Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONKRETNA POMOĆ

Macron Bejrutu: Stat ćemo uz vas, niste sami

Emmanuel Macron u posjetu Bejrutu
Foto: POOL/Abaca/PIXSELL
1/7
06.08.2020.
u 22:29

Libanon je nekadašnja francuska kolonija i predsjednik je te zemlje prvi došao dati podršku stanovnicima grada koji će se dugo oporavljati od ovotjedne eksplozije. “Libanon vapi za reformama”, apelirao je francuski lider

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, prvi strani lider koji je posjetio Bejrut nakon razorne eksplozije koja je u utorak potresla gradsku luku i najsnažnija je u povijesti libanonske prijestolnice, svojim je dolaskom pokazao koliko je Francuska još uvijek emotivno vezana za Libanon.

Ta je zemlja nekada bila francuska kolonija te je i dalje interesna zona. Macron, koji se sastao s predsjednikom Libanona Michelom Aounom obećao je da će sljedećih dana dogovoriti više francuske, europske i međunarodne pomoći Libanonu te uputio “poruku podrške i prijateljstva libanonskom narodu”, naglašavajući da je sada glavni prioritet stati uz ovaj narod bez ikakvih uvjeta.

Između ostalog, Macron je upozorio da se Libanon suočava s “političkom i ekonomskom krizom koja zahtijeva hitan odgovor” te dodao kako će se “libanonska patnja nastaviti ako se u njoj ne provedu reforme”.

Macron je doletio zrakoplovom iz Francuske s 55 djelatnika spasilačkih službi, medicinskom opremom i mobilnom klinikom opremljenom za zbrinjavanje 500 ljudi. Osim Francuske, i mnoge druge zemlje uključile su se u pomoć Libanonu.

VIDEO: Katastrofa u Bejrutu

Problem američkih sankcija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) šalje zrakoplov s 20 tona medicinske pomoći za ljude ranjene u ogromnoj eksploziji, a ta će se medicinska pomoć podijeliti i ostalim bolnicama u Libanonu koje su primile pacijente iz Bejruta, jer tri bolnice u gradu više nisu funkcionalne, a dvije su djelomično oštećene eksplozijom. Pomoći će EU, Rusija je poslala mobilnu bolnicu, a Tunis, Turska, Iran i Katar također su poslali nužnu pomoć.

Velika Britanija također je spremna poslati medicinske stručnjake, a čak je i Irak poslao šest kamiona pomoći. Libanonci se pitaju hoće li ova katastrofa ubrzati pad vlade koju pod svaku cijenu žele srušiti američki predsjednik Donald Trump i saudijski princ Mohammed bin Salman ili će pak ojačati njezinu moć s obzirom na to da uživa potporu libanonskog Hezbollaha.

Formirana u siječnju 2020., vlada Hassana Diaba, predstavljena kao kabinet tehnokrata, na udaru je kritika da je podređena stranci predsjednika Michela Aouna, Slobodnom domoljubnom pokretu, i njegovu neuništivom savezniku, Hezbollahu. Zbog američkih sankcija libanonskoj vladi pitanje je kako će svijet financijski pomoći Bejrutu.

Naime, libanonska država i središnja banka imaju vrlo ograničene financijske mogućnosti i bez strane financijske pomoći, neće se moći suočiti s tragedijom koja je pogodila Bejrut. Indikativno je da je suradnja s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedini put izlaska iz trenutačne situacije za Libanon, koji se već borio s padom vrijednosti valute i financijskim padom i prije eksplozije koja je nanijela štetu veću od 15 milijardi dolara.

VIDEO: Strašne scene iz Beiruta: Snimka iz zraka otkriva razmjere razaranja

Djelovanje luke u Bejrutu potpuno je paralizirano, a riječ je o libanonskoj glavnoj ruti za uvoz hrane potrebne naciji od šest milijuna ljudi, dok su brodovi prisiljeni pristajati u manjim lukama. Stanovnici Bejruta prozivaju libanonske vlasti izražavajući ljutnju zbog nemara koji je doveo do snažne eksplozije.

Dužnosnici: Nismo krivi

Predsjednik Aoun obećao je kako će brzo otkriti krivca koji će odgovarati zbog eksplozije koju je izazvalo 2750 tona amonijeva nitrata koji nije bio sigurno uskladišten u lučkim skladištima.

Libanonci ne vjeruju u njegovo obećanje jer, kako je praksa do sada pokazala, za sve tragedije i nesreće koje su se dogodile u Bejrutu nikada nitko nije okrivljen niti optužen, zbog, kako kažu Libanonci, klijentelističkog imenovanja na visoke pozicije. Vlada je ubrzo objavila da je jedan broj lučkih dužnosnika već stavljen u kućni pritvor dok traje istraga o eksploziji. Vrhovno vijeće obrane inzistiralo je na tome da se oni za koje se utvrdi da su odgovorni suoče “s maksimalnom kaznom”.

Čelnik bejrutske luke i čelnik carine, koji su isto u kućnom pritvoru, kazali su da su se u nekoliko navrata obraćali pravosuđu tražeći da se kemikalije ili otpreme negdje u inozemstvo ili prodaju kako bi se osigurala sigurnost u luci. Glavni direktor luke Hassan Koraytem kazao je da su bili svjesni da je riječ o opasnom materijalu, kada je sud prvi put naložio da se teret pohrani u skladišta, no da nisu mislili da je opasan “u toj mjeri”.

– Kućnim pritvorom bit će obuhvaćeni svi dužnosnici koji su sudjelovali u aferi skladištenja amonijeva nitrata, koji su ga nadgledali od lipnja 2014. – kazao je ministar informiranja Manal Abdel Samad. Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, u eksploziji je poginulo 137 ljudi, a ranjeno je njih više od pet tisuća dok se još 80 ljudi vode kao nestali.

Komentara 3

Avatar Čepiga.
Čepiga.
08:22 07.08.2020.

Najveci problem Libanona je Hezbolah.

NE
nečešrazbojniče
23:25 06.08.2020.

Zašto taj lider ne bude faca pa kaže Izraelu da vrati okupirana područja i vrati se unutar svojih granica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije