Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Crni kaput'

'Humor je bio sastavni dio rata. Sačuvao nas je da ne poludimo'

Foto: Branimir Bradarić
02.05.2015.
u 23:15

Roman je posvećen Ivici Vučiću, jednom od 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu

U Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljen je roman "Crni kaput" vukovarske braniteljice Tanje Belobrajdić. Roman nije autobiografski, ali govori o ratnim zbivanjima u Vukovaru 1991. Prati priču pet vinkovačkih dragovoljaca koji imaju flashbackove u svoju bližu i dalju prošlost.

Autoričin prvijenac

– Vraćaju se u djetinjstvo, prisjećaju prijatelja, roditelja, kako su odlazili u rat...

Glavni lik je Ante – rekla je autorica predstavljajući svoj prvijenac u kojem prikazuje vukovarske borbe, stradanja, smrt, ali koji donosi i niz smiješnih zgoda koje su bile sastavni dio rata.

– Taj humor nas je zapravo sačuvao da ne poludimo. On nas je i održao. Sve je fikcija, nema stvarnih likova, osim nekoliko sporednih, isključivo zbog činjenica. Ipak, vjerujem kako se u njemu može prepoznati većina ljudi koji su 1991. bili u Vukovaru – istaknula je Tanja Belobrajdić.

Pisala kratke priče

"Crni kaput" trebao je biti samo jedna od kratkih priča koje je autorica planirala izdati, a koja je kasnije prerasla u roman. Autorica ističe kako je roman posvećen Ivici Vučiću, jednom od 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu. Njega je Belobrajdić upoznala u Vukovaru samo nekoliko dana prije smrti. Napomenula je da više neće pisati o ratu s obzirom na to da sve te priče bude uspomene.

– Počela sam već pisati jedan roman, ali sam prekinula zbog "Crnog kaputa". Svakako planiram i dalje pisati jer volim to. Prije romana pisala sam blogove i kratke priče koje sam planirala objaviti u zbirci kratkih priča. Da "Crni kaput" preraste u roman nagovorila me vukovarska spisateljica Julijana Adamović kojoj i ovim putem zahvaljujem – rekla je Tanja Belobrajdić.

>> Ni 22 godine poslije ne znaju sudbinu svoje djece

Komentara 2

Avatar ninnna
ninnna
10:11 12.08.2015.

Opalaaaaaaaaaa! Gospođa iz Lore!

Avatar ninnna
ninnna
10:19 12.08.2015.

Ona Tanja Belobrajdić, anđeo smrti iz Lore?! Bivša supruga Tomislava Duića, prvooptuženoga u slučaju Lora, žena koju svedoci i žrtve spominju po posebnoj brutalnosti… BLAGO NAMA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije