Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Preko 7 tisuća grobnih mjesta za koje se ne znaju vlasnici

Groblje
Foto: Branimir Bradarić
28.02.2019.
u 14:10

Rat i ratna razaranja Vukovaru su donijeli niz problema od kojih su mnoga odavno riješena ali i neke neobične probleme sa kojima se malo tko ili nitko u Hrvatskoj ne suočava

Rat i ratna razaranja Vukovaru su donijeli niz problema od kojih su mnoga odavno riješena ali i neke neobične probleme sa kojima se malo tko ili nitko u Hrvatskoj ne suočava. Jedan od takvih problema su i brojna grobna mjesta na gradskim grobljima za koje se ne zna tko je vlasnik i za koje nitko ne plaća grobnu naknadu, odnosno njihovo održavanje.

Prema riječima direktora vukovarske gradske tvrtke Komunalac Igora Štrangarevića, tvrtke koja skrbi i održava i gradska groblja, na sedam groblja na području grada ima 15.750 grobnih mjesta među kojima je i čak 7.520 nepoznatih vlasnika. Problem je pristan na svim grobljima ali ipak najviše na Starom katoličkom groblju.

-To nam je veliki problem koji moramo riješiti u narednom periodu. Groblja se sva održavaju, pa tako i grobna mjesta čije uređenje vlasnici ne plaćaju. To sve onda na štetu onih koji plaćaju grobni naknadu. Stoga smo odlučili da ove godine krenemo sa rješavanjem toga sada već velikog problema, kaže Štrangarević. Pojašnjava i kako prema zakonu upravitelj grobljima grobno mjesto može izuzeti ukoliko vlasnik 10 godina ne plaća grobnu naknadu i ako je od ukopa prošlo 30 godina.

-Za skoro 80 posto slučajeva grobnih mjesta za koje se ne plaća naknada ispunjeni su ti preduvjeti. Stoga ćemo krenuti sustavnim obavještavanjem javnosti o ovome problemu i pozivima građanima da se prijave. Tek potom ćemo krenuti sa postupcima izuzimanjem grobnih mjesta pri tome maksimalno vodeći računa o socijalnom momentu, rekao je Štrangarević. I gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ukazao je na ovaj problem rekavši kako je on možda specifičan za Vukovar ali i problem koji se ubrzo mora početi rješavati.

>>Dan sjećanja na žrtve Vukovara

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije