Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI PREDSJEDNIK

Tko je Joe Biden: Prekidao je studij, imao govornu manu, ostao bez žene i dvoje djece...

Foto: Pixabay
1/8
20.01.2021.
u 08:45

Za politiku se zainteresirao relativno kasno...

Joe Biden danas će nakon inauguracijske prisege u Washingtonu postati 46. predsjednik Sjedinjenih Država. Njegova prisega za novog američkog lidera na redu je u podne po tamošnjem i 18 sati po hrvatskom vremenu. Zbog pandemije i nedavnih nasilnih epizoda u Washingtonu ova će inauguracija biti sasvim drukčija od većine prošlih: očekuje se mnogo manje publike i mnogo više vojnika te policajaca čiji je zadatak spriječiti bilo kakvo nasilje.

Joe Biden rođen je 20. studenoga 1942. kao Joseph Robinette Biden mlađi u gradu Scrantonu, na sjeveroistoku Pennsylvanije. Prvo je od četvero djece. Njegov otac Joseph Biden stariji radio je kao prodavač rabljenih automobila i popravljao je štednjake. Njegova majka zvala se Catherine Eugenia "Jean" Finnegan.

Godine 1953. Bidenova obitelj seli se iz Pennsylvanije u Claymont, Delaware, gdje je uspješno diplomirao na Archmere Academy. Radio je kao čistač školskih prozora kako bi mogao platiti školarinu. Biden se potom upisuje na Sveučilište u Delawareu, gdje je studirao povijest i političke znanosti. Međutim, tijekom prve dvije godine, kako sam priznaje, više je bio zainteresiran za američki nogomet. Naglo se zainteresirao za politiku, a naročito nakon inauguracije predsjednika Johna F. Kennedyja 1961.

Foto: Pixsell/Instagram

Na školskom raspustu na Bahamima Biden upoznaje svoju prvu buduċu suprugu Neiliu Hunter, koja je studirala na Syracuse University. Ona ga ohrabruje da se ozbiljno posveti studiranju, što je on i učinio. Nakon što je diplomirao na University of Delaware 1965. godine, upisao je pravo na Syracuse University Law School. Biden postaje jedan od najboljih studenata prava svoje generacije. 

Godine 1968. diplomirao je pravo na Syracuse Law School i ubrzo se seli u Wilmington, Delaware, da bi započeo karijeru u jednoj privatnoj tvrtki. Također je postao aktivan član Demokratske stranke i 1970. dobiva prvu službu u regionalnom vijeću u New Castleu. Dok je bio na poziciji vijećnika, Biden je osnovao vlastitu pravničku tvrtku. Tijekom tog razdoblja postao je otac troje djece. Tada počinje i najteže razdoblje za Bidena. 

U studenome 1972. proslavio je izbor za američkog senatora, kao peti najmlađi u povijesti, okružen presretnom obitelji. Mjesec dana poslije njegova supruga i kći poginule su u automobilskoj nesreći, dok su mu dva sina bila ozlijeđena. Suosjećanje je pretvorio u svoj zaštitni znak. Godine 2020. drži se jednako ponosno kao i na početku karijere i nastupa jednako strastveno.  Ali taj prekaljeni politički vuk ne izgleda više jednako dobro u svojim savršeno skrojenim odijelima kao na svojem vrhuncu kad je bio potpredsjednik Baracka Obame. Izgleda krhko. I proćelavo.

Sklon je gafovima i gubitku kontrole i neki, čak i među njegovim pristašama, bojali su se da ne posrne, ne sruši se tijekom duge bitke na sučeljavanju sa 74-godišnjim Donaldom Trumpom. Pandemija koja je u ožujku naglo paralizirala predizbornu kampanju oduzela mu je jedan od najjačih aduta: izravan kontakt s biračima. Premda je potkraj kolovoza nastavio putovanja nešto sporijim ritmom, strogo je poštivao zdravstvene upute pa nije bio toliko prisutan na terenu. Kampanju je vodio daleko od birača, izbjegavajući često novinare, na što su upozoravali njegovi kritičari. Donald Trump, koji ga je prozvao "Pospanim Joeom", izruguje se "dječjim pitanjima" koja mu postavljaju novinari i ne propušta kritizirati njegovu fizičku formu. Bidenov katkad nerazumljiv govor, posljedica mucanja u mladosti, neprestano se vrte po Twitter profilima Trumpovih pristaša, a njegova ga kampanja otvoreno opisuje kao senilnog starca.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Godine 2015. snašla ga je još jedna tragedija. Umro mu je najstariji sin Beau Biden od raka na mozgu. Često o tome s tugom govori. Zbog toga se nije kandidirao na predsjedničkim izborima 2016.

Uvijek je branio i svojeg sina Huntera, koji je česta meta napada republikanaca. Trump je čak pokušao iskopati kompromitirajuće informacije protiv njega u Ukrajini zbog čega su ga demokrati optužili da vrši pritisak na Kijev i prvi put ga opozvali u Zastupničkom domu.

Biden, katolik koji se ponosi svojim irskim korijenima, gotovo svake nedjelje posjećuje malu crkvu sv. Josipa u Wilmingtonu.

U siječnju prošle godine kazao je govoreći o pokojnom Beauu: "Svakog se jutra budim i… pitam se: 'Ponosi li se mnome?'"

Po nekima prestar, drugima previše u centru, Biden je na unutarstranačkim, dakle na predizborima među demokratima prvo doživio tri bolna poraza u Iowi, New Hampshireu i Nevadi, a potom je osvojio veliku većinu u Južnoj Karolini zahvaljujući afroameričkim glasovima koji su neophodni za svakog demokrata koji želi u Bijelu kuću. Na krilima te pobjede nizao ih je dalje jednu za drugom, brzo dobio potporu drugih umjerenih kandidata i potom pobijedio velikog suparnika, samoproglašenog socijalista Bernieja Sandersa. Suprotno od teške i duge bitke 2016. između Sandersa i Hillary Clinton, Biden je uspio brzo okupiti lijevo krilo stranke, vođeno istim ciljem: pobijediti Donalda Trumpa.

VIDEO: Na inauguraciji Joea Bidena točit će se vino iz Hrvatske

Biden je desetljećima dio američkog i globalističkog establišmenta. Njegova politička karijera duga je, puna kontroverznih epizoda, ali i uspjeha kojima se rado hvali. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća na vrhuncu borbe protiv segregacije protivio se politici prevoženja autobusima crnačke djece u većinski bjelačke škole kako bi se potaknulo njihovo miješanje. To je tada odgovaralo bijelim biračima u Delawareu, ali mu se poslije osvetilo, na primjer kada mu je to usred televizijske debate predbacila senatorica Kamala Harris, tada njegova suparnica na predizborima. Ističući da nije "zlopamtilo", Biden ju je ipak izabrao za svoju potpredsjedničku kandidatkinju. Harris je prva afroamerička potpredsjednička kandidatkinja u povijesti SAD-a. Ona je po majci indijskog podrijetla.

Popularan među Afroamerikancima, Biden je na svojim počecima zagovarao izgradnju socijalnih stanova. I često ističe kako mu je iskustvo učitelja plivanja u većinski crnačkoj četvrti pomoglo u političkoj karijeri. Ima još epizoda koje su opteretile njegovu kampanju za Bijelu kuću: njegov glas za rat u Iraku 2003. i potpora kaznenom zakonu iz 1994., koji se smatra odgovornim za eksploziju broja zatvorenika, velikim dijelom Afroamerikanaca. "Pogreška", priznaje danas Biden, koji inzistira na drugom aspektu te velike reforme – zakonu protiv nasilja nad ženama kojim se "jako ponosi".

Ušavši u Bijelu kuću Baracka Obame na vrhuncu financijske krize, bivši senator Biden radio je na usvajanju golemog plana spašavanja gospodarstva od 800 milijardi dolara. To rado ističe kako bi dokazao da može ponovno pokrenuti gospodarstvo koje je u velikoj krizi zbog pandemije.

 

Ključne riječi

Komentara 56

Avatar Botox.Biden
Botox.Biden
08:59 20.01.2021.

Nastavit ću niz... Ima sina narkomana koji je izbačen iz vojske, ali je zahvaljujući... sposobnosti postao član nadzornog odbora ukrajinske energetske kompanije taman kad mu je ćaća bio potpredsjednik i odlučivao o davanju novaca Ukrajini. Dobio je najviše glasova u povijesti američkih predsjedničkih izbora, a na inauguraciji ga od obožavatelja čuva bodljikava žica i vojska... 🤡

HD
HDZLGBT
09:28 20.01.2021.

Joe Biden ne razlikuje sebe od svoje žene, svoju ženu od svoje sestre, ne zna koliko ima unuka, ne zna u kojoj je saveznoj državi, ne zna u kojoj je dvorani, ne zna za koju se funkciju kandidirao, ne zna kada je bio podpredsjednik, ne zna koja je godina, ne zna kako mu se zvao protukandidat, jedino čega se još sjeća je kako mirišu kose malih curica.

Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
09:17 20.01.2021.

Za par mjeseci već će Amerika i svijet vidjet što im je Trump značio! Ni jedan rat pokrenuo, ekonomiju digao u nebesa prije corone, sve agresivne zemlje ušutkao, Iran,S.Koreu, sa Putinom uspostavio đentlmenski odnos, vjerujem da je razotkrivanje pedofilije krenulo njegovom inicijativom. Za sve to je sotoniziran a Obama dobio Nobela za mir jer je baci 26.000 bombi diljem planete. I ne, nije on nikakvu rulju huškao na nasilje, oni su se več isami spontano okupili, on je održao govor o prevari naizborima, naravno da je bilo prevare jer nikad do sad ljudi nisu podivljali a to su učinilijer su prevareni, inače se pnose demokracijom, barem oni misle tamo da je imaju kao što i svijet misli dap ostoji demokracija, onda kada su vidjeli da je ta "svetinja" njihova narušena, e onda su protestirali a Biden i ekipa antifu pustili u CAPITOL jer zar stvarno mislite da bi par tisuća huligana moglo provalit u pola sata u najčuvaniju zgradu svijeta i to bez reakcije policije? INSCENIRAN incident dakle kako bi se opozvalo Trumpa kako se više nebi mogao kandidirati naslj.izborima+da prikriju izbornu prevaru, zasjene ju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije