Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SMJERA MILANOVIĆ

Predsjednik vuče neočekivane poteze: Je li bolji konflikt ili kooperacija?

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
01.08.2020.
u 07:31

Smerdel: Na pitanje što ako se nađu dva svadljiva na poziciji predsjednika i premijera, kažem: bolje dva nego jedan

"Mesić i Račan se od početka nisu podnosili. Josipović i Kosor su se gospodski ustavno prepucavali, a Grabar-Kitarović i Milanović više živčano". Tim je riječima ustavnopravni stručnjak Branko Smerdel svojedobno opisao kohabitaciju između hrvatskih predsjednika i premijera iz različitih političkih opcija. A onda su došli Andrej Plenković i Zoran Milanović. U relativno kratko vrijeme uspjeli su dobiti epitet "najsvadljivijeg" para što nam komentira i sam Smerdel koji je bio član radnih skupina za izradu izbornog zakonodavstva.

- Mi smo sustav zamislili kao kooperativni model, a ne konfliktni. Iako je postavljeno pitanje što ako se nađu dva svadljiva na toj poziciji, ja i dalje stojim pri tome da je bolje dva nego jedan - objašnjava Smerdel.

Prepucavanjem unose nemir

Zasad je, prema riječima stručnjaka, kooperativni model bio najizazovniji Milanoviću, prvo kao premijeru koji se nerijetko svadio s tadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Sada kada ju je naslijedio, njegov je odnos s premijerom Plenkovićem još gori, a dokle će "živciranje" i "traženje jazavaca" funkcionirati komentirali su nam i njihovi prethodnici.

- Bilo bi dobro da obojica pročitaju jednu kirgisku poslovicu koja kaže: "Ne govori da si lijep, srest ćeš ljepšega. Ne govori da si jak, srest ćeš jačega. Ne govori da si bogat, srest ćeš bogatijeg.". To nadigravanje nikome ne koristi, ja sam uvijek bio za suradnju - govori nam Stjepan Mesić, drugi hrvatski predsjednik. Ističe kako je važno da osoba na toj funkciji shvati da, iako nije predstavnik svih političkih opcija, mora biti predsjednik svih građana.

- U konačnici mislim da će odnos predsjednika i premijera krenuti normalnim tokom - smatra Mesić koji je u svoja dva mandata surađivao s vladama Ivice Račana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor. A upravo nam je i prva hrvatska premijerka otkrila što misli o trenutačnom sukobu između Pantovčaka i Banskih dvora.

- Gledajući trenutačni odnos predsjednika i premijera, mogu samo biti zahvalna što smo davno potpisali ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, odnosno što oni nisu tada bili na vlasti jer nikad ne bismo postali članica. Ne mogu zamisliti da njih dvojica surađuju u nekom ključnom trenutku. Mi smo i sada u kriznoj situaciji, a oni svojim prepucavanjem unose nemir među građane. Tjeraju ljude da biraju iako su izbori završeni, to se tako ne radi - ističe Kosor koja smatra kako se odnos Plenkovića i Milanovića neće promijeniti. Umjesto nekih političkih motiva i poteza, između njih prepoznaje animozitet, pa čak i mržnju na osobnoj razini.

- U početku je Milanović bio povučeniji, sada više komentira te se vidi da jako živcira Plenkovića. Ne znam zašto, ali ovakvo vrijeđanje još nismo vidjeli. To puno ovisi i o njihovoj osobnosti. Njih dvojica pobijaju stereotipe da se samo žene međusobno ne podnose kad su si konkurencija i da su zločeste jedne prema drugoj - zaključuje Kosor koja je prvih pola godine mandata surađivala s predsjednikom Stjepanom Mesićem, a potom s Ivom Josipovićem. Kaže kako se s njima uvijek trudila imati korektnu komunikaciju, dok za Plenkovića i Milanovića smatra da razgovaraju samo kad su na to prisiljeni.

- Činjenica je da sam s Mesićem imala zategnute odnose još iz vremena predsjedničke kampanje 2005., no unatoč tome smo surađivali. S Josipovićem sam imala dobre odnose, čak i kad smo se kritizirali, radili smo to na, kako je Branko Smerdel rekao, gospodski način - poručuje Kosor te dodaje kako su ona i Josipović, čak i u vrijeme najvećih neslaganja, našli način da sjednu za stol, popiju kavu i razgovaraju o ključnim pitanjima. To potvrđuje i bivši predsjednik Ivo Josipović koji nam kaže kako smatra da je trenutačno prepucavanje potpuno nepotrebno te da je stvar ega, a ne politike.

- S premijerkom Kosor sam imao dobar odnos, iako smo drukčijih političkih uvjerenja, uvijek smo probleme rješavali razgovorom i nismo se javno nadmetali. Drugi dio mandata surađivao sam upravo s Milanovićem, odnos je bio korektan, nikada nisu pale teške riječi - kaže nam Josipović. On i Kosor su čak 2018. popili zajedno kavu na Cvjetnom trgu u Zagrebu čime se bivša premijerka pohvalila na Twitteru. "Dobro je kad, bez obzira na sve uspone i padove i kad sve prođe, a sve je prolazno, možeš sjesti u gradu i popiti kavu uz međusobno poštovanje i uvažavanje", napisala je tada Kosor.

Kad će objaviti fotografiju s kave

Hoće li Plenković i Milanović, umjesto uvreda, ikada na Twitteru objaviti zajedničku fotografiju s kave, ostaje za vidjeti. Zasad je to malo vjerojatno, a jedan od saborskih zastupnika s najduljim stažem te jedan od tvoraca hrvatskog Ustava Vladimir Šeks ističe kako odgovornost za loš odnos ipak većinski snosi Zoran Milanović.

- Odnos između predsjednika države i predsjednika Vlade reguliran je Ustavom. Tamo su točno definirane njihove ovlasti, dužnosti i prava te su se sve dosadašnje kohabitacije, uz neka odstupanja, odvijale u granicama Ustava. Milanović je sada izišao iz tog okvira na potpuno neprimjeren način - rekao je Šeks te nabrojio sporne situacije. Milanović je prvo, rekao je, doveo u pitanje obilježavanje Dana državnosti, potom je bez objašnjenja odlučio ne izići na izbore, pa je Nacionalni stožer civilne zaštite nazvao paraustavnim tijelom. U konačnici, njegov način komunikacije nije primjeren. - Ne mogu ulaziti u to koja je njegova motivacija, no trebao bi shvatiti da jednog vođu s karakterom, kako se predstavlja, krasi razboritost, odlučnost te poštivanje zakona i Ustava, a ne frajerska i birtijska oholost - zaključio je.

Komentara 76

FA
fajlpz
08:08 01.08.2020.

Javio se Mesić.

ZV
Zvjerko1
10:07 01.08.2020.

Ma, ne razumijem jednu stvar! Zar nije Milanović rekao da prema Plenkoviću neće biti kao što je Kitarovićka bila prema njemu, da će on biti kooperativan? I kako je Pkenki odgovorio? Obećao je tvrdu kohabitaciju. Zar Milanovićev posao nije da štiti Ustav pa tako i u vezi Stožera? A kako je Plenki odgovorio? Prozvao je Milanovića da mu je fosadno i da halucinira. Istovremeno, Plenki oporbu naziva plsčljivcima i smizdravcima. E, sad mi recite kako su njih dvojca jednsko bahati?!

DU
Deleted user
08:08 01.08.2020.

Milanović je preveliki desničar da bi se olako mogao složiti s anarhistom i antifom Plenkovićem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije