Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na Jasenice

VIDEO Više od 1500 granata je ispaljeno: To je bio pakao, gorjeli su nebo i zemlja

Jasenice
Foto: Studio23
1/4
10.09.2019.
u 10:12

Jedna od najvažnijih strateških točki 1991. bio je stari Maslenički most na Jadranskoj magistrali, u tom trenutku jedina kopnena poveznica između Hrvatske i Dalmacije

Dana 11. rujna 1991. godine izvršen je napad na Jasenice i Kruševo.

Jedna od najvažnijih strateških točki 1991. bio je stari Maslenički most na Jadranskoj magistrali, u tom trenutku jedina kopnena poveznica između Hrvatske i Dalmacije. Po pokretanju pobune u Kninu, onemogućen je promet preko Knina, ali i cestovni smjer Obrovac – Gračac, odnosno tzv. Lička magistrala. Hrvatske snage držale su dominantne pozicije na velebitskim uzvisinama iznad Jasenica, no isključivo pješačkim naoružanjem, zbog čega nisu mogle kontrolirati prilaz selu Jasenice.

Iskoristivši svoju brojnost, teško topništvo i oklopne snage, 11. rujna pokrenut je napad na selo Jasenice s ciljem zauzimanja mosta i stvaranja pretpostavki za daljnji prodor koji bi potpuno onemogućio bilo kakav alternativni promet.

Snage specijalne policije iz Zadra, uz dodatnu potporu  pripadnika 112. brigade koja je bila u nastajanju, odbile su prvi nalet, no uz dodatnu zračnu potporu neprijatelj je uspio probiti linije i potisnuti hrvatske snage na drugu stranu mosta i u smjeru Starigrada do 13. rujna. Riječ je o vremenu prije zapovjedi o blokadi vojarni, kada hrvatske snage nisu imale teže naoružanje, materijalni resursi Oružanih snaga RH bili su skromni, no neprijatelja su natjerale da se tri dana probija do samog mosta. Novigradsko ždrilo i Velebit, na kojem su ostale hrvatske snage, omeli su neprijateljsko napredovanje, pri čemu su agresori pretrpjeli značajne gubitke nakon snažnih minobacačkih udara i pješačke obrane s dominantnih pozicija na Velebitu.  

Kako je prilaz Kruševu bio moguć samo morskim putem, zauzimanjem sjevernog ruba Novigradskog mora i istodobnim napadom na  Kruševo, snage 4. gardijske brigade i 112. brigade ostale bi potpuno odsječene. Sporo napredovanje neprijatelja dalo je vremena da se hrvatske snage iz Kruševa uspješno povuku. Ovo je ujedno i početak bitke za Zadar koja će kulminirati početkom listopada na samim predgrađima grada, gdje će neprijatelj biti zaustavljen. Više u priloženom videu:

Ključne riječi

Komentara 39

BR
Brontops
11:24 10.09.2019.

Tko je ovo pisao? Tko je ovo dopustio publicirati? ...”izmedju Hrvatske i Dalmacije”... i tekst uopce???

BB
branimir.bauer.9
10:33 10.09.2019.

"... jedina kopnena poveznica između Hrvatske i Dalmacije". Ne razumijem .

DU
Deleted user
10:53 10.09.2019.

Ha ha ha.... ovo više nije normalno! Neka čitač ovog pamfleta odgonetne tko je neprijatelj, neimenovani, marsovac ili izvanzemaljac?!!!! Možda srbočetnici? Halo!!!!! Možete kako hoćete, ali ne i dokle hoćete. Jad i mizerija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije