Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULTRAKONZERVATIVCI

Preko 3 tisuće svećenika traži da se papa proglasi heretikom

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
04.05.2019.
u 15:25

Među ostalim optužuju ga da je izazvao jednu od najgorih kriza u povijesti Katoličke Crkve zbog nedovoljne borbe protiv pobačaja te prevelikog prihvaćanja homoseksualaca

Peticija koja podupire otvoreno pismo skupine ultrakonzervativnih svećenika i teologa, u kojem traže da papa Franjo bude proglašen heretikom, prikupila je na internetskoj stranici Change.org gotovo 3400 potpisa do subote u podne.

Skupina od 19 katoličkih svećenika i teologa pozvala je biskupe da proglase papu Franju heretikom u najnovijem od ultrakonzervativnih napada na poglavara Katoličke Crkve zbog niza pitanja, od pričesti za rastavljene, vjerske raznolikosti do neodgovarajućeg odnosa prema krizi spolnog zlostavljanja u Crkvi.

Deseci katoličkih teologa i članova svećenstva, ali ne i kardinali, podržali su njihovo otvoreno pismo na 20 stranica datirano s 30. travnja.

"Poduzeli smo ove mjere kao zadnji pokušaj da odgovorimo na gomilanje štete koju su uzrokovale riječi i djela pape Franje i zbog kojih je nastala jedna od najgorih kriza u povijesti Katoličke Crkve", poručili su u otvorenom pismu u kojem su napali Papu zbog ublažavanja stajališta Crkve o niz pitanja. Tvrde kako se nije dovoljno zalagao za borbu protiv pobačaja te previše prihvaća homoseksualce, kao i protestante i muslimane.

Autori pisma kažu kako postoji dokaziva veza između Franjinog "odbijanja katoličkog nauka" i onoga što oni vide kao njegov povlašten odnos prema svećenicima koji podržavaju njegova stajališta, a optuženi su za spolne prijestupe.

Pismo navodi kako je "zaštita i promicanje svećenika koji odbacuju katolički nauk o braku, spolnoj aktivnosti i o moralnom zakonu općenito, čak i kada ti svećenici osobno krše moralne i građanske zakone na strahotan način, dovoljno dosljedno da bi se moglo smatrati politikom pape Franje". 

Otvoreno pismo nema službenu težinu kako bi uvjerilo biskupe da pokrenu istragu ili bilo kako djeluju i nije ga potpisao niti jedan visokopozicionirani crkveni dužnosnik. 

Pismo je objavljeno u utorak na konzervativnoj katoličkoj web stranici LifeSiteNews, koja se često koristi kao platforma za napade na Papu. Prošle su godine objavili dokument bivšeg veleposlanika Vatikana u Washingtonu, nadbiskupa Carla Maria Vigana koji je pozvao Papu da podnese ostavku.

Znatan dio pisma odnosi se na Radost ljubavi (Amoris Laetitia), Papin dokument iz 2016. koji je kamen temeljac njegovih pokušaja da Crkvu s 1,3 milijarde članova učini inkluzivnijom i manje osuđujućom.

Papa Franjo je u dokumentu pozvao Crkvu da bude manje stroga i suosjećajnija prema "nesavršenim" članovima, poput rastavljenih i onih koji su se kasnije ponovno vjenčali civilnom ceremonijom.

Papa Franjo u Abu Dhabiju

Komentara 48

BA
bakulušić
16:21 04.05.2019.

Širenjem lažnih vijesti i izvrtanjem poruka pape Franje, mediji postižu cilj a konačni im je cilj izazvati raskol u Crkvi. Ljudska naivnost je bezgranična a u svemu tomu ohrabrujuće je to da Crkva nije samo ljudska tvorevina i da Dug Sveti bdije nad njom. Kao što je rečeno: - Ni vrata paklena je nećenadvladati! A mi vjernici moramo i trebamo ustrajno moliti i živjeti svoju vjeru. To je jedino ali vrlo moćno oružje.

I1
ing-12345
16:38 04.05.2019.

Puna podrška za smjenu komunista kojega nazivaju papa Franjo.

LA
larala
08:43 05.05.2019.

papu žele proglasiti heretikom, heretici koji su uzrok sve manjeg broja vjernika. oni koji dugi niz godina zataškavaju pedofiliju i štite pedofile u crkvama, okomili se na papu franju jer želi stati na kraj zločinima nad djecom koje provode nakaze skrivene iza svećeničke odore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije