Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povodom 25. obljetnice

Predstavljena jubilarna poštanska marka 7. gardijske brigade Puma

poštanska marka
Foto: Hrvatska pošta
1/3
17.10.2017.
u 11:56

Uz arčić od šest poštanskih maraka, Hrvatska pošta izdala je i tematski žig i omotnicu, a marka će u uporabi biti od sutra

U Hrvatskom saboru danas je svečano predstavljena jubilarna poštanska marka 7. gardijske brigade Puma, koja se izdaje u povodu obilježavanja 25. godišnjice osnutka Puma.

Uz arčić od šest poštanskih maraka, Hrvatska pošta izdala je i tematski žig i omotnicu, a marka će u uporabi biti od sutra, dakle, od srijede 18. listopada. U Saboru je tom prigodom organiziran i svečani program na kojem su uz ostale uzvanike bili i izaslanici predsjednika Vlade i Sabora, te predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” Robert Puja sretan je, kaže, da po prvi put jedna gardijska brigada iz Domovinskog rata dobiva jubilarnu poštansku marku, i to baš Pume.

- To je prva marka u ediciji Hrvatski domovinski rat koju će Hrvatska pošta i ubuduće nadograđivati markama hrvatskih postrojbi iz Domovinskog rata. Ova marka izdaje se na inicijativu Udruge veterana Puma, HP je prihvatila i u vrlo kratko vrijeme realizirala – kazao je Puja te dodao kako je ovo samo jedna od inicijative njihove udruge kojima čuvaju tekovine i indentitet 7. gardijske brigade te Domovinskog rata u cjelini.

Ratni zapovjednik 7. gardijske brigade „PUMA“, stožerni brigadir Željko Dvekar podsjetio je na ratni put Puma, ali i da su prve 5. kolovoza 1995. godine ušle u Knin i objesnile hrvatski stijeg na kninsku tvrđavu.

- Nakon 840 dana provedenih na terenu južnog bojišta, 17. listopada 1995. godine vraćamo se u matičnu bazu u Varaždin. Kroz Pume je prošlo ukupno 10.550 gardista, oslobodili su oko 750 kvadratnih kilometara okupiranog teritorija. No ta cijena je bila vrlo visoka – 91 pripadnik Puma je poginuo, jedan se još uvijek vodi kao nestali, a više od 500 ih je ranjeno – objasnio je Dvekar te zaključio kako su za sve poginule kolege u vojarni u Varaždinu izgradili spomen kapelica gdje su uklesani njihovi likovi.

Hrvoje Parlov, novi član Hrvatske pošte, kaže da je motiv marke amblem brigade, a njenim izdavanjem je, naglašava, i Pošta dala svoj doprinos sjećanju na Pume. Marka je izdana u 100 tisuća primjeraka, a zajedno su je, dodaje, realizirali HP, Ministarstvo obrane i Grad Varaždin. U ime Pošte pri tome je uručio prigodni dar – uokvirenoj marci prvi dan s tematskim žigom i omotnicom.

Ministar branitelja Tomo Medved kaže da je danas svjedok trajnog zapisa u spomen na legendarne Pume koje su svojim herojskim ponašanjem dokazali da su bili i ostali temelj države.

- Vaša odanost Domovini, vaši poginuli, ranjeni i nestali svjedoče veličini jedne generacije, odgovornosti i odanosti državi. Zahvaljujući vašoj nesebićnoj žrtvi, kao i žrtvi svih branitelja stvorena je i obranjena Hrvatska – kazao je Medved. Prigodni glazbeni program izveo je Zbor Hrvatske radiotelevizije.

Komentara 5

DU
Deleted user
12:33 17.10.2017.

Pa di je slika te marke.

NV
NV
13:02 17.10.2017.

Blago nama,blago nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije