Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak

Predsjednik Josipović ide Dodiku s izbjeglim Hrvatima

\'29.05.2010., Sijekovac - Predsjednik RH Ivo Josipovic u posjeti Sijekovcu gdje je polozio vijence za stradale Srbe iz tog mjesta. Premijer RS Milorad Dodik i predsjednik RH Ivo Josipovic.  Photo: De
Dejan Močonja/VLM/PIXSELL
VL
Autor
Jasmina Popović
18.11.2010.
u 08:35

Hrvatskoga predsjednika čitatelji banjolučkih Nezavisnih novina proglasili osobom godine, a u Banjoj Luci okupit će se cijela diplomatska zajednica BiH

Čitatelji i uredništvo banjolučkih Nezavisnih novina proglasili su hrvatskoga predsjednika Ivu Josipovića osobom godine i time je ušao u društvo prethodno izabranih među kojima su bili i Sulejman Tihić iz SDA, Miroslav Lajčak, visoki predstavnik za BiH, Tanja Fajon, slovenska europarlamentarka. Priznanja će biti predana 6. prosinca na svečanosti u Banjoj Luci pa će to biti prilika i za ponovni susret Josipovića s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, iako u Uredu predsjednika nipošto ne bi željeli da susret Dodika i Josipovića zasjeni poantu događaja.

Nova stranica

– Bit će to prigoda da se okupi cijela diplomatska zajednica BiH, mnogi su veleposlanici iz Sarajeva već potvrdili svoj dolazak, kao i predstavnici multilateralnih organizacija. Pozvani su i svi državnici iz susjednih zemalja i pojedini će se sigurno odazvati, a na svečanosti će biti i predstavnici kulturnog, umjetničkog i medijskog miljea iz Sarajeva. Poenta je događanja da se pokaže kako se može napraviti zaokret i u odnosima i u komunikaciji i u retorici – kažu Josipovićevi suradnici. Već to što će na svečanosti biti i sva tri člana Predsjedništva BiH i što je i Bakir Izetbegović kao predstavnik Bošnjaka potvrdio da će doći pokazuje, tvrde, da se s vremenom može otvoriti nova stranica u odnosima između Sarajeva i Banje Luke. Stoga, tvrde u Uredu, prioritet zbivanja 6. prosinca nipošto nije susret između Josipovića i Dodika, ali nema sumnje da će izazvati pozornost. Josipović je, naime, u lipnju već bio u okolici Banje Luke i tim je posjetom podigao mnogo prašine pa reakcije neće izostati ni ovaj put.

– Za susreta u lipnju premijer Dodik ponudio je da će doći u Hrvatsku i razgovarati s izbjeglim Hrvatima iz bosanske Posavine. Treba naći datum i vidjeti gdje bi to bilo najzgodnije organizirati kako bi posjet ispunio svoju svrhu, a to je da Dodik čuje što ljudi koji su napustili svoje kuće i zemlju misle. Zbog toga će i 6. prosinca s predsjednikom Josipovićem ići skupina Posavljaka, većinom poduzetnika. Predsjednik Josipović želi svojim angažmanom podići svijest da je iz BiH otišlo 200.000 Hrvata, da oni koji su ostali loše žive i da bi bilo dobro da se nađe način njihova uspješna povratka i boljeg života u BiH. Ne treba zaboraviti da je katastarski 50 posto tog teritorija u vlasništvu Hrvata, oni su vlasnici zemlje, a na njoj sada nitko ne živi i vlada pustoš. O svemu tome treba razgovarati kako bi se olakšao život ljudima s jedne i s druge strane granice, a ujedno ispunili strateški interesi obiju strana – kažu u Uredu predsjednika.

"Promjena odnosa"

I potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac slaže se s time da treba razgovarati.

– Veoma je dobro što hrvatski predsjednik uživa povjerenje svih dijelova BiH, svih njezinih naroda. To je pretpostavka drukčije politike prema BiH i drukčijih odnosa u njoj samoj. U tom smislu vidim i nadolazeći susret Josipovića i Dodika – kaže Pupovac.

Ključne riječi

Komentara 30

MA
MahnitiTapir
10:44 18.11.2010.

Molim Jasminu Popović da jednom zauvijek zapamti slijedeće: Hrvatski jezik - poAnta Srpski jezik - poEnta Nije teško, zar ne?

OB
-obrisani-
11:59 18.11.2010.

JOVO, podnesi ostavku!

TR
trckaralo
09:19 18.11.2010.

Na današnji dan Hrvatska vojska je prekinula obranu Vukovara kako bi mogla angažirati svoje trupe na okupaciji Bosne i Hercegovine, a u sklopu dogovora Tuđman-Milošević da u zamjenu za Vukovar dobije Bosansku posavinu i Ercegovnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije