Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOTOVO 4 MILIJARDI KUNA

Predsjednik Uprave Medike: 'Iznenađeni smo iznosom koji smo dobili nakon dogovora s vladom'

Čelnik Medike: "Mislim da se obveze moraju platiti."
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
14.04.2021.
u 20:47

Predsjednik Uprave Herceg potvrdio je kako će ovaj iznos osigurati redovitu isporuku lijekova pacijentima

U srijedu je ponovno održan sastanak između predstavnika vlade i veledrogerija zbog ogromnih dugova od preko 6 milijardi kuna, zbog čega su veledrogerije nakratko obustavile isporuku lijekova bolnicama. Sastanak je počeo u 13 sati, u međuvremenu prekinut zbog sjednice vlade te nastavljen u 17 sati da bi za samo 10 minuta bio postignut koncenzus - veledrogerijama ide tri milijarde i 700 milijuna kuna. 

- Moram priznati da smo iznenađeni iznosom, pogotovo što smo prije nekoliko dana dobili prvo milijardu kuna, kazao je predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg za RTL

- Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnice, 300 milijuna kuna za ljekarne. Također, u šestom mjesecu, kada planiramo rebalans proračuna, računamo na dodatnu injekciju koje će svesti rokove plaćanja bolnicama na 180 dana, a ljekarnama 120 dana, kazao je ministar financija Zdravko Marić, dodajući da ih više na ovakvim sastancima građani neće vidjeti. 

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je kako su veliki izazovi pred nama te da je postignut tek prvi korak. 

-  Vjerujem da smo na sigurnom putu koje će utemeljiti dvije stvari kada je ova tematika u pitanju a to je održivo financiranje i opskrba lijekovima, i drugo dugoročna reforma zdravstvenog sustava koja će omogućiti financijsku stabilnost, kazao je. 

Predsjednik Uprave Herceg potvrdio je kako će ovaj iznos osigurati redovitu isporuku lijekova pacijentima. 

- To nažalost u listopadu nismo uspjeli. Sada su pronađena ta sredstva. Koliko smo informirani od gospodina Marića, ona su pronađena kroz neke interne raspodjele. Ići će se i u rebalans budžeta i kroz to će ljekarne dobiti 135 milijuna kuna, bolnice 160 milijuna kuna. Obećano je da će se ta dinamika držati do kraja godine, kaže te pojašnjava kako je uvijek problem proces budžetiranja jer su troškovi liječenja i terapija sve skuplji, no sve na dobrobit pacijenata. 

- Medika je još prošli tjedan nastavila s redovitom opskrbom svih bolnica u Hrvatskoj, to je bio naš znak dobre volje na temelju uplate od prve milijarde kuna. Mi svaku uštedu u zdravstvenom resoru pozdravljamo, no niže cijene lijekova su stvar pregovora između HZZO-a i proizvođača lijekova, smatra Herceg. 

VIDEO: Burno sučeljavanje Klisovića, Tomaševića i Filipovića

Ključne riječi

Komentara 8

GA
garfieldboy
21:29 14.04.2021.

Veledrogerije pljačkaju državu u lancu faramceutske mafije, u tom lancu kriminala su i liječnici koji reklamiraju i propisuju skupe lijekove, naročito one na ime i prezime.

FR
francekmali
21:04 14.04.2021.

Ja bih volio da mi netko meni bedaku objasni a zašto država,ministarstvo samo ne uvozi lijekove,zašto im trebaju veledrogerije,njima država,ministarstvo dužno za lijekove 6,5 milijardi kuna i oni ne samo da nisu propali već i dobro posluju(?!?!?!?),nisu pod blokadama i ovrhama uz dug koji je astronomski za HR prilike !!!Koja je tu muljaža i tko je tu lud ??? Zašto se to tolerira i svi nas vode žedne preko vode,prave budalama pored još koliko- toliko zdravog razuma ???

ZV
zvorano01
21:00 14.04.2021.

Svi znamo da su fatmaceutske firme veće zlo od narko dilera po zaradi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije