Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milanović primio premijerku Finske:

'Predsjednik se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali je ukazao na nestabilnu političku situaciju u BiH'

Zagreb: Predsjednik Milanović primio Sannu Marin, predsjednicu Vlade Republike Finske
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
21.06.2022.
u 17:18

Predsjednik Milanović detaljno je pri tome informirao svoju sugovornicu o teškom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika, priopćili su iz Ureda predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predsjednicu Vlade Republike Finske Sannu Marin, koja boravi u posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku održanom u Uredu Predsjednika Republike razgovarali su o odnosima dviju država koje povezuje članstvo u Europskoj uniji, zatim o NATO summitu koji će se održati u Madridu idućeg tjedna, kao i o sigurnosnoj i političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

Budući da je Finska podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, predsjednik Milanović upoznao je premijerku Marin sa svojim stavovima vezanim uz širenje NATO-a. Pri tome je pojasnio kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO i da razumije sigurnosne razloge zbog kojih je Finska aplicirala za članstvo, ali je finskoj premijerki istodobno ukazao na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne političke situacije u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Milanović detaljno je pri tome informirao svoju sugovornicu o teškom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika.

Nadalje, predsjednik Milanović prenio je predsjednici finske Vlade svoje uvjerenje kako je potrebno nastaviti proces širenja EU. U tom je kontekstu ponovio svoju podršku za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldovi, ali je upozorio kako se status kandidata istovremeno mora osigurati i Bosni i Hercegovini, te započeti pregovore s državama jugoistočne Europe koje su ispunile tražene uvjete za to.

Istaknuvši kako su stabilnost Bosne i Hercegovine i ravnopravnost Hrvata u toj državi posebno važni za Hrvatsku, predsjednik Milanović rekao je premijerki Marin kako od partnera iz EU, uključujući Finsku, očekuje više razumijevanja i podrške za interese Republike Hrvatske jer je međusobna podrška smisao savezništva kako u EU, tako i u NATO-u.

Premijerka Marin je dvije minute čekala predsjednika da dođe, javlja RTL-ov novinar.

Komentara 10

RA
rayshaun.abraam
18:10 21.06.2022.

ne smijes napisati da je Putin Putler, ali smijes da Ukrajinom vlada gay mafija i nacisti. Dokaz su pune 3 stranice na clanku "Šef britanske vojske: Spremamo se za borbu; Rusi tvrde da su ubili 50 ukrajinskih generala i časnika"

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
17:45 21.06.2022.

Zašto je važna objava ovog rtl-ovog novinara?

KR
Krotila
18:36 21.06.2022.

Internacionalizacija,ugroženost Hrvata u BiH. Herceg ⚔ Bosna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije