Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POTPUNO SE OGRAĐUJEMO'

Crveni križ nakon skandala s naplatom pomoći traži ostavku ravnatelja Rukavine, on je odbija podnijeti

Topusko: Na obljetnicu Crvenog križa predstavljene obnovljene kuće starih i nemoćnih
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
25.02.2021.
u 13:31

Iako vodeći nemaju ovlasti direktno postupati prema ravnatelju, Nacionalno društvo uputilo je predsjedniku ODCK Topusko zahtjev za hitnim sazivanjem sjednice

Hrvatski crveni križ zatražio je neopozivu ostavku ravnatelja Općinskog društva Crvenog križa Topusko Željka Rukavine, no on ju je odbio podnijeti. S obzirom na zasebno pravno ustrojstvo svakog pojedinog društva Crvenog križa, Nacionalno društvo Hrvatskog crvenog križa nema ovlasti disciplinski direktno postupati prema ravnatelju. Međutim, u okviru mogućnosti svoga djelovanja, HCK je uputio predsjedniku ODCK Topusko zahtjev za hitnim sazivanjem sjednice Općinskog društva Crvenog križa Topusko i opozivom ravnatelja od Odbora.

Razlog je tome videosnimka koja se pojavila u javnosti i iz koje je vidljivo da djelatnici Crvenog križa u Topuskom od ljudi koji su došli po humanitarnu pomoć naplaćuju 12 kuna „članarine“. Snimku je napravio jedan građanin koji je došao po humanitarnu pomoć. Ravnatelj Crvenog križa Topusko Željko Rukavina medijima je rekao kako je riječ o naplati simbolične članarine.

"Možda nije bilo vrijeme za to, ali eto, nismo o tome razmišljali. Krenuli smo kao i svake godine u prikupljanje. Tih 12 kuna je naša godišnja članarina koju je Hrvatski crveni križ propisao. To je par stotina kuna koje prikupimo, od kojih dio ostaje nama, a dio uplaćujemo središnjici. Nije bilo vrijeme za to što smo napravili, ali nažalost je tako",  rekao je jučer Rukavina.

No, štos je u tome da se članom Crvenog križa postaje na dobrovoljnoj bazi, a članarina se naplaćuje samo članovima Crvenog križa i to ne svima, te članarina nema nikakve veze s dodjelom i primanjem humanitarne pomoći. I iz središnjice HCK ističu kako pismeno obrazloženje Željka Rukavine, koje su tražili, nije opravdalo navedena postupanja, stoga su predsjednik dr. Josip Jelić i izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt tražili trenutačnu ostavku ravnatelja, koju je on odbio podnijeti.

"Snažno naglašavamo da Hrvatski crveni križ bez ikakve naknade pruža pomoć svima kojima je potrebna, a za što apsolutno nije preduvjet članstvo u Crvenom križu. Članstvo u Hrvatskom crvenom križu je dobrovoljno. Dobrovoljni davatelji krvi, brojčano najveći članovi, nemaju obavezu plaćati članarinu. Korisnici humanitarne pomoći nemaju obavezu biti članovi Hrvatskog Crvenog križa i nemaju nikakvu obvezu plaćanja članarine ili humanitarne pomoći", ističu iz Hrvatskog crvenog križa.

Rukavina je jučer rekao kako je spreman osobno snositi odgovornost, no do danas se očito predomislio. 

Prije godinu dana zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Komentara 12

Avatar rubinet
rubinet
13:38 25.02.2021.

Sramota.

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
14:45 25.02.2021.

do boli pokvareno...nek vas bude sram, svaku situaciju iskoristite za lopovluk bilo koje vrste.

MM
Matan matan
15:06 25.02.2021.

Prilog za odvjetnički tim našoj Josipi😉

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije