Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poražavajuće brojke

Docent Ekonomskog fakulteta: Ako želite više plaće i zaposlenost, u ovo trebate ulagati

Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/6
23.09.2019.
u 13:55

Očekivana godišnja izdvajanja trebala bi se više nego udvostručiti, odnosno sa sadašnjih 411 milijuna porasti na razinu od oko 900 milijuna kuna.

Ako želite više plaće, zaposlenost i produktivnost, uložite više u sport i rekreaciju, tvrdi docent Ekonomskog fakulteta Zagreb Tomislav Globan koji se poziva na rezultate istraživanja tima njemačkih sportskih ekonomista koji su istraživali utjecaj proračunskih izdataka na plaće i produktivnost. Njemački su ekonomisti analizirali razinu ulaganja u sport i rekreaciju u lokalnim jedinicama u Njemačkoj te su tamošnje jedinice uvrstili u tri skupine, ovisno o izdvajanju po glavi stanovnika. Sredine koje su izdvajale do 20 eura po osobi ocijenjene su sredinama s niskim ulaganjima, srednje su bile od 20 do 31 euro, a visoke od 31 do 85 eura. Prema tom kriteriju hrvatska bi ulaganja bila niska s približno 13 eura po stanovniku.

Kućanstvima 190 eura više

Pomicanje lokalnih jedinica iz nižeg u viši razred kad je riječ o ulaganju u sport donijelo je opipljiva poboljšanja ishoda na tržištu rada, i to veće prihode kućanstava za 190 eura mjesečno (7% prosječnog dohotka u Njemačkoj), više neto plaće za od 90 do 160 eura mjesečno, više odrađenih radnih sati (1 sat) tjedno te veću vjerojatnost za zapošljavanje (2-3 posto).

– Ovaj rast dohotka za grad koji ima 75.000 stanovnika (ekvivalent Zadra u Hrvatskoj) znači veću godišnju potrošnju od čak 2,5 milijuna eura – navodi Globan, analitičar MacroHuba. Globan podsjeća da Hrvatska izdvaja mnogo novca za proračunsku kategoriju "sport, kultura i religija" – 1,8 posto BDP-a, što nas svrstava na visoko treće mjesto u EU po izdvajanjima za tu stavku. Relativno govoreći, to je čak tri i pol puta više nego u Irskoj i 63 posto više od prosjeka EU. U 2017. godini, zadnjoj za koju postoje međunarodno usporedivi podaci, za sport, kulturu i religiju iz proračuna opće države potrošeno je 6,6 milijardi kuna. Proračun opće države uključuje budžete svih lokalnih jedinica, središnje države i proračunskih fondova.

Većina tih sredstava – 2,6 milijardi – usmjerena je na financiranje kulture, 2,1 milijarda kuna na financiranje religijskih zajednica i civilnog društva, dok je za rad Hrvatske radiotelevizije usmjereno 1,3 milijarde. Za sport i rekreaciju u konačnici je preostalo samo 411 milijuna kuna, odnosno 0,11 posto BDP-a. Globan upozorava na to da smo po ulaganju u kulturu, mjereno udjelom BDP-a, na petom mjestu u EU, prvi smo po ulaganju u javnu televiziju te izdvajanja za religiju i civilno društvo. No, po izdvajanjima koja se usmjeravaju za sport i rekreaciju mladih te građana općenito smo predzadnji, na 27. mjestu, dok je iza nas samo Irska. U EU se u sport i rekreaciju u prosjeku ulaže tri puta više nego u Hrvatskoj. Rekorderi su Mađari s 1,19 posto BDP-a, a slijede ih Estonci, Šveđani, Francuzi, Luksemburžani i Finci, ali tek s upola manjim relativnim iznosom od Mađara.

– Ugrubo, očekivana razina izdataka za sport i rekreaciju za zemlju na našoj razini razvoja trebala bi biti oko 0,26 posto BDP-a. To znači da bi se očekivana godišnja izdvajanja trebala više nego udvostručiti, odnosno sa sadašnjih 411 milijuna porasti na razinu od oko 900 milijuna kuna. Ulaganja od 0,26 posto BDP-a i dalje bi bila osjetno ispod europskog prosjeka, ali barem bi bila na razinama primjerenim za našu razinu ekonomskog standarda – navodi Globan.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Veća ulaganja u sport i rekreaciju najčešće se reflektiraju u boljoj dostupnosti sportske infrastrukture. Samim time raste i participacija stanovništva svih generacija u sportskim aktivnostima, a to izravno poboljšava zdravlje populacije, fizički izgled, kvalitetu ljudskog kapitala i tzv. "meke" vještine važne na radnom mjestu – samodisciplinu, izdržljivost, nošenje sa stresom i timski rad. Svi ovi faktori važni su čimbenici koji dokazano povećavaju produktivnost radnika na radnom mjestu, a veća produktivnost znači i veće plaće, ističe taj ekonomist.

Odsustvo svijesti u društvu

Najvažnije stavke koje se smatraju izdacima za sport i rekreaciju su potpore, krediti i subvencije sportskim ekipama i individualnim sportašima; troškovi administriranja sportskih i rekreacijskih djelatnosti i natjecanja; upravljanje i potpora infrastrukturi za aktivno bavljenje sportom, kao što su igrališta, atletske staze, dvorane, borilišta, bazeni, teniski tereni, golf-tereni, itd.; upravljanje i potpora infrastrukturi za rekreaciju u parkovima, na plažama, kampovima, kupalištima i sudjelovanje nacionalnih, regionalnih i lokalnih reprezentacija u sportskim natjecanjima.

– S obzirom na znanstveno dokazanu vezu između ulaganja u sport i psihofizičkog zdravlja populacije te kvalitete ljudskog kapitala, što izravno utječe na plaću, zaposlenost i produktivnost, pokazatelji poput očekivanog trajanja života po kojem smo također pri europskom dnu ne trebaju nas čuditi. Iznimno malen iznos ulaganja u ovu stavku iz proračuna svih razina vlasti upućuje na odsustvo svijesti o dugoročnoj važnosti sporta i rekreacije za ekonomsku održivost velikih sustava poput zdravstvenog i mirovinskog – ističe Globan.

Komentara 9

DO
Dolinski
14:40 23.09.2019.

kao kod vidovnjaka: vidio sam u kavi da treba ulagati u šport pa ajmo sada X milijardi proračunskih kuna potrošiti pa da vidimo jel to funkcionira. Ajmo mi rađe lijepi moji srezati birokratski apart i pustit ljude da rade i grade bez administrativnih prepreka. Papirologija za izdavanje građevinske dozvole: jedan (1) A4 papir. Mikro poduzetnik: Ne treba voditi dvojno knjigovodstvo (neka mu porezna uprava vodi umjesto njega ako ih stanje pasive i aktive toliko zanima); itd. itd... u suštini: pustite ljude da grade i rade!

DO
domxerex
15:03 23.09.2019.

opet netko brka uzrok i posljedicu. Nije veća zarada u nekoj sredini posljedica ulaganja pojedinaca u svoje sportske aktivnosti već je obrnuto. Ulaganje u sportske aktivnosti je posljedica veće zarade. Vjerojatno isto vrijedi i za područje kulture. Kada si siromašan onda se baviš preživljavanjem a kada imaš viška onda smišljaš kako ga potrošiti i glumiš pametnjakovića koji sere i drugima prodaje pamet.

FR
franjo
14:07 23.09.2019.

Glavno da propaganda radi puna lažnih obećanja .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije