Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI ZA EUROPARLAMENT

Preferencijskim glasom i s dna liste u Bruxelles

AnkaMrak Taritaš
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/5
23.05.2019.
u 23:30

Osim kandidacijske listi birači će ovu nedjelju moći zaokružiti i jednog kandidata kojem daju prednost

Na euroizborima u nedjelju birači će, uz kandidacijske liste, imati prigodu zaokružiti i jednog kandidata s liste kojem daju prednost pred ostalima.

Zbog toga se u okviru lista s više jakih kandidata od samog početka vodi žestoka borba za preferencijske glasove. S druge strane, liste koje vode javnosti neprepoznatljive osobe svoju su kampanju koncipirale kao stranačke i vrlo je malo “iskakanja” pojedinaca koji bi se, unatoč neizglednim mjestima koja zauzimaju na listi, na temelju preferencija pokušali probiti u Europski parlament.

Gotovo bez ikakvih preferencijskih pokušaja tako je prošla HDZ-ova kampanja. Lista je birače mamila gotovo isključivo porukama o uspjesima HDZ-ove vlasti na nacionalnoj razini pa se može očekivati da će se preferencijski glasovi usmjeriti na vodeće kandidate, prije svega na Karla Resslera, koji nosi listu.

Naznake preferencijske kampanje pokazuje jedino šibenski župan Goran Pauk, na čijem se Facebook-profilu posljednjih nekoliko dana može pročitati da je riječ o kandidatu koji je nekad igrao za Hajduk i Šibenik ili da je “samo jedan kandidat rušio ‘obadva, oba su pala’”.

Regionalni sentiment

Analitičar Ivica Relković kaže, međutim, da je pitanje radi li to Pauk kako bi sa sedmog mjesta na listi preskočio one na boljim pozicijama ili je riječ o dogovoru sa strankom.

– Očito je Pauk malo zaigrao na regionalni sentiment, na Dalmaciju, no to ne mora biti soliranje. Moguće je da je riječ o pokušaju da se odbiju nasrtaji zdesna na HDZ-ovo biračko tijelo. Obranu od desnice mogli smo vidjeti i na posljednjim HDZ-ovim skupovima, a Pauk je jedini s liste koji može dodatno motivirati taj dio HDZ-ovih birača. Čak da pritom i preskoči nekoga, njegova preferencijska kampanja može biti u interesu stranke i jedino je pitanje nije li malo zakašnjela – kaže Relković.

Za razliku od HDZ-ove, SDP-ova lista puna je stranačkih “teškaša”, a preferencijskog rekordera s prošlih izbora Tonina Piculu ovoga bi puta mogla preskočiti Biljana Borzan, koja je pažnju birača privukla angažmanom oko jednake kvalitete proizvoda za sve potrošače. Sa zadnjeg mjesta na listi preferencije će loviti Ranko Ostojić. Preferencijski potencijal ima i Mirela Holy, no mnogi sumnjaju u njezin uspjeh zbog činjenice da je svojedobno napustila SDP i osnovala vlastitu stranku. Oko preferencijske kampanje trećega na listi Predraga Matića, koji je za ove izbore promijenio i ime u Fred kako bi bio što prepoznatljiviji, navodno se snažno angažirala i stranačka logistika, kako ga ne bi preskočili niže rangirani kandidati. A među njima najvidljiviju personaliziranu kampanju, ponekad na rubu ekscesa, vodi Gordan Maras, no pitanje je može li on na listi s toliko snažnih imena doista i prijeći preferencijski prag.

Tko će u utrku bez iznenađenja

Preferencijski favoriti na listi Amsterdamske koalicije šefovi su GLAS-a i HSS-a Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak, koji su zauzeli posljednja dva mjesta, što sugerira da su tu samo da bi poduprli koaliciju i da nemaju namjeru ići u Bruxelles. No ni jedno ni drugo to nisu izrijekom potvrdili pa ostaje vidjeti hoće li nakon izbora funkciju prepustiti prvom na listi, IDS-ovu Valteru Flegi, naravno pod uvjetom da ga preferencijski preskoče.

Preferencijske kampanje vode svi kandidati Živog zida, no to ne odskače od uobičajene prakse stranke i kada nisu izbori. Favoriti su Branimir Bunjac i Ivan Vilibor Sinčić, koji listu također podupire s posljednjeg mjesta.

Pojedinačni izbor Mostovih birača vjerojatno će se podijeliti između predsjednika stranke Bože Petrova koji vodi listu i posljednjeg na listi Mire Bulja. Iako stranka u prvi plan gura Sonju Čikotić, nitko zapravo ne vjeruje u njezin preferencijski uspjeh pokraj dvojice daleko prepoznatljivijih zastupnika.

Na listama koje vode Marijana Petir, Mislav Kolakušić, Dalija Orešković, Ruža Tomašić pa čak i Bruna Esih preferencijska iznenađenja ne treba očekivati.

Na vojnu vježbu stigli i vojnici iz Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Slovenije

Komentara 8

Avatar HLEBINAC
HLEBINAC
06:15 24.05.2019.

Konačno da je gospođa Sataraš zauzela svoje prirodno pravo mjesto iza tezge...

NI
niksonja59
06:53 24.05.2019.

Bruna i Hasan! Sve ostalo je luk i voda.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
06:12 24.05.2019.

Glasajte za mene i ja vam obečavam da ću imati plaću 20 000 eur na mj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije