Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANE CRLENJAK

Predstavljena monografija o najpoznatijem vukovarskom umjetniku

vukovar, vodotoranj (1)
Marko Lukunić/PIXSELL
19.05.2013.
u 11:47

Autor monografije je povjesničar umjetnosti Zdravko Dvojković koji je i na ovaj način želio prikazati značaj i stvaralaštvo Crlenjaka čije umjetničko stvaralaštvo započinje neposredno poslije Drugog svjetskog rata i traje sve do danas.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, kojem se pridružio i Gradski muzej Vukovar, predstavljena je monografija poznatog vukovarskog kipara, slikara i medaljera Brane Crlenjaka (83) pod nazivom Život posvećen umjetnosti.  

Autor monografije je povjesničar umjetnosti Zdravko Dvojković koji je i na ovaj način želio prikazati značaj i stvaralaštvo Crlenjaka čije umjetničko stvaralaštvo započinje neposredno poslije Drugog svjetskog rata i traje sve do danas. Dvojković je rekao da monografija prati životni i umjetnički put kao i cjelovito stvaralaštvo ovoga vukovarskog umjetnika koji je po svojim radovima, a prije svega medaljama, postao poznat u hrvatskim i međunarodnim krugovima.

– Pokušao sam ispričati priču o Brani Crlenjaku, njegovim umjetničkim dosezima i onim utjecajima koji su imali upila na njegovo stvaralaštvo. Brane Crlenjak je bez sumnje najveći umjetnik kojeg je Vukovar dao, a prepoznat je u cijeloj Hrvatskoj. Od drugih umjetnika izdvaja ga neumoran rad i urođeni talent, istakao je Dvojković. Monografija ima više od 140 stranica u kojoj je uz popratni tekst objavljeno više od 200 fotografija medalja i kipova Crlenjaka. O značaju Brane Crlenjaka govori i to da je on za svoj doprinos kulturi odlikovan ordenom Danice hrvatske s likom Ante Radića, Spomen medaljom grada Vukovara, nagradom Ivan Filipović, Nagradom za životno djelo Vukovarsko – srijemske županije…

Poznat je i kao autor spomen medalje s likom čudotvorne Gospe Osječke i grbom grada Osijeka koja je 2003. godine darovana papi Ivanu Pavlu II tijekom njegove posjete Hrvatskoj i Osijeku.

>>Za Strikomanovu \'milenijsku\' plesalo 500 osnovnoškolaca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije