Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon razvoda

Predškolcu najmanje 938, tinejdžeru 1200 kuna za alimentaciju

alimentacija
Foto: Borna Filić/PIXSELL, ilustracija
23.07.2014.
u 20:25

Za orijentaciju - Iznosi u tablici nisu obvezujući, već informativni jer govore koliko bi sud dosudio. Za veći iznos alimentacije treba pokrenuti sudski postupak

Roditelji u brakorazvodu sada će imati na raspolaganju tablicu s prosječnim potrebama djeteta kao pomoć pri određivanju alimentacije.

Tablica predviđa 938 kuna za uzdržavanje djeteta u dobi do šest godina ako mu roditelj koji plaća uzdržavanje ima prihode do 2500 kuna, a 2847 kuna predviđa se za dijete u dobi između 13 i 18 godina čiji roditelj ima prihode od 18.001 do 20.000 kuna.

Ministrica ruši standard

U paketu od 11 pravilnika za provedbu Obiteljskog zakona od 1. rujna, u javnu raspravu puštena je i ta tablica. Primjedbe imaju odvjetnici koji se bave brakorazvodima. – Prema sadašnjem Obiteljskom zakonu, minimalno uzdržavanje je 1000 kuna mjesečno, a sada ga ministrica tretira “prosječnim”, čime ugrožava postojeći zajamčeni standard djece. Postavljam pitanje: bude li prosječna alimentacija u najvećem broju slučajeva oko 1000 kuna, kolika će, zaboga, biti minimalna alimentacija? – pita odvjetnica Ljubica Matijević-Vrsaljko. Dodaje i da je nejasno kako se rukovoditi ako je više djece u pitanju te da se djecu diskriminira prema primanjima roditelja. Nataša Pećarević pak upozorava da se ne uzima u obzir imovina, već se predviđa alimentacija samo u skladu s prihodima.

– Nigdje se ne kaže da u obzir treba uzeti imovinu, već se ovako formuliranom tablicom ograničava iznos koji se može dosuditi. Sudu treba dopustiti da kroz dokazivanje odluči i o većoj alimentaciji – govori odvjetnica N. Pećarević. Zamjera i što se pravilnik bavi potrebama roditelja pa navodi zajamčeni preostali dio prihoda koji mora ostati roditelju uzdržavatelju te dodaje kako nema povišenog iznosa za dijete s posebnim potrebama. Za doc. Branku Rešetar, voditeljicu radne skupine za izradu Obiteljskog zakona, nejasnoće postoje samo za one koji ih žele pod svaku cijenu.

– Postoji pojednostavnjeni i kompliciraniji postupak utvrđivanja uzdržavanja. U slučaju pojednostavnjenog, po tablici se odmah vidi koliko bi otprilike sud dosudio prema visini prihoda. Roditelji koji se dogovorno rastaju ili roditelj skrbnik, ako se slažu s tim iznosom, napisat će u zahtjevu sudu da traže toliki iznos uzdržavanja.

Foto: Kristina Franić

Popis imovine

Međutim, u slučaju kada roditelj skrbnik djeteta misli da bi alimentacija trebala biti viša od iznosa navedenog u tablicama, s obzirom na imovinu, mogućnost zarade obveznika uzdržavanja i druge okolnosti, onda se ide u sudski postupak, koji traje tri ili više godina – govori prof. Rešetar. Zajamčeni preostali dio prihoda naveden u tablicama, podsjeća, po Ovršnom je zakonu.

Obiteljski zakon predviđa da dijete može tražiti uzdržavanje u izvanparničnom postupku, a ako postoji spor o potrebama djeteta ili mogućnostima obveznika uzdržavanja, ide se u parnični postupak. Iznimka je situacija u kojoj roditelji, temeljem plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, podjednako vremena provode s djetetom i podjednako skrbe – novčano se uzdržavanje tada može urediti sporazumno u skladu s obiteljskim okolnostima. Također, OZ uzima u obzir i povećane materijalne potrebe djeteta s posebnim potrebama. Sud može tražiti i popis imovine, ali i podatke Porezne uprave, MUP-a, HZMO-a, Fine i drugih.

>>I na sudu djeca bogatih dobivaju više: Alimentacija 30 puta veća od najmanje

>>Najveća alimentacija 10.000 kuna, bogati roditelji daju više

Komentara 11

TH
than
23:52 23.07.2014.

A socijala manja od 500 kuna za samca... Aj' da mi sada netko objasni ovu logiku...

Avatar jumanji
jumanji
21:21 23.07.2014.

lopovi

RI
riise
20:35 23.07.2014.

Joj što se skupilo B.A.B.A. na ovoj temi...Lovica čini čuda! :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije