Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Situacija je krhka

Pregovori u Moskvi ulijevaju nadu u prekid vatre u Nagorno Karabahu

Military conflict over the breakaway region of Nagorno-Karabakh
Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
09.10.2020.
u 13:40

Ukoliko se šefovi diplomacija zaraćenih strana sastanu, biti će to prvi direktan kontakt između Armenije i Azerbajdžana od izbijanja novih sukoba 27. rujna.

Snage Azerbajdžana i etničkih Armenaca iz Nagorno Karabaha u petak su se ponovo sukobile, no najave o pregovorima u Moskvi ulijevaju nadu da bi se mogli okončati najkrvaviji sukobi na južnom Kavkazu u posljednjih 25 godina.

Ministri vanjskih poslova Armenije i Azerbajdžana očekuju se kasnije danas na pregovorima u Moskvi, dan nakon što su SAD, Francuska i Rusija na sastanku u Ženevi zajednički pokrenuli mirovnu inicijativu.

"Moglo bi uskoro doći do primirja iako je situacija i dalje krhka", priopćio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nakon što je razgovarao s čelnicima dviju zemalja. Armenska vlada je kazala da će u središtu današnjih pregovora biti isključivo prekid neprijateljstava i humanitarna pitanja, poput razmjene tijela poginulih i ratnih zarobljenika.

Ukoliko se šefovi diplomacija zaraćenih strana sastanu, biti će to prvi direktan kontakt između Armenije i Azerbajdžana od izbijanja novih sukoba 27. rujna.

MOSCOW, RUSSIA - AUGUST 26, 2020: Azerbaijan's Foreign Minister Jeyhun Bayramov gives a press conference following Russian-Azerbaijani talks at the Russian Foreign Ministry's Reception House in Spiridonovka Street. Russian Foreign Ministry Press Office/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL
Foto: Russian Foreign Ministry Press O/Newscom/PIXSELL

Od tada je u borbama u Nagorno Karabahu, planinskoj enklavi koja je službeno dio Azerbajdžana, ali kojom upravljaju etnički Armenci, poginulo više od 400 ljudi.

Azerbajdžan je objavio da je od 27. rujna u borbama poginuo 31 civil, a 164 ih je ranjeno. Informacije o žrtvama u vojnim redovima su prešućene. Nagorno Karabah je objavio da u svojim redovima ima 376 poginulih vojnika i 22 civila.

Azerbajdžanski ministar vanjskih poslova Cejhun Bajramov pristao je na razgovore u Ženevi sa supredsjedateljima OESS-ove Skupine iz Minska (Rusija, Francuska i Sjedinjene Države) i upoznavanje sa stajalištem Azerbajdžana o smirivanju sukoba.

Armenski šef diplomacije Zohrab Mnatsakanyan nije bio na susretu u Ženevi, ali se očekuje da će se s dužnosnicima triju država sastati u ponedjeljak u Moskvi.

ARMENIA-YEREVAN-OSCE CHAIRMAN-IN-OFFICE-VISIT (190314) -- YEREVAN, March 14, 2019 (Xinhua) -- Armenian Foreign Minister Zohrab Mnatsakanyan attends a press conference in Yerevan, Armenia, March 13, 2019. The Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE) said here Wednesday that the organization will do everything to help find a solution to the Nagorno-Karabakh conflict. (Xinhua/Gevorg Ghazaryan) Photo: XINHUA/PIXSELL
Foto: /XINHUA/PIXSELL

Washington, Pariz i Moskva, u svojstvu supredsjedatelja OESS-ove Skupine iz Minska, već skoro tri desetljeća posreduju u rješavanju pitanja Nagorno Karabaha.

Prekid vatre uspostavljen nakon rata 1990-94, u kojem je poginulo 30.000 ljudi, opetovano se krši te sukobi uvijek iznova izbijaju.

Komentara 4

DU
Deleted user
19:33 09.10.2020.

Ako Rusiji bude odgovarao mir, bit će mir. Nisu to zapdnjaci, kad Putin rikne tišina, bit će tišina. Da ne trebaju prolaz Bosfor već bi Tursku Rusi otkačili.

SI
sisavac
18:20 09.10.2020.

Ionak se čeka da 3 svj rat i formalno počne, ovo bi mogla biti ta iskra, pa da napokon jedni druge razorimo, jer zbog čega drugog proizvodimo i prodajemo i kupujemo oružje?! Predugo traje dominacija jednog sustava.

MP
miroslav.petkovic.7564
14:23 09.10.2020.

Sinoc slusam na TV u Moskvi,Ruski predsjednik ih pozva na hitan prekid vatre .Rusi su sve vise ljuti uplitanjem Turske na Kavkazu i Azarbedzan.Ruski vojni analiticari kazu Tursku udaljit sa Kavkaza.Bilo je pitanje dana kad ce reagirati a Azarbejdanci suu pogodili i razrusili crkvu.Drugo Rusi kazu te muslimanske zemlje htjele su nezavisnost ali stotine tisuca migranata dolazi u Rusiju zivit i radit.Medutim njihove vlasti suruju sa Turskon pa nek ona primi te migrante.Ali oni nece tamo vec ovdje u rusiju. Nece ici kako sy Turci zamislili pravit Osmansko carstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije