili, ali bi ih Khan nekako uspijevao uvjeriti kako su u krivu.

– Nije istina da sam novac koji su uložili investitori zadržavao za sebe. Sve sam ulagao u večere i vina, a dobit sam redovito isplaćivao investitorima. Problemi su nastali nedavno zato što ni ja nisam dobio novac za neke od večera koje sam organizirao, pa nisam mogao sve isplatiti, jako mi je žao zbog toga, ali to će se sve ubrzo riješiti, radim na tome – kazao je Omar Khan nakon što su u javnost dospjele informacije o tužbi koju su ulagači podigli protiv njega.

Što je u cijelom ovom slučaju istinito i je li Khan novac trošio isključivo na luksuz, saznat će se idućih mjeseci tijekom sudskog postupka čiji će ishod nestrpljivo iščekivati i Krešimir Penavić, koji je, osim kao matematičar i jedan od najuspješnijih hrvatskih brokera na Wall Streetu poznat i kao filantrop i kolekcionar umjetnina koji je jednu od svojih zbirki plakata Mirka Ilića nedavno darovao Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Komentara 6

ZB
Zoki-Bijela
14:24 07.09.2019.

Samo kad cujes investicijski fond.. Bjezi

DU
Deleted user
21:08 07.09.2019.

Takozvani investicijski fondovi i tzv. investicijsko bankarstvo jesu financijska guba, kuga i kolera 21. stoljeća. Tu se kreće i "operira" najvceći mafijaški i svaki drugi šljam.

Avatar Forest Trump
Forest Trump
17:51 07.09.2019.

Investicijska "potemkinova sela" ; u njima žive snobovi , razvratnici tuđeg bogatstva i razne umišljene veličine !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije