Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSTAV STAR 40 GODINA

Preko Googleovih karata otkrili golemu mrlju od fekalija uz jadransku obalu

peroj
Foto: Google maps Screenshot
16.09.2019.
u 09:48

Lože izgrađen 40 godina stari kanalizacijski odljev stvorio je mrlju od fekalija vidljivu iz svemira uz obalu malog istarskog grada.

Na Googleovim satelitskim fotografijama prije četiri dana otkrivena je golema mrlja ljudskih fekalija na 12 metara dubine i oko 500 metara od obale istarskog grada Peroja. Zavod za javno zdravstvo istarske županije tvrdi da je kakvoća vode izvrsna, no stanovnici se konstantno žale na odvratan smrad iz mora.

Kanalizacijski sustav koji je ovo prouzročio star je 40 godina i ima dozvolu za rad do 2023. unatoč postojanju fekalijske mrlje koja je vidljiva čak iz svemira. 

Iz komunalnog ureda tvrde da je riječ o lokaliziranoj sezonskoj pojavi koja se javlja tijekom zime. Kažu da je u to doba godine razlika između temperature mora i otpadnih voda toliko velika da se fekalije ne raspršuju po moru. 

– Dosta tih nečistoća izlazi na površinu i sa zapadnim vjetrovima, pogotovo ljeti s maestralom, kako to nije daleko od obale, polako se kreće prema obali – rekao je kapetan iz Fažane Ivica Baradić

Građani Peroja, s druge strane, žale se da je smrad konstantan i svakodnevan bez obzira na doba godine. Jedan anonimni ribar RTL-u je poslao snimku morske mrlje na površini i opisao da morsko dno sliči stajskom gnojivu

– Ovo u Peroju samo je vrh ledene sante i vjerojatno nije jedina stvar koja se dogodila Jadranu, ali čini se da za svaki veći problem u Hrvatskoj trebate neku dramatičnu vizualnu konstrukciju da bi odgovorni reagirali, a slika iz svemira to svakako jest – piše Jurica Gašpar za portal Morski.hr.

No, unatoč svim demantiranjima, lokalna komunalna uprava objavila je projekt za novi biološki pročistač za vodu i spustila dubinu ispusta na 30 metara s današnjih 12.

Komentara 4

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
12:23 16.09.2019.

Živio turizam! Dofuraju pun gepek svega i svačega, da ne moraju trošit lovu, a mi smo svi sretni što nam ostavljaju svoja gov..

BA
BakaMraz
16:31 16.09.2019.

Otkrili su ogromnu a ne golemu....

MI
midea
11:15 16.09.2019.

iz svemira ?????? a što to kruži svemirom ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije