Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedinstven projekt

Predstavljen HeMED na hrvatskom jeziku, besplatna digitalna edukacija za zdravstvene djelatnike

HLK, IF! i tvrtka Placebo predstavili HeMED
28.11.2020.
u 17:30

U ovaj projekt uloženo je puno rada, energije i sinergije svih uključenih u razvoj platforme. Kroz suradnju struke i industrije, primjerom javnog i privatnog partnerstva, HeMED je društveno odgovoran projekt i zajednički poklon HLK-a, iF!-a i Placeba zajednici.

Hrvatska liječnika komora (HLK), Inovativna farmaceutska inicijativa (IF!) i tvrtka Placebo na konferenciji Futur Z u subotu su zdravstvenoj i  stručnoj javnosti predstavili multimodalnu internetsku platformu HeMED na hrvatskom jeziku, namijenjenu besplatnoj digitalnoj medicinskoj edukaciji liječnika, studenata medicine i građana.

Radi se o jedinstvenom projektu u Europi čiji je cilj unaprijediti trajnu medicinsku izobrazbu liječnika i istovremeno poboljšati zdravstvenu pismenost naših građana.HeMED je internetski portal i mobilna aplikacija koji liječnicima i studentima medicine na hrvatskome jeziku, u digitalnom obliku, osigurava besplatan pristup najnovijim, kontinuirano ažuriranim izdanjima kapitalnih medicinskih knjiga i interaktivno pretraživanje knjiga i baza lijekova.

HeMED donosi digitalno hrvatsko izdanje knjige Harrisonovi principi interne medicine, jednog od najvažnijih medicinskih udžbenika na svijetu, do danas prevedenog na 14 jezika. Portal liječnicima i studentima medicine također omogućava i besplatno korištenje digitalnog izdanja MSD priručnika dijagnostike i terapije i MSD priručnika simptomi bolesti.

“Hrvatska liječnička komora iznimno je zadovoljna što je, prepoznavši značaj HeMED-a, postala nositelj ovog vrijednog projekta. Izobrazba liječnika ne prestaje završetkom studija ili specijalizacije već je to proces trajne, cjeloživotne izobrazbe. HeMED će povezati sve dionike u zdravstvu i postati središnje mjesto za objavu novih medicinskih izdanja, a njegov glavni cilj je poboljšanje zdravstvenih ishoda kod hrvatskog stanovništva“ naglašava dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a. 

Glavni značaj HeMED-a leži u tome što on nije samo mjesto za edukaciju već i jedinstvena platforma međusobno povezanih sadržaja. Njegove glavne funkcionalnosti su pretraživanje sadržaja knjiga po ključnim pojmovima, interaktivno povezivanje različitih knjiga i interaktivno povezivanje svake medicinske knjige s bazom lijekova HALMED-a i listom lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

“HeMED će promijeniti način studiranja medicine i cjeloživotnog obrazovanja liječnika. Ogromna vrijednost ovog jedinstvenog projekta, je da su na  platformi HeMED najnovija izdanja knjiga umrežena i uparena s  bazom lijekova HALMED-a i listama lijekova HZZO-a. To omogućava međusobnu pretraživost knjiga i baze tj. iz teksta knjige se može izravno klikom na generičko ime određenog lijeka otići na bazu lijekova HALMED-a i liste lijekova HZZO-a” istaknuo je Željko Ivančević, dr.med., idejni začetnik projekta i osnivač tvrtke Placebo.

Pretraživost je istovjetna i u suprotnom smjeru tj. klikom na lijek u HALMED-ovoj bazi otvaraju se poveznice na dijelove udžbenika na kojim mjestima se sve taj lijek pojavljuje. Portal HeMED omogućava pretraživanje svih promjena na listi lijekova HZZO-a, cijena, smjernica i indikacija, a uz svaki lijek dostupan je i sažetak opisa lijeka kao i mogućnost direktne prijave neželjenih učinaka korištenja lijeka.

U protekle tri godine više od 300 liječnika volonterski je prevodilo više od 10.000 stranica teksta ovih knjiga, za što je bilo potrebno medicinsko znanje i izvanredno poznavanje engleskog jezika. Platforma HeMED je hrvatski informatički proizvod tvrtke Utilis, a prijevodi su rađeni na francuskoj platformi koja omogućuje praćenje promjena u tekstu originalnih izdanja, a time i kontinuirano zanavljanje tekstova.

Projekt je ostvaren uz snažnu podršku Inovativne farmaceutske inicijative, udruge koja okuplja 21 inovativnog proizvođača lijekova na hrvatskom tržištu. „Ponosni smo partner ovog projekta i osigurali smo financiranje izrade platforme i troškove autorskih prava. Pored ogromne važnosti HeMED-a za trajnu edukaciju sadašnjih i budućih liječnika, prepoznali smo dodatnu važnost projekta za zdravstvenu pismenost građana.

Visoka razina zdravstvene pismenosti pomaže ljudima na vrijeme prepoznati bolesti i potencijalno spriječiti njihov daljnji razvoj te doprinosi boljem liječenju kroničnih bolesti. Zdravstvena pismenost utječe na zdraviji životni stil ljudi i na učinkovitost  zdravstvenog sustava. Jedan od bitnih ciljeva inovativne farmaceutske industrije je poboljšati ishode liječenja primjenom najboljih mogućih inovativnih medicinskih rješenja i HeMED će tu dati značajan doprinos” rekao je Sani Pogorilić, izvršni direktor IFI-a.

HeMED je platforma namijenjena i laicima te će građani početkom sljedeće godine moći koristiti i pretraživati hrvatski prijevod najnovijeg izdanja Medicinskog priručnika za pacijente, koji će također biti umrežen i interaktivno pretraživ s HALMED-ovom bazom lijekova. Projekt HeMED-a razvijat će se kontinuirano dalje te je cijela platforma napravljena tako da omogućava dodavanje naknadnih sadržaja tj. novih knjiga koje će biti prevedene.

U ovaj projekt uloženo je puno rada, energije i sinergije svih uključenih u razvoj platforme. Kroz suradnju struke i industrije, primjerom javnog i privatnog partnerstva, HeMED je društveno odgovoran projekt i zajednički poklon HLK-a, iF!-a i Placeba zajednici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije