Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Predsjednik Papinskog vijeća: Sveta stolica s pozornošću prati Međugorje

Međugorje
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/7
13.09.2019.
u 07:10

"Upečatljivo je kako hodočasnici svugdje hodaju s krunicom u ruci i mole se: hodajući cestom, dok se penju na brda, posvuda"

Predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, nadbiskup Rino Fisichella izjavio je u četvrtak kako Sveta Stolica pozorno prati zbivanja u Međugorju te da ovo poznato hodočasničko mjesto sadrži brojne elemente nove evangelizacije među kojima su najvažnije molitva i klanjanje. 

"Upečatljivo je kako hodočasnici svugdje hodaju s krunicom u ruci i mole se: hodajući cestom, dok se penju na brda, posvuda. Vjerujem da je ovo zaista jedan pozitivan pokazatelj, koji će se uzeti u obzir pri ocjenjivanju posebnosti Međugorja. Sveta Stolica prati Međugorje s velikim zanimanjem", rekao je nadbiskup Fisichella u intervjuu za lokalni Glasnik mira. On je početkom kolovoza boravio u Međugorju sudjelujući na misi, molitvi i klanjanju u okvu Festivala mladih - Mladifestu na kojemu je prvi put od početka međugorskog fenomena Sveta stolica dopustila organizirana hodočašća. Nadbiskup Fisichella je istaknuo kako je za njega posebno dojmljivo bilo to što se molitva u Međugorju proteže kroz cjelokupni život

Međugorje
1/7

"Kao i druge hodočasnike koji dolaze prvi put pogodilo me ozračje molitve, i to je ono što Međugorje razlikuje od drugih mjesta gdje očekivano nalazite molitvu koja se odvija na mjestima ukazanja, u crkvama, ispred ikona Djevice ili svetaca", dodao je predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju.  

Pojasnio je kako ogranak Nove evangelizacije ima pastoralnu odgovornost za svetišta u svijetu. Iako Međugorje još nije priznato kao svetište, ono je već sada odredište milijuna hodočasnika svake godine. 

"Moj dolazak ovdje je daljnji korak u procjenjivanju i razmatranju prisutnosti milijuna hodočasnika, a posebno u ovoj situaciji, toliko mnogo mladih", rekao je predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju. 

Rekao je kako su za novu evengelizaciju posebno važna dva elementa - molitva i klanjanje. 

"Ti su elementi temelj kroz koji se ostvaruje Nova evangelizacija. U tom smislu volim se osvrnuti na papu Franju i jednu rečenicu koju je izrekao odmah na početku svoga pontifikata: „Nova evangelizacija se provodi na koljenima“. Stoga je ponovno otkrivanje ove klanjajuće dimenzije, ove dimenzije molitve, za nas zasigurno neizbrisiva točka: točka polazišta i točka temeljnog cilja", rekao je Fisichella. 

U svibnju ove godine Sveti otac je dopustio organiziranje hodočašća u Međugorju čiji se fenomen vezuje uz tvrdnje šestero vidjelaca da im se ukazuje Gospa koju u Međugorju zbog poruka koje šalje nazivaju Kraljica mira. 

Posebno povjerenstvo Svete Stolice istražilo je ovaj fenomen te slučaj dostavilo Kongregaciji za nauk vjere, a koje je spis dostavila Svetome ocu na odlučivanje. 

U međuvremenu je poljski nadbiskup Henryk Hoser imenovan posebnim papinskim vizitatorom koji je zadužen za nadzor i skrb nad ovom svjetski poznatom župom.

VIDEO Poslušajte što je papa poručio za hodočašća u Međugorju:

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Vrijeme
Vrijeme
07:34 13.09.2019.

Mozda bi bolje bilo da malo poreza plate?

TO
Toni66
09:09 13.09.2019.

Predsjednik Papinskog vijeća: Sveta stolica s pozornošću prati Međugorje.. ( Zbog opravdane sumnje da cure ne glume !? ) Nastoje da i oni nešto vide da i sami kontakt uspostave sa Majkom Božjom .. Nadaju se i oni da zapaze zapaze tamo koga , ako ima i Boga . A red je da se da se uvjere da nisu te vidovnjakinje možda i balkanske vještice ? Vampire iz Rumunjske svi znamo cijeli svijet.Bilo bi dobro da sada se sretnu konačno i sa drugima iz vrha Neba a ne smo Majku puštaju da stanuje na Balkanu negdje u kršu. Neprijatno očekuju i sina da je posjeti več jednom a Bog nebi smio toliko plašljiv biti da se mora od nas Katolika kriti....

CR
CroZrakomlatNo1
18:47 13.09.2019.

Prije ili kasnije ce bit svima jasno zasto se Gospa naselila medju Hrvatima! Nije nemoguce da je Gospa povijestnog Hrvatskog podrijetla! Ali teze je tvrdit da je Sina Bozjeg rodila Hrvatska majka. U bozjem nauku ima dokaza, da je nakon izdaje Zidova koji su Bogu u zabludi ubili tjelo Sina, Bog sebi izabrao povijestni Hrvatski narod za svoj narod. Nadajmo se da ce bit sva Istina poklonjena covjecanstvu i da ce je svi prihvatit! Slava Sv. Stepincu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije