Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološki projekt

Predstavljanje projekta CO2MPENSATING BY PLANTING

Zagreb: Povodom Dana planeta Zemlje u Botaničkom vrtu predstavljen novi projekt
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/9
21.04.2021.
u 16:44

Prvi hrvatski program za nadoknadu proizvedenih emisija CO2 sadnjom stabala

U zagrebačkom Botaničkom vrtu, povodom Dana planete Zemlje, u srijedu, 21. travnja 2021. godine predstavljen je novi, jedinstveni ekološki projekt CO2MPENSATING BY PLANTING – prvi hrvatski program za nadoknadu emisija CO2 sadnjom stabala.

Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING organiziraju Savez izviđača Hrvatske, tvrtka HEARTH i Hrvatske šume kao inovativni odgovor na posljedice klimatskih promjena koje prepoznajemo kao jednu od najvećih prijetnji čovječanstvu danas. Ovo je prvi ovakav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, a namijenjen je tvrtkama i drugim organizacijama koje sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati  vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu.

Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom i Energetskim institutom Hrvoje Požar.

Prvi partneri projekta su tvrtke Coca-Cola HBC Hrvatska i Raiffeisenbank.

Foto: HEARTH d.o.o

Kako prigodno povodom Dana planete Zemlje navode organizatori, klimatske promjene jedna su od najvećih prijetnji čovječanstvu danas, a naše djelovanje sada odredit će u kakvu ćemo svijetu živjeti za 10, 20 ili 50 godina. Učinci klimatskih promjena vidljivi su nam lokalno, ali i u čitavom svijetu. Upravo je sadnja stabala, zahvaljujući njihovoj prirodnoj sposobnosti upijanja i vezanja CO2, način kako se vrlo učinkovito i jednostavno može boriti protiv klimatskih promjena. Pošumljavanjem možemo djelomično ili u potpunosti neutralizirati ugljični otisak pojedine tvrtke, organizacije ili zajednice.

Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING omogućava upravo TO – svaka tvrtka, organizacija, ali i pojedinac, mogu na više lokacija u Hrvatskoj, posaditi svoja stabla ili čak čitavu šumu i na taj način nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i dijelom ili u potpunosti neutralizirati svoj ugljični otisak.

Foto: HEARTH d.o.o

„Organizacijom sada već najveće europske kampanje pošumljavanja požarišta, naše Boranke, u kojoj su izviđači u 3 godine, zajedno s brojnim partnerima, okupili više od 7,000 volontera i posadili više od 85,000 stabala na požarištima Dalmacije, stekli smo dragocjeno iskustvo. No sadnja stabala i nadoknada proizvedenih emisija CO2 u ovom novom projektu nisu same po sebi cilj, već sredstvo kako ukupno umanjiti štetne emisije CO2 i odgovornije se ponašati prema prirodi i okolišu. Organizacijom edukativnih radionica u školama, praktičnim edukacijama u prirodi, javnim informativnim kampanjama te edukacijom tvrtki i njihovih zaposlenika, želimo osvijestiti ulogu i odgovornost svih nas u zagađenju koje stvaramo te potaknuti građane, tvrtke i zajednicu na odgovornije ponašanje.“ – najavio je Dan Špicer, voditelj projekta i Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Organizatori su predvidjeli i da tvrtke koje uđu u projekt CO2MPENSATING BY PLANTING trebaju izraditi vlastiti izračun ugljičnog otiska te se obvezati na aktivnosti smanjenja emisija CO2. Onaj dio emisija koje se neće moći smanjiti na druge načine, moći će se nadoknaditi kroz projekt sadnjom stabala.

Foto: HEARTH d.o.o

„Tvrtke korisnici projekta imaju pravo na poseban certifikat CO2MPENSATING BY PLANTING. Njegovim korištenjem pokazuju da svoju CO2 emisiju kompenziraju sadnjom stabala, no još važnije od toga, pokazuju i preuzimaju dugoročnu odgovornost i brigu za okoliš u kome žive i djeluju, kao i svoju usmjerenost da taj okoliš učine boljim i zelenijim za sve nas.„ – izjavio je Damir Ciglar, direktor tvrtke HEARTH.

Institucije s kojima je postignuta suradnja na ovom jedinstvenom projektu, sa stručne strane pomažu u realizaciji projekta i provedbi edukativnih aktivnosti. Hrvatske šume glavni su suorganizator projekta i odgovorni za odabir lokacija pošumljavanja, nadzor i provedbu volonterskih akcija sadnje, nabavku sadnica i njihovo održavanje. Stručnjaci Hrvatskih šuma sudjelovat će u provedbi edukativnih aktivnosti i edukacijama volontera u akcijama sadnje. Energetski institut Hrvoje Požar provodi izračune ugljičnog otiska s akcijskim planovima i strategijom smanjenja ukupnih emisija CO2 pojedine tvrtke te pomaže u izračunu količina i vrste emisija koje će se nadoknaditi sadnjom stabala. Hrvatski šumarski institut, sa stručne će strane pomoći u odabiru sadnih vrsti otpornih na klimatske promjene te kalkulaciji apsorpcije CO2 po pojedinoj posađenoj površini, a pomoći će i u provedbi edukativnih aktivnosti.

„Koliko god klimatske promjene osjeća čovjek, šuma ih osjeća još i znatno više, i to kroz globalno zatopljenje, duga razdoblja suša, snažne i olujne vjetrove, razorne požare, napade brojnih štetnika i slično. No šuma je istodobno i naš najveći saveznik protiv klimatskih promjena i stoga joj moramo pomoći da bude u stabilnom i vitalnom stanju kako bi podnijela sve što joj one donose. Hrvatske šume stalno rade na obnovi šuma i podizanju njihove kvalitete, a drago nam je da je i javnost sve više senzibilizirana za pitanje očuvanja šuma, što pokazuje i ovaj projekt koji smo sa zadovoljstvom prihvatili i uključili se u njega, a sasvim sigurno će doprinijeti i podizanju svijesti o tome kako pokušati ublažiti razorne posljedice klimatskih promjena.“ – izjavio je Igor Fazekaš, član Uprave Hrvatskih šuma.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Cjelokupni projekt CO2MPENSATING BY PLANTING, akcije pošumljavanja i edukacije, financiraju tvrtke partneri projekta. Da kompanije itekako prepoznaju svoju odgovornost za bolju i zeleniju budućnost i dobrobit za okoliš, kao i spremnost da vlastitim primjerom smanje svoje emisije CO2, a preostale emisije nadoknade sadnjom stabala u Hrvatskoj, potvrđuje i ulazak u projekt prve dvije velike kompanije – Coca-Cola HBC Hrvatska i Raiffeisenbank.

„Coca-Cola HBC Hrvatska kontinuirano ostvaruje suradnje na vlastitim projektima ili pruža podršku drugim inicijativama usmjerenim poticanju pozitivnih društvenih i ekoloških vrijednosti u zajednici. Predanost viziji održive budućnosti svih nas snaga je našeg poslovanja pomoću koje uspješno dostižemo zadane ciljeve u području održivosti, uključujući i smanjenje utjecaja naših proizvodnih procesa na okoliš. Najnovijim Izvješćem o održivom poslovanju naše tvrtke za 2019. godinu potvrdili smo smanjenje emisija CO2 za 14 % u razdoblju od dvije godine, a inovacijama u proizvodnji i ambalaži naših proizvoda procjenjujemo kako ćemo tijekom ove godine postići smanjenje od 400 tona CO2. Ponosni smo i na činjenicu kako 100 % električne energije koju upotrebljavamo dolazi iz obnovljivih izvora. Ovaj projekt se stoga prirodno nadovezuje na naše višegodišnje napore s ciljem smanjenja vlastitog ugljičnog otiska te smo zahvalni organizatorima na inovativnoj ideji i prepoznavanju naše tvrtke kao neizostavnog partnera“, rekla je Mirjana Brlečić Bujanić, rukovoditeljica Službe za javne i regulatorne poslove u Coca-Coli HBC Adria.

„Kao održiva banka, želimo smanjiti naš karbonski otisak i biti predvodnik inicijativa koje pozitivno utječu na okoliš. Izračunali smo da je naš CO2 otisak u 2019. iznosio 303 tone. Čvrsto smo odlučili da moramo djelovati, pa ćemo volontiranjem posaditi 2 000 stabala ove godine. Do 2030. ciljamo biti potpuno CO2 neutralni i kao banka postati lider održivog razvoja i inicijativa. Odlučili smo financirati investicije koje ujedinjuju ekonomski i ekološki razvoj. Održivost je ključan dio našeg poslovanja i najvažniji filter kroz koji ćemo provući svaku našu poslovnu odluku. Tako smo već prestali financirati one investicije koje su povezane s ugljenom. Pogotovo mi, u financijskoj industriji, možemo snažno doprinijeti dekarbonizaciji gospodarstva i naših života. Kroz našu inicijativu Yellow goes Green aktivno podržavamo klijente u zelenim investicijama, a naše kolege educiramo kako biti održiv na svom radnom mjestu.“ – izjavila je Sara Foršek, voditeljica održivosti u Raiffeisenbank.

Organizatori najavljuju početak akcija sadnje i edukativnih aktivnosti već ovu jesen. Akcije sadnje i edukacije održavat će se svako proljeće i jesen, a očekuje se ulazak u program brojnih domaćih i stranih kompanija te uključivanje velikog broja građana.

Više o samom projektu može se vidjeti na web stranici www.compensatingbyplanting.com.

Za sve ostale informacije slobodno se obratite voditelju projekta CO2MPENSATING BY PLANTING Danu Špiceru na e-mail dan.spicer@scouts.hr ili na mobitel 099 3138 681.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije