Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U KORENICI

Pregledali su ih liječnici iz udruga koje pomažu azilantima i bili su u dobrom stanju

Garaža, Korenica
31.08.2019.
u 19:45

MUP reagira na napise o tome da je u Hrvatskoj znanstvena fantastika zatražiti međunarodnu zaštitu te da se migrante drži u nehumanim uvjetima

Mogu li migranti u Hrvatskoj podnijeti zahtjev za azil ili je to “znanstvena fantastika”, kako je jučer u svom članku napisao portal H-alter? U garaži u policijskoj postaji u Korenici 15 je sati zadržana obitelj ilegalnih migranta, pišu u tekstu pod nazivom “Garaža za mučenje migranata”. Dodaju kako im “nije bilo dozvoljeno da odu na WC, a nije im dana ni voda ni hrana. O mogućnosti traženja azila ne treba, nažalost, ni pričati – taj scenarij je sad već postao znanstvena fantastika” te kako su migranti “svjedočili o hororu garaže i nehumanog postupanja hrvatske policije”.

Snimao granicu

No, kako nam kažu u MUP-u, ti su ljudi dan nakon dovođenja u Korenicu smješteni u prihvatilištu za tražitelje azila Porin u Zagrebu gdje su ih po dolasku pregledali liječnici udruga koje se brinu za azilante i nisu našli ozljede. Namjeru za azilom migranti su izrazili odmah u Korenici, a u Zagrebu su podnijeli službeni zahtjev te je on u obradi. 
 Kronologija je, prema MUP-u, ovakva.

Policija je 23. kolovoza u poslijepodnevnim satima primila od Hrvatskog pravnog centra prijavu da su državnu granicu na području Like upravo prošle tri obitelji s djecom. Hrvatski pravni centar je, kažu za sebe na svojim web-stranicama, nevladina udruga za pravno zagovaranje zaštite ljudskih prava i podizanje svijesti o političkoj odgovornosti svih subjekata političkog života kao i pokretanje mehanizama odgovornosti i, očito, djeluju i na terenu kojim prolaze migranti.

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Na terenu ima dosta pripadnika nevladinih udruga. Jedan od njih, državljanin BiH, rođen 1995., zaposlenik Danskog vijeća za izbjeglice, zatečen je kako prolazi granicom bez dokumenata. Odveden je na sud gdje je kazao kako je “snimao” teren, kažnjen je s 900 kuna i morao je napustiti Hrvatsku.


Kad je prošlog petka policija nakon dojave Hrvatskog pravnog centra privela 13 osoba iz Iraka te ih odvela u policijsku postaju Korenica, tamo su odmah iskazali namjeru za traženjem azila, što je prvi korak u procesu. Dan kasnije, u poslijepodnevnim satima, primljeni su u prihvatilište za azilante Porin u Zagrebu. Pri dolasku su ih pregledali liječnici, što je uobičajena procedura. Taj prvi kontakt odrađuju liječnici iz udruga koje se bave migrantima te, ako ima potrebe, upućuju ih na daljnje obrade, no ovog puta nije bilo potrebe za tim jer nisu imali ozljeda ni primjedbi.

Zar bi bilo bolje da su vani?

U Porinu su pak podnijeli formalni zahtjev za međunarodnu zaštitu, odnosno azil, i on se sada obrađuje.
 O garaži u kojoj su smjestili migrante iz MUP-a kažu da je to točno.


– Policijska postaja je mala. Imamo mogućnost ljude ostaviti na otvorenom, pod suncem i kišom, ili ih smjestiti u taj prostor. Nije obična garaža, na zidovima su keramičke pločice, u dvorištu je WC. Zar bi bilo bolje da su vani? – kažu iz MUP-a.

Ključne riječi

Komentara 13

LA
larala
19:55 31.08.2019.

sa slike vidljivo koliko su jadni i u nehumanim uvjetima, tri žene sjede u smeću koje su vjerojatno same napravile i niti jedna da se digne i to počisti. policija bi valjda trebala čistiti za njima a, o šteti kojuu rade po lici provaljujući ljudima u kuće da i ne govorimo...gdje su tada ti tobožnji humanitarci koji ih brane, što ne obeštete vlasnike provaljenih kuća i ne pospreme za tim jadnicima kad ih već toliko žale.

GI
giannimichelis
20:22 31.08.2019.

Nitko tko ilegalno uđe u zemlju nema pravo na traženje azila, jer ga se u slučaju odbijanja azila nema gdje vratiti. Dakle, mora se znati od kuda je došao. Po zakonu, azil se može tražiti samo na graničnom prijelazu, ili, ako je osoba već u zemlji, u policijskoj postaji ili centru za azilante, ali mora biti u zemlji legalno. Dakle, policija i država otvoreno krše zakon kad omogućuju kriminalcima koji ilegalno ulaze u zemlju traženje azila.

VI
vidigal
00:03 01.09.2019.

asto ti muslimani uopce traze u EU??? nek ostanu u muslimanskoj bosni ili jos bolje u bogatoj arabiji!! to i je i blize itamo su medju svojima!!! Muslimani su nepozeljni u krscanskoj Europi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije