Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška

Predstavnici 10 muslimanskih zemalja obišli potresom stradalo područje

Izaslanstvo Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj u obilasku Siska
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
25.01.2021.
u 15:34

Sisačka gradonačelnica zahvalila je veleposlanicima istaknuvši kako posjet ne treba promatrati "isključivo na simboličnoj razini" jer je Hrvatska već primila konkretnu pomoć Turske prvih dana nakon potresa.

Sisak i Petrinju posjetili su danas veleposlanici 10 muslimanskih zemalja koje je predvodio muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović. U Sisku su se sastali s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček te obišli dio grada najteže stradao u potresu.

"Želja nam je da animiramo veliki dio muslimanskog svijeta koji oni ovdje predstavljaju, riječ je oko 800 milijuna stanovnika čiji su oni veleposlanici u RH. Islamska zajednica u Hrvatskoj svim svojim bićem pokušava biti s onima koji su u potrebi i na ovaj način animiramo cijeli svijet", rekao je muftija Aziz Hasanović, najavivši u budućnosti još nekoliko skupnih dolazaka muslimanskih veleposlanika na potresom stradala područja.

"Tu smo da pomognemo, da budemo sa svima koji su u potrebi“ – rekao je muftija Hasanović koji je bio u društvu veleposlanika Turske, Azerbajdžana, Irana, Maroka, Egipta, Alžira, Libije, Malezije, Indonezije i Iraka.

Izaslanstvo Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj u obilasku Siska
1/27

"Činimo sve od sebe kako bismo vam pomogli, kako bismo vam donijeli stambene kontejnere, šatore iz naših zemalja. Turska, Iran i Indonezija su imali i sami loših iskustava s potresima pa možemo suosjećati iz dubine svog srca  sa ovdašnjim stanovništvom", rekao je turski veleposlanik u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan.

Sisačka gradonačelnica zahvalila je veleposlanicima istaknuvši kako posjet ne treba promatrati "isključivo na simboličnoj razini" jer je Hrvatska već primila konkretnu pomoć Turske prvih dana nakon potresa.

"Turska je u četiri navrata već isporučila i šatore, grijalice, kontejnere, hranu i higijenske potrepštine i deke - upravo ono što tada trebalo ljudima", rekla je sisačka gradonačelnica nadodavši kako pomoć i dalje stiže iz mnogih zemalja. 

"Obzirom da su neke od zemalja čiji su veleposlanici ovdje imale u prošlosti iskustva sa ovakvim potresima u razgovoru ćemo sada, ali i ubuduće, tražiti njihove savjete za brzu obnovu zgrada i infrastrukture“ – dodala je sisačka gradonačelnica.

Izaslanstvo je prije toga posjetilo Sisačku biskupiju, te se sastalo sa biskupom Vladom Košićem, a tijekom dana su obišli i sisačkog imama Alema ef. Crnkića, te posjet nastavili u Petrinji, sastavši se tamo s predstavnicima Stožera civilne zaštite te petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem.

Komentara 6

PP
plavac plavi
16:30 25.01.2021.

Došli pregledati teren, za kasniju kolonizaciju!!

BE
Beskucnik
03:09 26.01.2021.

Kad Madzarska posalje pomoc , onda niste nveli krscanska , isto i za Poljsku ili druge zemlje koje su preko 80 % krscanske Njemacka Danska itd

VA
valpovo
22:46 25.01.2021.

svaka cast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije